İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar sofralarında nasıl sağlıklı beslenileceği konusunda önemli önerilerde bulundu. Pehlivan, sahurda az miktarda besin tüketmenin ve sıvı tüketiminin doğru zamanlamasının önemine dikkati çekti.
SAHURDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Sahurda yapılması gereken en önemli şeyin hafif ve protein odaklı bir beslenme olduğunu belirten Pehlivan, "Sahurda haşlanmış yumurta, yulaflı omlet, lorlu salata ya da yoğurt, meyve veya kuru yemişle hazırlanmış bir smoothie gibi seçenekler tercih edilebilir" dedi. Ayrıca sahurda sıvı tüketiminin, sahura başlamadan önce yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “İki bardak su içtikten sonra sahura geçmek faydalı olacaktır. Sahurdan sonra içilen su, hazımsızlık ve şişlik yapabilir. Su tüketimini sahura başlamadan önce yapmalıyız” şeklinde uyardı.
SAHURDA AZ YEMEK, DAHA FAZLA ENERJİ!
Pehlivan, sahurda aşırı besin tüketmemek gerektiğinin altını çizdi. Özellikle karbonhidrat açısından zengin besinlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, "Fonksiyonel tıp, açlığın bedene iyi geldiğini savunur. Uzun süreli açlık, organların yenilenmesine yardımcı olur. Sahurda az yemek, yağ depolarının yakılmasına ve vücudun daha enerjik kalmasına yardımcı olur" dedi.
İFTARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İftarda da tıpkı sahurda olduğu gibi önce iki bardak su içilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, "İftar sırasında ve hemen sonrasında su içilmemeli, bunun yerine önce iki hurma yenmeli ve ardından baharatsız hafif bir çorba içilmelidir. Çorbanın ardından 10 dakika beklenmeli ve protein odaklı ana yemek yenmelidir" dedi. İftardan sonra ise su tüketimine 1,5 saat sonra başlanarak, sahura kadar 2,5 litre suyun azar azar içilmesi gerektiği vurgulandı.
TAKVİYE GIDALARLA DESTEKLEYİN
Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin sınırlı olması gerektiğine de dikkat çeken Pehlivan, "Çay ve kahve, vücuttan su atılmasına neden olur, bu yüzden Ramazan boyunca bu içeceklerin tüketimi sınırlanmalıdır. İyon dengesini sağlamak için iftardan 2 saat sonra mineralli soda tüketilebilir" dedi. Ayrıca, Ramazan ayında önerilen üç takviye gıda ise magnezyum, Omega 3 ve D vitamini oldu. Bu takviyelerin iftardan 1,5 saat sonra içilecek suyla alınması gerektiği belirtildi.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin, oruç sürecini daha kolay ve enerjik bir şekilde geçirmeye yardımcı olacağı vurgulandı.