Savaşlar, salgın hastalıklar, iklim krizi ve dünyanın sonunu getiren milyonlarca neden. Tüm bunlar, insanın bir numaralı insani ihtiyacı olan beslenmeyi tehlikeye atıyor.
Peki, dünyanın gerçekten de sonunun geldiği bir senaryoda gıda güvenliği söz konusu mu?
İskandinav ülkesi Norveç'in Svalbard Adası'nda bulunan "tohum kasası" bu soruya "evet" diyor.
Dünyanın tarım bitkilerine ait bin bir çeşit tohumlarını uzun vadede korumak için 2008 yılında kurulan bu kasa tam olarak gıda güvenliğini amaçlıyor.
Bu tohum kasasında 100'den fazla ülkeden gelen 5 milyondan fazla tohum örneği bulunuyor. Böylelikle de biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Projenin nihai amacı, dünyanın çok büyük bir kriz karşısında çaresiz kalmasını bekleyecek kadar ölümcül bir senaryoyu görmek değil.
Örneğin 2015'te Suriye'de çıkan iç savaş nedeniyle bu kasadan tohumlar Şam'a gönderildi. Amaç ise tarımsal üretimi desteklemekti. Bu olay, Svalbard kasasının amacına uygun bir şekilde çalıştığını gösteren ilk örnek oldu.
Peki söz konusu kasa iklim değişikliğinden etkileniyor mu? 2017'de küresel ısınma kaynaklı buz tabakasında erime meydana geldi ve tohumların saklandığı depo su baskını riski ile karşı karşıya kaldı.
Depo zarar görmedi ama bu hiç görmeyeceği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla da yetkililer sık sık kasanın güvenliğini test ederek güncelliyor.
Peki hangi ülkeler bu kasadan faydalanabilir? Aslında bir ülke sınırlaması yok. Ancak Afrika, Asya ve Güney Amerika önde yer alıyor.