TKYD Anadolu Seminerleri'nin ilk durağı İzmir Oldu

DHA

İZMİR, (DHA)-TÜRKİYE Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kurumsal yönetim anlayışını yurt çapına yaymak amacıyla sürdürdüğü Anadolu Seminerleri'ne İzmir'de devam etti. 'Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları' paneli Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi, Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), Aon Türkiye, Hedef Filo Partner Kuruluş iş birliği ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleştirildi. Panelde özel sektör, STK ve üniversiteler bir araya geldi.

Kurumsal yönetim anlayışının Türkiye'de tanınması ve gelişmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren TKYD, Anadolu'da kurumsal yönetimi anlatmaya 2025 yılında da devam ediyor. TKYD İzmirli aile şirketleriyle EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) buluştu. Dün EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi'nde 'Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları' panelinin açılış konuşmalarını TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı ve TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten yaptı. TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Kurumsal yönetimin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sadece halka açık şirketlerin uyguladığı bir ilkeler bütünü olmaktan çıkıp, şirketlere yol gösteren, kolaylaştırıcı ve şeffaflığı artırıcı bir mekanizma haline gelmesini önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

'HEDEFİMİZE BİR ADIM DAHA YAKLAŞACAĞIMIZI ÜMİT EDİYORUZ'

Dr. Saka, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anadolu Seminerleri kapsamında gidilen illerdeki Sanayi ve Ticaret Odaları iş birliğiyle Anadolu'nun 50'ye yakın ilinde, 98 panel ile 7 bini aşkın ana hissedar ve profesyonel yöneticiye ulaştık. Bu seminerlerden edinilen tecrübeler, hazırlanan rehber yayınlar ve iyi uygulamaların tanıtılması ile kurumsal yönetim anlayışının yaygınlaştırılmasını hedefleyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu program kapsamında İzmir'e 5'inci kez gelişimizde 99'uncu seminerimizi burada düzenleyerek kurumsal yönetim anlayışının yaygınlaştırılması hedefimize bir adım daha yaklaşacağımızı ümit ediyoruz. TKYD olarak, bu seminer çerçevesinde sizlerin faydasına sunduğumuz önemli desteklerden biri 'Kurumsal Yönetim Öz Değerlendirme Aracı' olacak."

'YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİME YÖNLENDİRMEMİZ GEREKİYOR'

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, "Bir aile şirketinin başarılı olabilmesi için profesyonel yönetimi benimsemesi ve stratejik kararlarını belirli sistemler çerçevesinde alması gerekmektedir. Aile anayasası gibi araçlar, ortak değerleri ve beklentileri netleştirerek olası çatışmaların önüne geçer. Bağımsız yönetim kurulları ise objektif bakış açıları getirerek büyüme stratejilerine daha sağlam bir temel oluşturur. Unutulmamalıdır ki kurumsallaşma yalnızca bir zorunluluk değil, aynı zamanda bir fırsattır. Aile şirketlerimizi mümkün olduğunca yüksek teknoloji kullanımına ve yüksek katma değerli üretime yönlendirmemiz gerekiyor. İhracata yönelecek aile şirketlerimizle dış ticaret açığımızı azaltmak; son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yalnızca yüzde 1'lik payı büyütmek ve yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3 barajını aşmak tamamen bizim elimizde. Yüksek teknolojinin sunduğu devasa potansiyel, aile şirketlerimizi dünya ekonomisine hızla entegre edebilecek önemli fırsatlar sunuyor" dedi.

'ÖNDERLİK ETMEK MİSYONUYLA KURULDUK'

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten, “2012 yılında, 'Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik' söylemiyle Türkiye'deki aile şirketlerinin nesiller boyu devamlılığına önderlik etmek misyonuyla kurulduk. Bugün yaklaşık 300 aile şirketi ve 900 aile üyesi ile kuruluş ilkelerine bağlı olarak belirlediğimiz hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere projeler ve etkinlikler yürütüyoruz. Aile işletmelerinin üçüncü nesile geçme oranı yüzde 9. Bu çok ciddi bir oran. Dünya genelinde ise bu oran yüzde 11. Dünya ekonomisinde aile işletmelerinin payı yüzde 85 civarındayken, Türkiye'de bu oran yüzde 90-92 arasında. Genç neslin şirket yönetimine dahil edilmesi, onlara liderlik yetenekleri kazandıracak bir eğitim süreci gerektirir. Şirketlerimizi nasıl daha iyi ve daha kurumsal yönetebiliriz, bunu paylaşmaya gayret ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

Aon Türkiye Eş-CEO'su Selda Oknas Tanbay ise şöyle konuştu:“Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Eski dünya yok ve bambaşka bir dünyaya doğru gidiyoruz. Nasıl bir dünya olduğunu tam olarak tanımlayamıyoruz. Bu belirsizlik ortamında, iş yaparken attığımız adımları mümkün olduğunca uzun vadeli hedeflere ya da en azından tahmin edilebilir sonuçlara yönlendirmemiz gerekiyor. Belki de daha kısa vadeli, somut adımlar atmalıyız. Umut var ama gidecek de çok yolumuz var. Her gün birbirimizden öğreniyoruz."

İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi & TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi & EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Perihan İnci, “Bütün aile şirketlerinde bir kurumsallaşma hareketi görüyoruz. Kimisi başarılı oluyor, kimisi daha az başarı elde ediyor. Geleneksel iş yapış modelleri üzerine yoğunlaşılıyor. Genç nesil farklı bir yol izlemek istiyor" dedi.

Çağdaş Cam A.Ş. CEO'su Serdar Pirinç ise “İşlerin düzenli bir şekilde yürütülmesi, şeffaf ve hesap verebilir bir kurum yapısının oluşturulması, aile olarak belirlediğimiz temel ilkelerden biridir. Sektörde değerli ve katma değeri yüksek adımlar atarken aynı zamanda başarıyı da amaçlıyoruz. Bu nedenle halka arz kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Panel Moderatörlüğünü Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz yaparken, İstanbul Ekonomi Araştırma Yönetici Ortağı ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki, 'Türkiye'nin Politik ve Ekonomik Gündemi' başlıklı konuşma yaptı.

'Etkin Sivil Toplum İçin Kurumsal Yönetim' seminerinde ise TKYD Genel Sekreteri, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Güray Karacar ve TKYD Yönetim Kurulu Üyesi, İnci Holding Genel Sekreteri Filiz Morova İneler konuşmacı olarak yer aldı.

Bugün İEÜ'de gerçekleşen 'Yeni Nesil İş Dünyası: Kurumsal Yönetim ve Genç Yöneticilerin Potansiyel Rolü' paneli'nde ise TKYD Genel Sekreteri, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Güray Karacar, ITA Legal&Advisory Ortağı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Av. Aydın Buğra İlter konuşmacı olarak yer alırken, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. C. Coşkun Küçüközmen de panelin moderatörlüğünü gerçekleştirdi.(DHA)

FOTOĞRAFLI