Mobilya Sektörü Hedef Büyüttü: İhracatta İlk 5'e Göz Dikti

Türkiye'nin dış ticaretteki yıldız sektörlerinden biri olan mobilya, 2024 yılında 3,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vererek dikkatleri üzerine çekti. Dünyanın en büyük 5 mobilya ihracatçısından biri olmayı hedefleyen sektör, ihracat pazarlarını genişletmek için yoğun mesai harcıyor.

Bu kapsamda, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2024 yılı içinde Suudi Arabistan, Fas ve Hindistan’a düzenlediği sektörel ticaret heyetleriyle 55 Türk firmasının 158 ithalatçı firma ile toplam 787 iş görüşmesi yapmasını sağladı.

2025 yılında ise tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine hız kesmeden devam eden sektör, ilk olarak Irak’ta başlayan tanıtım atağını, Mayıs ayında Suudi Arabistan, Haziran’da ABD, yılın ikinci yarısında ise Senegal, Gana ve Hindistan’da sürdürecek.


Alım Heyeti Organizasyonlarıyla Türkiye’ye Talep Artıyor

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, sektörün sadece dışa açılmakla kalmadığını, aynı zamanda yurt dışındaki alıcıları Türkiye’ye getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Gürle, “Hindistan, Suudi Arabistan, Irak, Güney Afrika ve Fas’tan önemli ithalatçıları Türkiye’de ağırlamak üzere Alım Heyeti Organizasyonları planlıyoruz. Böylece yerinde tanıtım ve doğrudan bağlantılarla ihracatçılarımızın iş potansiyelini artıracağız,” dedi.


Aegean Furniture URGE Projesi İhracata Katkı Sunuyor

Mobilya sektöründe kümelenmeyi desteklemek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen “Aegean Furniture” UR-GE Projesi, Mart 2024 itibarıyla 34 firmanın katılımıyla faaliyetlerine başladı.

Gürle, proje kapsamında pazar araştırmaları, markalaşma stratejileri, dijital pazarlama ve hedef müşteri bulma gibi alanlarda firmalara özel danışmanlık ve eğitimler verdiklerini aktardı. Eylül ayında dünyanın en büyük mobilya fuarlarından biri olan Furniture China Fuarı ziyaret edilecek.


Ezber Bozan Tasarım Yarışması EKO-TASARIM Temasıyla 5. Kez Düzenleniyor

Türk mobilya sektörünün katma değerini artırmak amacıyla genç tasarımcıları destekleyen Ezber Bozan Tasarım Yarışması, 2025 yılında beşinci kez düzenlenecek.

Bu yılın teması ise EKO-TASARIM olarak belirlendi. Gürle, “Sürdürülebilir ve çevre dostu üretim yaklaşımlarını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Yarışmacılar, çevreye duyarlı, ergonomik ve işlevsel çözümler üretmeli. Bu yarışma, tasarım kültürünü yaygınlaştırmak açısından çok önemli,” dedi.

2024 yılında dereceye giren tasarımcılar, Nisan ayında Milano’da düzenlenecek Salone Del Mobile fuarına götürülecek ve aynı zamanda şehrin her noktasında gerçekleşen Tasarım Haftası deneyimini yaşayacak. Önceki finalistlerden Rana Çöllü, dünyanın en prestijli tasarım okullarından NABA (Nuova Accademia di Belle Arti)’den kabul aldı ve eğitimine başladı.


Kâğıt ve Kâğıt Mamulleri İhracatında %7’lik Artış

Mobilya dışında kağıt sektörü de ihracatta büyük bir başarıya imza attı. 2024 yılında %7’lik artışla 2,7 milyar dolara ulaşan kağıt ve kağıt mamulleri ihracatında Ege Bölgesi 575 milyon dolarlık pay aldı.

2025 hedefi ise Türkiye geneli için 3 milyar dolar. Gürle, “Kağıt, ambalaj, temizlik ve mukavva alt sektörlerine özel eğitimler, ticaret heyetleri ve fuar organizasyonları düzenleyeceğiz,” diyerek planlarını paylaştı.


Türkiye, Kekik ve Defnede Dünyada Lider

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu da, orman ürünleri ihracatına dair çarpıcı bilgiler verdi. Türkiye’nin dünya kekik üretiminin %95’ini, defne üretiminin ise %80’ini karşıladığını belirten Tarakçıoğlu, bu ürünlerin tamamının katma değer olarak ülkeye döndüğünü söyledi.

“2023 yılında 154 milyon dolar olan odundışı orman ürünleri ihracatımızı, 2024’te %17 artışla 181 milyon dolara çıkardık. 122 milyon dolarlık kısmı Ege Bölgesi’nden geldi,” dedi.

Ayrıca çiftçilere yönelik eğitimler düzenlendiğini, ürün kalitesini artırmak için Avrupa Baharat Birliği (ESA) gibi uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil ettiklerini sözlerine ekledi.

Mobilya, kağıt ve odundışı orman ürünleri sektörlerinde ihracata dayalı büyüme stratejisini sürdüren Türkiye, pazarlama faaliyetleri, eğitim yatırımları ve tasarım odaklı projelerle 2025 yılına güçlü bir vizyonla hazırlanıyor. Özellikle katma değeri yüksek, çevre dostu, yenilikçi tasarımlar ve sürdürülebilir üretim hedefi; Türkiye’nin küresel pazarda daha güçlü bir konuma gelmesine katkı sağlıyor.

Haber: Kapsamhaber