İstanbul'da gösterileri takip eden 7 gazeteciye tutuklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla İstanbul'da süren protesto gösterileriyle bağlantılı olarak aralarında en az 7 gazetecinin de bulunduğu çok sayıda kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Tutuklanan gazetecilerin  AFP Muhabiri Yasin Akgül, Now Haber Muhabiri Ali Onur Tosun, foto muhabiri Bülent Kılıç, muhabir Zeynep Kuray, İBB foto muhabiri Kurtuluş Arı, Bakırköy Belediyesi foto muhabiri Gökhan Kam ve muhabir Hayri Tunç olduğu bildirildi.

DİSK Basın-İş: Bu açık bir kumpastır

DİSK Basın-İş sendikası, İstanbul'daki protestoları haberleştirdikleri için gözaltına alınan gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili açıklamasında, "Bu meslektaşlarımızın hepsinin polis şiddetini kayda geçirmesi tesadüf değildir. Gazetecilerin bir kısmının, ellerinde ekipmanlarının bulunmadığı ya da dinlendikleri anlarda çekilen ve basın kartlarının da görünmediği fotoğrafları, eylemleri yönlendirdikleri iddiasına kanıt olarak gösterildi. Bu açık bir kumpastır" denildi.

Açıklamada, "Savcının gazetecilerin avukatlarına, adli kontrolle serbest bırakılacaklarını bildirmesinden bir süre sonra fikrini değiştirmesi ve tutuklama talebiyle hakimliğe sevketmesi ve kararın bu yönde çıkması, yargının talimatla çalıştığının en açık örneğidir. Gazetecilik suç değildir, hukuksuzluktan vazgeçin, meslektaşlarımızı serbest bırakın" ifadelerine yer verildi.

TGS tutanak paylaştı: Bu karar talimatla mı çıktı?

Türkiye Gazeteciler Sendikası da, gözaltına alınan gazetecilerin bir kısmı hariç hepsinin adli kontrol kararıyla serbest kalacağına dair kendilerine ve ailelerine bilgi verildiği yönündeki tutanağı paylaştı.

TGS açıklamasında, "İşimiz gazetecilik, soruyoruz: Bu karar talimatla mı çıktı? Gözaltındaki 7 meslektaşımız tutuklandı. Tutuklanmalarına delil olarak protestolar sırasında çekilmiş fotoğrafları gösteriliyor. Masa başından ne fotoğraf çekilir ne haber yapılır. Bir gazetecinin arkada kalarak olan biteni belgelemesi beklenemez. Haber neredeyse gazeteci oradadır! Amaç sahaya dönüp haber yapmalarını engellemek mi? Bu kararla sahadaki gazetecilere mesaj mı veriliyor?" soruları yöneltildi.

Aralarında gazeteciler ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 206 kişi, "Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama'' suçlamasıyla sabah saatlerinde gözaltına alınmıştı. Şimdiye kadar en az 18 kişi hakkında çeşitli mahkemelerce tutuklama kararı çıkarıldı.

Yerlikaya: Toplam bin 418 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın akşam saatlerinde yaptığı açıklamaya göre 19 Mart tarihinden bu yana gösterilerde toplam bin 418 kişi gözaltına alındı.

Yerlikaya, "Halen gözaltında 979 şüpheli bulunurken bugün 478 şahıs mevcutlu olarak adli makamlara çıkartılacak. Sokakları terörize etmeye kalkışanlara, milli ve manevi değerlerimize, polislerimize saldıranlara asla taviz verilmeyecektir" mesajını paylaştı.

DW/BK,TY

DW Türkçe'ye engelsiz nasıl ulaşabilirim?