Toplumsal Kriz Dönemlerinde Psikolojimizi Nasıl Koruruz?

Günümüz dünyasında ne yazık ki; politik meseleler, adalet sorunları, ekonomik problemler,, doğal afetler, salgınlar ve savaşlar gibi toplumsal krizler, bireysel psikolojimizi olumsuz yönde etkiliyor. Sürekli değişen Türkiye gündemiyle de birlikte bu zorlu dönemlerde ruh sağlığımızı korumak oldukça önemli. Peki, kriz dönemlerinde psikolojimizi nasıl koruruz? Gelin, sağlıklı psikoloji için öneriler neler birlikte göz atalım…

Bilinçli Olarak Medya Tüketimini Azaltın

Bir yandan iletişim çağındayız ama bir yandan da iletişim kanallarının kıskacındayız… Psikolojimizi nasıl koruruz diye düşünüyorsak medya tüketimi tarz ve yoğunluğumuzu gözden geçirmemiz şart.

Manipülatif ya da zehirli kutuplaşma yaratan haberleri ve yorumları okumak kaygı durumunun artmasına da neden olabilir

Gün içerisinde belirli zaman diliminde haberleri takip ederek, diğer zamanlarda dikkatinizi başka şeylere yönlendirebilirsiniz.

Bilgi Kirliliğinden Kaçının

Böylesi dönemlerde pek çok yanlış ya da abartılı bilgiler bazen art niyetli bazen de iyi niyetle olsa da çözüm odaklı olmayan haberler ve yazılar çeşitli mecralarda yer alır. Bu tip içerikler de kaygıyı artırabilir. 

Kriz dönemlerinde gündemden haberdar olmak istemeniz oldukça doğal ama sağlıklı haber kaynaklarını ayırt etmek önemli. Güvenebileceğiniz 1-2 kaynağı belirleyerek, net şekilde haber alımını sürdürebilirsiniz aksi takdirde psikolojiniz olumsuz etkilenebilir.  

Sosyal Bağlarınızı Güçlendirin 

Kriz dönemlerinde ve aslında tüm hayatımız boyunca psikolojimizi nasıl koruruz sorusuna en şefkatli cevaplardan biri elbette sevgiyle bağ kurmak.

Böylesi dönemlerde sevdiklerimizle iletişimde kalmak, destek almak ve destek vermek kriz dönemlerinde büyük önem taşır. Yüz yüze görüşmeler mümkün olmasa bile telefon ya da çevrim içi platformlar aracılığıyla sosyal bağlarınızı sürdürmeye özen göstermeniz size iyi gelecektir.

Profesyonel Destek Almaktan Çekinmeyin 

Psikolojimizi nasıl koruruz sorusuna aslında en verimli cevapları verebilecek uzmanlar psikologlar. 

Kriz dönemlerinde psikolojik desteğe ihtiyaç duymak oldukça normaldir. Bir terapistten ya da psikolojik danışmandan destek almak, krizle başa çıkmak için doğru bir yöntem olabilir. Özellikle dış etkenler sizi gereğinden fazla etkiliyorsa destek almaktan çekinmeyin.

İsterseniz, örneğin İBB’nin sunduğu psikolojik danışma merkezi hizmeti gibi ücretsiz desteklerden faydalanabilirsiniz.   

Rutinler Oluşturun 

Toplumsal kriz dönemlerinde insan sürekli gündemi takip etme moduna girip bunun dışındaki hayatını bekleme moduna almaya geçebilir ama bu sağlık psikoloji için pek destekleyici olmayabilir. Psikolojimizi nasıl koruruz diye düşünüyorsak duyarlılığı toplumsal olaylara olduğu gibi kendimize de göstermeliyiz. 

Günlük rutinler, toplumsal kriz dönemlerinde kontrol hissi sağlayarak ruh sağlığını destekler. Örneğin; sabah kahvenizi içmek, kısa bir yürüyüş yapmak, belirli saatlerde yemek yemek ya da kitap okumak gibi alışkanlıklar, psikolojik dayanıklılığınızı artırabilir. Odağınızı farklı yöne çevirecek aktiviteleri, günlük rutininiz içerisine dahil edebilirsiniz. 

Mindfulness ve Meditasyon Uygulayın

Konu sağlıklı psikoloji için öneriler ise sağlıklı bir zihin akışını merkeze koymak elzem. 

Farkındalık temelli meditasyon ve nefes egzersizleri, stres seviyelerini azaltmada etkilidir. Günlük birkaç dakikanızı meditasyona ayırarak zihinsel dinginlik kazanabilirsiniz. Mumlar, hoşunuza giden kokular, hafif bir müzik eşliğinde zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

Fiziksel Sağlığınıza Önem Verin

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunuyorsa, psikolojimi nasıl koruruz sorusunun bir cevabı da fiziksel sağlığı korumak olmalı.

Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve yeterince uyumak ruh halini doğrudan etkileyen faktörlerdir. Özellikle stresli zamanlarda hareket etmek, serotonin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını destekler. Bu nedenle günlük rutininize spor ya da çeşitli egzersizler eklemek, gün içerisinde enerjinizi doğru yönlendirmenize yardımcı olur.

En basitinden günlük hayata basit yoga pozları dahil etmek ya da daha istikrarlıysanız kapalı yüzme havuzlarına gitmek bir seçenek olabilir. İstanbul’dakiler için kapalı yüzme havuzu seçenekleri yazımız mevcut.

Mizahı Hayatınıza Dahil Edin

En zor zamanlarda bile mizah, stresi azaltan güçlü bir araç olarak bilinir. Sevdiğiniz komedi filmlerini izleyin, güldüren içerikler tüketin. 

Unutmayın, zor zamanlar geçicidir. Kendi psikolojik dayanıklılığınızı güçlendirmek, çevrenizdeki insanlara destek olmak ve küçük ama etkili adımlarla ilerlemek bu süreçleri daha sağlıklı atlatmanıza yardımcı olabilir. Belirsizliklerle dolu dönemlerde kendinize şefkat gösterin, güçlü ve dayanıklı olduğunuzu hatırlayın.

stresi azaltmak

Stresi Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Stresi azaltmak için birçok farklı yöntem mevcut. Yoğun iş hayatınızda işinize yarayacak ve stresinizi azaltacak 12 yöntemi sizin için listeledik!

96 doğumlu, müziğe ve doğaya tutkulu... Bir kedi annesi ve müzikle dolu bir dünyada yaşıyor. Pembe renge olan aşkını ve sevimli detaylara olan tutkusunu her zaman koruyarak hayatını daha renkli ve neşeli bir şekilde geçiriyor.