"Yolun Sonu Görünüyor" Türküsünün Yürek Burkan Hikayesi

Türk halk müziğinin unutulmaz eserlerinden biri olan "Yolun Sonu Görünüyor" adlı türkü, derin anlamı ve hüzünlü hikayesiyle dinleyenleri duygulandırmaya devam ediyor.

Türk halk müziğinin unutulmaz eserlerinden biri olan "Yolun Sonu Görünüyor" adlı türkü, derin anlamı ve hüzünlü hikayesiyle dinleyenleri duygulandırmaya devam ediyor. Musa Eroğlu’nun yorumuyla hafızalara kazınan bu türkü, aslında Ordu’nun Fatsa ilçesinden Dursun Ali Akınet adlı bir şoförün yaşadığı acı bir olayın ardından kaleme alındı.

Anneye Vedanın Ardından Yazılan Bir Türkü

Fatsa’da yaşayan Dursun Ali Akınet’in 85 yaşındaki annesi ağır hastalanınca, onu Ankara’daki Hacettepe Hastanesi’ne götürdü. Tedavi sürecinde tahlil sonuçlarını almak için odadan çıkarken annesi seslenerek, “Nereye gidiyorsun Dursun Ali?” diye sordu. Oğlu, “Tahlil sonuçlarını almaya gidiyorum.” yanıtını verince yaşlı kadın elini tutarak, “Gerek yok oğlum, yolun sonu görünüyor.” dedi.

Bu sözleri duyan Dursun Ali, annesinin iyileşeceğine inanarak odadan ayrıldı. Ancak döndüğünde annesi son nefesini vermişti. Derin bir acıya boğulan Akınet, annesinin cenazesini memleketi Fatsa’ya götürmek üzere yola çıktı. Yolda hissettiği tarifsiz duygular içinde, sonradan türküye dönüşecek olan o meşhur dizeleri yazdı:

"Bana ne yazdan, bahardan / Bana ne borandan, kardan / Aşağıdan, yukarıdan / Yolun sonu görünüyor."

Türk Halk Müziğinde Derin İzler Bıraktı

Dursun Ali Akınet’in yazdığı bu dokunaklı sözler, daha sonra Musa Eroğlu tarafından bestelenerek geniş kitlelere ulaştı. Zamanla halk müziğinin en etkileyici eserlerinden biri haline gelen "Yolun Sonu Görünüyor", hayatın faniliğini ve ölümün kaçınılmaz gerçeğini hatırlatan bir ağıt olarak anılmaya devam ediyor.

Öte yandan, Akınet’in kaleme aldığı bir diğer ünlü türkü "Halil İbrahim", yine derin anlamlar taşıyan eserlerinden biri olarak halk müziğinde önemli bir yere sahiptir.

? Türk halk müziğinin unutulmaz eserleri arasında yer alan "Yolun Sonu Görünüyor" türküsünün arkasında, tarifsiz bir anne-oğul vedası yatıyor.

YOLUN SONU GÖRÜNÜYOR...

Bana ne yazdan, bahardan

Bana ne borandan, kardan

Aşağıdan, yukarıdan

Yolun sonu görünüyor.

*

Geçtim dünya üzerinden

Ömür, bir nefes derinden

Bak feleğin çemberinden

Yolun sonu görünüyor.

*

Azrail'in gelir kendi

Ne ağa der, ne efendi

Sayılı günler tükendi

Yolun sonu görünüyor.

*

Bu dünyanın direği yok

Merhameti, yüreği yok

Kılavuzun gereği yok

Yolun sonu görünüyor.

DURSUN ALİ AKINET (ŞOFÖR) FATSA-ORDU

Dursun Ali Akınet, aynı zamanda "Halil İbrahim" adlı türkünün de söz yazarıdır.