Muhalefetin ilk tüketim boykotu uygulamasını hayata geçirdiği 2 Nisan'ın yer aldığı haftaya ilişkin kartlı harcama verileri açıklandı. Söz konusu haftada kartlı harcama tutarında yüzde 24'lük düşüş kaydedildi. İlk bakışta bu boykotun etkili olduğu izlenimini verse de geçen yıl da Ramazan Bayramı haftasında yüzde 21'lik düşüş yaşandı. Harcamaların detaylarına bakıldığında geçen yılın bayram haftasına göre en önemli ayrışma giyim ve aksesuar alımlarında yaşandı. Bu kalemdeki harcamalar bu yıl yüzde 26 düşerken geçen yıl yüzde 23 yükselmişti. TCMB tarafından açıklanan bir haftalık veri seti çeşitli yorumlara kapıyı aralasa da boykotun etkisine ilişkin net bir sonuca varmayı mümkün kılmıyor
ABONE OL
Türkiye'de son haftalarda CHP'nin boykot çağrısı ve etkileri yoğun bir şekilde tartışılıyor. Muhalefet, tüketim boykotunu demokratik bir tepki olarak nitelerken hükümet bunun ekonomiye zarar vermeye yönelik bir hareket olduğunu vurguluyor. Peki ilk olarak 2 Nisan'da uygulanan boykot ne kadar etkili oldu?
Anadolu Ajansı 3 Nisan tarihli haberinde 1 Nisan'da 14 milyar TL olan kartlı harcamaların 2 Nisan'da 28 milyar TL'ye yükseldiğini bildirdi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine dayandırılan haberde söz konusu miktarın saat 00.00-17.00 aralığını kapsadığı bildirildi.
TCMB HAFTALIK BKM AYLIK AÇIKLIYOR
Türkiye'de kartlı harcamalara ilişkin veriler BKM ve Merkez Bankası (TCMB) tarafından ayrı ayrı açıklanıyor. BKM kamuya açık bir şekilde harcamaları aylık, TCMB ise haftalık bazda açıklıyor. BKM henüz nihai verileri açıklamadı ancak TCMB 2 Nisan boykotunun da yer aldığı haftaya ilişkin harcama verilerini yayımladı.
Son verilere bakıldığında 4 Nisan haftasında kartlı harcama tutarlarının bir önceki haftaya göre yüzde 24.1 düşerek 320.9 milyar liraya gerilediği görünüyor. İşlem adetlerinde de haftalık yüzde 14.7'lik bir gerileme kaydedilmiş. Tabii sadece bu iki veriden boykotun etkili olup olmadığı sonucuna varmak mümkün değil. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise tüketici davranışlarındaki 'bayram' etkisi. Türkiye'de geleneksel olarak vatandaşların harcamaları bayram öncesinde artış gösterip bayram haftasında düşüş eğiliminde oluyor.
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua