Güncelleme Tarihi:
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2025 01:56
Hilal göründü mü 2025 sorusu, 11 ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif'in başlamasına kısa süre kala, Diyanet tarafından yanıtlandı. Diyanet 2025 dini günler takvimine göre Mübarek Ramazan ayı 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece sahura kalkılmasıyla başlayacak. Oruç, teravih namazı, fitre, mukabele ve Kur'an-ı Kerim'in hatmedilmesi gibi ibadetlerin ifa edildiği ve ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla gözetildiği Ramazan ayı öncesi, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, ramazanın başladığını bildiren hilalin, hicri takvime göre Asya, Afrika, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da görüleceğini söyledi. Peki, Ramazan hilali ne zaman görünür? Ramazan hilali nedir, oruca başlamak için hilalin görünmesi şart mıdır? İşte, o konular hakkında Diyanet açıklamaları ve ayrıntılı bilgiler.
1/6
Ramazan hilali 2025, oruç ibadetlerinin yerine getirileceği Ramazan ayı öncesi öne çıkan konular arasında yer alıyor. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayın.” (Müslim, Sıyâm, 19-20 [1081]; bkz. Buhârî, Savm, 5, 11 [1900, 1909]) buyurmuştur. Mübarek 11 ayın sultanı Ramazan ayına kısa süre kala Ramazan hilali ile ilgili Diyanet'ten açıklama geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, Ramazan ayının hilali için içtimanın, Greenwich saatiyle 28 Şubat günü saat 00.45'te başlayacağını ifade etti. Peki, Ramazan Hilali ne zaman görünecek, göründü mü? İşte, o konu hakkında bilgiler.
2/6
RAMAZAN HİLALİ GÖRÜNDÜ MÜ 2025?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, ramazanın başladığını bildiren hilalin, hicri takvime göre Asya, Afrika, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da görüleceğini söyledi.
İşlek, AA muhabirine, Hicri takvimdeki 12 ayı ifade eden "kameri ay"ları belirlemek için yapılan hesaplamada, Ay'ın Dünya etrafında döndüğü sürenin esas alındığını ve "içtima ile rüyet" kriterlerinin kullanıldığını belirtti.
"İçtima"nın Dünya, Ay ve Güneş üçlüsünün aynı doğrultu üzerinde bulunmasını, "rüyet"in ise Ay'ın Dünya etrafındaki hareketini sürdürürken içtima konumundan 8 derece açılmasını ifade ettiğini anlatan İşlek, ramazan hilalinin de bu hesaplamaya göre belirlendiğini söyledi.
Ramazan ayının hilali için içtimanın, Greenwich saatiyle 28 Şubat günü saat 00.45'te, rüyetin ise aynı gün saat 14.43'te olacağını açıklayan İşlek, içtima ve rüyet gerçekleşeceği için ramazanın 1 Mart Cumartesi günü başlayacağını ifade etti.
BAKMADAN GEÇME!
3/6
- Ramazan hilali ilk olarak Asya ve Afrika kıtalarında görülecek
Ramazan hilalinin ilk olarak Asya kıtasının güneybatısı ve Afrika kıtasından itibaren görülmeye başlanacağını bildiren İşlek, daha sonra aynı gün Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da da görüleceğini dile getirdi.
İşlek, "Ramazan hilali dünya genelinde 5 kıtayı kapsayacak şekilde görülecektir. Havanın bulutlu, karlı veya yağmurlu olmaması durumunda hesapladığımız içtima ve rüyet kriterlerine göre akşam güneş battıkça vakti gelen yerler hilali görecektir." dedi.Şevval (Ramazan Bayramı) hilalinin ise 30 Mart'ta Kuzey Amerika'dan itibaren görüleceği bilgisini paylaşan İşlek, "Ramazan ve şevval rüyeti arasındaki gün sayısı nedeniyle ramazan ayı bu sene 29 gün çekecek yani iki hilal arasında 29 gün olacaktır." açıklamasını yaptı.
- 200'den fazla ülkenin 18 bin 643 noktasının imsakiye bilgileri yayımlandı
Diyanetin ramazan ayıyla imsakiye çalışmalarına değinen İşlek, "İki ay öncesinden imsakiyelerin programını yapıp Başkanlığımızın web sitesinde yayımlamaya başladık. Yayımladığımız imsakiye veri tabanında 200'den fazla ülkenin 18 bin 643 noktasının veri ve koordinatları bulunuyor." bilgisini verdi.
