Dünya Mutluluk Raporu açıklandı: Türkiye 4 sıra birden yükseldi

Birleşmiş Milletler'in katkısıyla 147 ülke arasında yapılan araştırmayla belirlenen Dünya Mutluluk Raporu açıklandı. Finlandiya’nın 8. kez birinci sırada yer aldığı raporda Türkiye bu yıl 4 sıra birden yükselerek 94. sıraya oturdu. Afganistan ise en mutsuz ülke oldu. Her ülkedeki yabancılara duyulan güvenin de ölçüldüğü raporda yabancılar sanılanın iki katı daha nazik çıktı.

BM'nin 20 Mart Dünya Mutluluk Günü'nünde yayımlanan 13. Dünya Mutluluk Raporu, katılımcılara kendi hayatlarıyla ilgili değerlendirmelerini sorarak dünyanın en mutlu ülkelerini sıralıyor.

Finlandiya, 10 üzerinden ortalama 7,736 puanla 8. Kez ilk sıraya yerleşirken, Kosta Rika ve Meksika ilk kez ilk 10'a girdi.

Raporda geçen sene 98. sırada yer alan Türkiye ise bu yıl 5,262 puanla 94. Sıraya yükseldi.

En mutsuz ülke 1,364 puanla Afganistan oldu.

Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan çalışma için, insanlardan kendi hayatlarını 0-10 arasında bir ölçekte derecelendirmelerini istendi.

Kalabalık aileler daha mutlu

Sıfır, olası en kötü hayat ve 10 da olası en iyi hayat anlamına geliyor.

Ülke sıralamaları, bu puanların üç yıllık ortalamasına dayanıyor.

2025 Dünya Mutluluk Raporu'nda öne çıkan diğer sonuçlar da şöyle:

ABD ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde azalan mutluluk ve sosyal güven, siyasi kutuplaşmanın yükselişine neden oldu.

Başkalarıyla yemek paylaşmanın, dünya genelinde refahla güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu tespit edildi.

Hanehalkı büyüklüğü de mutlulukla yakından bağlantılı çıktı. Meksika ve Avrupa'da dört ila beş kişi birlikte yaşayan insanlar en yüksek mutluluk seviyelerini ifade etti.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı başkanı Jeffrey D. Sachs, bulguların "mutluluğun temelinin güven, nezaket ve sosyal bağlantıya dayandığını" yeniden doğruladığını söyledi.

Yabancılar iki kat daha nazik

2025 Dünya Mutluluk Raporu öncekilerden farklı olarak yabancılara duyulan güveni, de ölçtü.

Bunun için kasıtlı kaybedilen cüzdanlarla ilgili olarak, gerçekten iade edilenlerle, kayıp cüzdanının geri getirileceğini düşünenlerin sayısı karşılaştırıldı.

Bulunup getirilen cüzdan oranı, insanların tahmin ettiğinden neredeyse iki kat daha yüksekti.

Dünyanın dört bir yanından kanıt toplayan çalışma, başkalarının nezaketine olan inancın mutlulukla yakından bağlantılı olduğunu buldu.