
Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ile Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü (NIM) tarafından hazırlanan gelecek aya yönelik Tüketici Güven Endeksi sonuçları açıklandı. Ocak 2024 için eksi 22,6 olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, Mart 2024 için 2,1 puanlık bir azalışla eksi 24,7‘ye düştü. Beklenti, endeksin hafif bir artışla eksi 21,4’e yükselebileceği yönündeydi.
GfK’ye göre, Alman tüketicilerin gelir beklentileri, artan fiyatlar, belirsiz siyasi ve ekonomik durum ve siyasetten duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle Şubat 2024’te Ocak 2024’ten itibaren en düşük seviyeye geriledi. GfK’nın açıklamasında, “Başta otomobil üreticileri ve tedarikçileri olmak üzere Alman sanayisinde fabrikaların kapanacağı, üretimin yurt dışına taşınacağı ve işten çıkarmaların yaşanacağı yönündeki haberler, tüketiciler arasında iş güvenliğine ilişkin endişelerin artmasına neden olmaktadır.” denildi.
“Rakamlar Tüketici Güveninde İyiye İşaret Etmiyor”
NIM Tüketici Araştırmacıları Uzmanı Rolf Buerkl, mevcut rakamların Almanya’da tüketici güveninde bir toparlanma eğilimine işaret etmediğini belirterek, “Tüketici iklimi geçen yılın ortasından bu yana düşük bir seviyede durgunlaşıyor. Tüketiciler arasında hala büyük bir belirsizlik ve geleceğe dair güven eksikliği hakim.” ifadelerini kullandı. Almanya’da hane halkına güven vermek için hükümetin hızlı bir şekilde kurulması ve bu yılın bütçesinin hızla onaylanması gerektiğine vurgu yapan Buerkl, “Bunlar hem şirketlere hem de hane halkına planlama konusunda daha fazla kesinlik sağlayacaktır. Bu durum, tüketicilerin para harcamaya daha istekli olması ve tüketimin canlanması için önemli koşullar oluşturacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Artan İşsizlik İçin İşaretler
Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia da Almanya’da tüketici güvenindeki düşüşün “tüketicinin harcama yapma konusunda cesaretsizliğinin ve artan işsizlik oranlarının bir işareti” olduğunu kaydetti. Bu durumun ne perakende sektörü ne de genel ekonomi için iyi bir haber olmadığına dikkat çeken Rubia, “Alman ekonomisi için sorun haline gelen, sadece ihracatın zayıflığı değil, aynı zamanda esasen tüketicilere bağlı olan iç taleptir. Yeni hükümet, hızla insanlara yeniden güven verecek cesur kararlar almalıdır.” ifadelerini kullandı.
Seçim Sonuçları ve Alman Ekonomisi
Öte yandan, Almanya Seçim Kurulunun açıkladığı geçici resmi sonuçlara göre, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, %28,6 ile dün yapılan erken genel seçimden galip çıkmıştı. Seçimin ardından Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri öncülüğünde yeni bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor. Almanya’daki erken genel seçimlerden sonra oluşan tabloda, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, doğudaki 5 eyalette en yüksek oy oranı ile birinci olmayı başardı.
Alman ekonomisi, 2024 senesinin tamamında, bir önceki yıla göre %0,2 gerileme göstererek, art arda ikinci yıl küçülmeye devam etti