Aydın’ın Söke ilçesinde, Dünya Yaban Hayatı Günü'nde nesli tehlike altında olan tepeli pelikanı öldürüldü. Tepeli Pelikan’da yapılan incelemede, sol kanat altında geniş bir delik şeklinde bir yaranın olduğu ve bilinçli bir şekilde yakın mesafeden uçarken vurulduğu tahmin ediliyor
KENAN YEŞİL / YENİGÜN - Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Sarıkemer Mahallesi sakinlerinden Fırat Ateş tarafından yapılan ihbarla Büyük Menderes Nehri kıyısında iri bir kuşun yattığı haberi verildi. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) nehir kıyısından aldığı kuşun nesli tehlike altında bulunan Tepeli Pelikan (Pelicanus crispus) olduğunu tespit edildi. Tepeli Pelikan’da yapılan incelemede, sol kanat altında geniş bir delik şeklinde bir yaranın olduğu ve silahla vurulduğu tahmin ediliyor.
Yakın mesafeden ateş edilmiş
Söke’ye bağlı Sarıkemer’den Fırat Ateş tarafından yapılan ihbarla Büyük Menderes Nehri kıyısında iri bir kuşun yattığı haberi geldiğini ve hemen bölgeye gittiklerini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Nehir kıyısından aldığımız kuşun nesli tehlike altında bulunan Tepeli Pelikan (Pelicanus crispus) olduğunu tespit ettik. Sol kanat altında geniş bir delik şeklinde bir yaranın olduğunu, muhtemelen kötü niyetli bir kişi tarafından yakın mesafeden uçarken vurulduğunu düşünüyoruz. Bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklara bilgi verdik” dedi.
Azap Gölü ava kapatılmalı
Tepeli Pelikanların en çok tercih ettiği sulak alanlardan biri olan Azap Gölüne gittiklerini belirten Bahattin Sürücü, “Pelikanlar çoğu zaman deltadan kilometrelerce içeriye Söke Ovası’ndaki azmaklara, Menderese ve en çok tercih ettiği sulak alanlardan biri olan Azap Gölüne gittikleri görülmektedir. Azap Gölü küçük bir sulak alan olması nedeniyle pelikanların kötü havalarda sığınabileceği ve beslenebileceği önemli bir yerdir. Beslenme alanları olan Söke’deki azmakların doldurulmaması ve İsrail Sazanını tükettikleri Azap Gölü’nün ava kapatılması gerekir. Israil Sazanı ya da Korsan balık olarak bilinen bu sazan türü aslında Çin menşeili bir istilacı bir balık türüdür. Bu balık türü yerli balıklarımızdan ekonomik değeri yüksek olan sazan, kefal, levrek gibi türlerin yumurtasını tüketen bir balıktır. Ege Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmalar sonucu pelikanların 4’te 3’ünden fazlasının besinini korsan balık oluşturduğu görülmüştür. Bu durumda pelikanların korunması, korsan balığın azalmasını ve levrek, kefal, sazan gibi balıkların artmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Nesli tehlike altında olan kuş türü
EKODOSD bilim danışmanı üyesi Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuşx “Tepeli Pelikan (Pelicanus crispus) nesli tehlike altında bir kuş türü olup, türün tüm Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da yaşayan popülasyonunun yaklaşık 4’te 1’i ülkemizde üremekte ve tüm bu coğrafyada yaşayan bireylerin yarısı Türkiye’de kışlamaktadır. Bu nedenle Tepeli Pelikanı Türkiye’de korumazsak dünyada da koruyamayız. Bu önemli kuş türü Büyük Menderes Deltası’nı üreme, barınma ve beslenme, Büyük Menderes Nehri, azmakları, Bafa ve Azap Göllerini beslenme amacıyla kullanmaktadır. Tepeli Pelikan doğa koruma için bayrak tür sayılan nadir kuşların başında gelip, bu tür üzerine yapılacak her türlü koruma çalışmaları ülkemizin uluslararası ölçekte saygınlık kazandıracağı, diğer taraftan kötü olayların ise olumsuz olacağı şüphesizdir. Tepeli Pelikanlar kuş gözlemcileri için çok önemli bir kuş türüdür. Dünyada bir pandayı görmekle, bir kuş gözlemcisinin bir pelikanı görmesi eşdeğerdir. Tepeli Pelikanların korunması zorunludur, bu konuda herkes gerekli duyarlılığı göstermelidir” ifadelerini kullandı.