İki uluslararası anlaşma TBMM'de kabul edildi!

Türkmen-Türk Genel Eğitim Okuluna İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanması ve Türkiye ile Azerbaycan Arasında Doğal Gaz Alanına İlişkin İş Birliği çerçevesinde olan iki uluslararası anlaşma TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Türkmen-Türk Genel Eğitim Okuluna İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanması ve Türkiye ile Azerbaycan Arasında Doğal Gaz Alanına İlişkin İş Birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi oy çokluğuyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun partisi adına söz alarak teklif hakkında konuştu. Ergun, İYİ Parti olarak bu teklifi desteklediklerini, Türkmenistan'la olan ilişkileri geliştirecek her türlü adımı desteklemenin tarihi ve milli bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. Öte yandan Ergun, Türkiye ve Türkmenistan alanında eğitim alanında da iş birliğinin artırılması gerektiğini, mevcut eğitim kurumlarına yenilerinin eklenmesi ve ortak bir üniversite kurulması yönünde adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

"Köklerimizin, kimliğimizin ve medeniyetimizin doğduğu yerler"

Ergun konu hakkındaki konuşmasında Türkiye ve Türkmenistan arasında yalnızca ekonomi ve siyasi bağ değil manevi bağların da bulunduğunu ifade ederek “Unutulmamalıdır ki Türkmenistan ve Türkistan'ın diğer bölgeleri biz Anadolu Türkleri için köklerimizin, kimliğimizin ve medeniyetimizin doğduğu yerlerdir. Türkistan ülkeleriyle paylaştığımız dil, din, gelenek, kültür ve tarih bizleri birbirimize bağlayan en güçlü unsurlardır. Kardeş ülke Türkmenistan ve Türkiye arasındaki bağlara baktığımızda sadece siyasi ve ekonomik ilişkilerin değil, aynı zamanda manevi bağlarımızın da son derece kuvvetli olduğunu görürüz. Mahtumkulu Firaki'nin şiirlerinden Yunus Emre'nin öğretilerine kadar uzanan bu manevi birliktelik halklarımızın birbirine duyduğu sevgiyi pekiştirmektedir, bizlere düşen görev bu kadim dostluğu daha somut adımlarla desteklemek ve geliştirmektir” şeklinde konuştu.

"Ekonomik entegrasyon hızlandırılmalı"

Türkiye ve Türk dünyası ülkeleri arasındaki ticaret hacminin yetersiz olduğunu ifade eden Ergun, gümrük duvarlarının kaldırılması, ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve ortak yatırım fonları oluşturulması şeklindeki adımların hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Ergun ekonomik entegrasyonun da hızlandırılması gerektiğine işaret ederek “Türk devletleri arasında serbest ticaret bölgeleri oluşturularak ekonomik entegrasyon hızlandırılmalıdır. Bu sorunları aşmak için ortak bir irade, kararlılık ve ortak yatırım projeleri şarttır. Hazar geçişli orta koridorunun etkin kullanılması ticaretin hızlanmasını ve maliyetlerin düşmesini sağlayacaktır. Bu sebeple, bölge ülkeleri arasındaki tren yolları, kara yolları ve hava taşımacılığı konusunda ortak projelerin sayısı artırılmalıdır. Ayrıca, Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkeler doğal gaz ve petrol açısından büyük rezervlere sahiptirler. Türkiye'nin bu kaynaklara doğrudan erişiminin sağlanması durumunda enerji arz güvenliğimiz artacak ve ülkemizdeki enerji fiyatları istikrara kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.

Partisi adına söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise uluslararası anlaşmalar hakkında Türkiye ve Azerbaycan’ın kardeşlik bağına sahip olduğunu, iki ülke arasındaki güçlü kardeşlik ilişkisinin ise Türkiye’de partilerüstü kabul gördüğünü ifade etti.

"Kritik anlaşma"

Azerbaycan ile yapılan anlaşmanın kardeşlik ve dostluk bağlarını daha da kuvvetlendireceğini aktaran Çakırözer, Azerbaycan’dan alınan doğal gazın süresinin 2030’a uzatılması, Azeri doğal gaz tedarikinin sağlanması, Türkmenistan'dan alınacak olan doğal gazın transit geçişinin sağlanması ve Nahçıvan'a Türkiye üzerinden gaz tedarik konularında iki ülke arasındaki iradeyi ortaya koyan bu çerçeve anlaşma sonrasında bir an önce uygulama anlaşmalarının da hızlı bir biçimde hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çakırözer konuşmasının devamında, “Anlaşmanın ülkemizin enerji arz güvenliğine yapacağı katkı önemlidir ama anlaşma, Türkiye'nin yanı sıra, Balkanlar ve Avrupa ülkelerinin enerji ihtiyacının güvenli biçimde karşılanmasında kaynak çeşitliliği sağlayarak özellikle Rusya'ya bağımlılığı azaltıcı etkileri dikkate alındığında bu bölgede enerji güvenliğinin sağlanmasında ülkemizin rolünü mutlak şekilde güçlendirecek bir önemi de haiz kritik bir anlaşmadır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: birgun.net