Diyanetin vakit hesaplama bölümünde 2035'e kadar olan dini günlerin listesinin de yayımlandığını belirten İşlek, vakit hesaplama sayfasında dünyanın tüm yerleşim yerlerinin verilerine yer vermeye çalıştıklarını kaydetti.
4/6
- Yurt içinde 41, yurt dışında 50 şehirde hilal gözlem çalışması yapılacak
Dünyanın birçok bölgesinde bulunan hilal gözlem noktalarının yıl boyunca çalıştığını dile getiren İşlek, "Ramazanda yurt içinde 41 şehirde, yurt dışında ise 50 şehirde hilal gözlem çalışması yapılacak." dedi.
Diyanetin Avustralya'dan Amerika'ya kadar çok geniş çalışma alanına sahip olduğunu söyleyen İşlek, "Türkiye'de astronomların hesapladığı verilerle müftülükler koordinesinde hilal gözlemleri yapılırken yurt dışında ise müşavirlikler, ataşelikler ve din hizmetleri koordinatörlerinin başkanlığında gözlemlerimiz yapılıyor. Hilal görüldüğü anda hocalarımız bize ulaşarak hemen fotoğrafları gönderiyorlar. Biz de bunları hemen Din İşleri Yüksek Kurulu sayfasında yayımlıyoruz." ifadelerini kullandı.
BAKMADAN GEÇME!
5/6
ORUCA BAŞLAMAK İÇİN HİLALİN GÖRÜNMESİ ŞART MI?
Kamerî aylar, adından anlaşıldığı gibi başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardır. Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulduğundan ve Ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayın.” (Müslim, Sıyâm, 19-20 [1081]; bkz. Buhârî, Savm, 5, 11 [1900, 1909]) buyurmuştur.
Bu hadis ilk bakışta hilali çıplak gözle görmedikçe oruca başlanmayacağı ve bayram edilmeyeceği fikrini uyandırmaktadır. Konu ile ilgili diğer rivâyetler değerlendirildiğinde, bu hadislerin amacının günün şartları içinde en uygun uygulamanın öğretilmesi olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim bir rivâyette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biz ümmî bir toplumuz; hesap ve okuma yazma bilmeyiz. Şunu biliriz ki ay ya 29 ya 30 gündür.” (Buhârî, Savm, 13 [1913]; Müslim, Sıyâm, 15 [1080]) buyurarak, kamerî aybaşlarının belirlenmesinde hesap yöntemine de başvurulabileceğine işaret etmiştir.
6/6
Çıplak gözle görülsün ya da görülemesin, ay mutat hareketlerine devam etmektedir. Kur’ân-ı Kerîm’de güneş ve ayın bir hesaba göre hareket ettiği (er-Rahmân, 55/5), bunların, diğer fonksiyonlarının yanında aynı zamanda birer hesap ölçüsü kılındığı (el-En'âm, 6/96), yılların sayısını ve hesabı bilmemiz için aya menziller tayin edildiği (Yûnus, 10/5), gökler ve yer yaratıldığı zaman on iki ay meydana gelecek şekilde bir nizam konduğu (et-Tevbe, 9/36), ayın yeryüzünden hilal şeklinde başlayıp kademe kademe farklı şekillerde görülmesinin insanlar ve hac için vakit ölçüleri olduğu (el-Bakara, 2/189) ifade edilmektedir.
Buna göre Hz. Peygamber (s.a.s.), kamerî aybaşlarının belirlenmesi konusunda çıplak gözle görmeyi, başvurulacak yegâne yöntem olduğu için değil, belki o günkü şartlar içinde en sağlıklı sonuç veren yöntem olduğu için öngörmüştür. Hilali gözlemlemenin amacı Ramazan ayının girip girmediğini belirlemektir. Bu sebeple, hilali çıplak gözle görme dışında, bizi bu amaca ulaştıracak başka yöntemlerden yararlanmak da mümkündür.
Bugün, insanoğlunun ulaştığı teknolojik gelişmişlik, ayın hareketleri konusunda en ince ayrıntıyı bile izleme imkânı sunmaktadır. Artık ince astronomik hesaplar yoluyla, gelecek birkaç yıllık namaz vakitlerini gösteren takvimleri hazırlama imkânı bile doğmuştur. Dolayısıyla kamerî ayların başlangıçlarını hesap yöntemiyle belirlemek meşrudur.