Bazı kamu hizmetleri vardır, kendisi küçük ama işlevi gerçekten vatandaşın hayrına olan hizmetler. Bursa’da senelerdir uygulanan ve raylı sistem ana ulaşım hattına bağlı olarak kullanılan, Park et, devam et otoparklarından söz edeceğim sizlere bugün.
Kamu ardına, vatandaş adına çok iyi bir hizmet. Ülkemiz adına da ana kaynağı petrol olan hammadde ve yakıta ödenen milyarlarca dolarlık döviz ithalatına adeta fren yaptıran bir uygulama. Ülkemizin çeşitli şehirlerinde de bu uygulama var. Toplu taşıma hizmetlerine de ayrıca büyük katkıları oluyor.
Bursa’da da ara sıra bazı ufak tefek aksaklıklar olsa bile senelerce vatandaşlara hizmet veren iyi uygulama örnekleri mevcut. Gelin görün ki, ben diyeyim son sekiz aydır, vatandaşların şikayetlerine göre ise 10 aydır, bu park et, devam et otoparklarına vatandaşların kullanımına engel olacak şekilde servis minibüsleri ve otobüsleri dadanmış.
Vatandaş, işine gitmek, kent merkezine gitmek için arabasını kullanmak istemiyor. Hem tasarruf yapmak, hem zamandan kazanmak, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunma adına, park et, devam et uygulamasına tahsis edilen otoparklara araçlarını bırakıp, trene biniyorlar, toplu taşıma sayesinde de Bursa’nın kent içindeki trafik ve ulaşım sorunlarının çözümüne katkı sağlama niyetindeler.
Ne güzel ve alkışlanacak bir düşünce. Uygulama çok iyi.
Bu park et, devam et uygulamasında en büyük otopark merkezi şüphesiz ki 2 nolu trenin son istasyonu olan Bursa Uludağ Üniversitesi kampusündeki istasyon. Bu istasyonun Üniversitenin duvarlarla kaplı olan iç kesiminde, hemen otelin karşısındaki alan, asfalt kaplı ve yağışlı havalarda araçların sığınağı gibi kullanılıyor. Burası, otel müşterileri mi desek yoksa başkaları gelip otobüs ve minibüslerini bırakıyorlar mı desek, sürekli kalabalık ve iğne atsanız yere düşmez misali hep araç park edilecek yer sıkıntısı çekilen bir Park et, devam et uygulaması.
Yine, istasyonun İzmir Yolu kesiminde kalan ve ana yoldan girilip çıkılan, Hasanağa, Kayapa, Akçalar, Görükle beldelerinde ikamet edenlerinde sürekli kullandıkları bir Park et, devam et istasyonu daha var. Burası da olabildiğince geniş ve senelerdir, vatandaşlara hizmet veren, yeterli olan bir merkez idi.
Şimdi ise burası servis minibüsleri ve otobüslerinin otopark mekanı olmuş gibi. Trene binmek için gelenlere, araçlarını park edecekleri yer kalmamış. İnsanlar geliyorlar, park yeri bulamayınca gaza basıp, birde üstüne üstlük birilerinin kulaklarını olabildiğince çınlatıp, mecburen araçlarıyla kente girmek zorunda kalıyorlar.
Bu bölge ile ilgili olarak pek çok şikayetler geliyor. Sorun sadece servis minibüsleri ve otobüsleri değil. Yer, zemin kaplaması bakımsız. Yağmurlardan meydana gelen çukurlar var. Su birikintileri var. Çamur çapak gibi sorunlar var. Vatandaşlarımız bu sorunları pek dert etmiyorlar, fakat servis minibüsleri ve otobüslerinin Park et, devam et uygulaması için ayrılan mekanı kendilerine tahsis edilmiş özel otopark merkezi gibi kullanmasına gönülleri razı değil.
Hani, bu otoparkların yapılması ve uygulama alanı, kent merkezindeki ulaşım ve trafik tıkanması vb. sorunların çözümlenmesi idi. Vatandaşlar bir güzel gelip bu otoparklara araçlarını bırakıyorlar, toplu taşıma sistemi trene, raylı sisteme binip, kent merkezine geliyorlar. İşlerine güçlerine gidiyorlar. Okullarına gidiyorlar. Sistem, 10 ay öncesine kadar öylesine güzel işliyormuş ki sormayın gitsin. Çünkü, vatandaşlar, araçlarıyla bu bölgeye geldiklerinde park yeri sıkıntısı çekmeden araçlarını rahatlıkla park edebiliyorlarmış.
Belli bir düzen ve kontrol de varmış.
Şimdi, servislerin işgali altındaki bu yerde birde araç parkları gelişigüzel yapıldığı içinde sıkıntılar yaşanıyormuş. Mesela, 5 arabanın rahatlıkla park edebileceği alanı, üç araba park etmiş ve parsellenmiş gibi kullanıyorlar. Araları açık. Ama, araç girecek kadar değil. Kısaca, gelişigüzel bir parklanma var.
Araçların nereye, nasıl park edeceklerine dair işaretlenme yok. Gelişigüzel parklanmanın önüne geçilmesi için öncelikle bu alanın araç otoparklarının düzenli hale getirilmesi amaçlı işaretlenmesi isteniyor. Bekleniyor.
En büyük beklenti ise servis araçlarının bu bölgeye giriş yapmalarının engellenmesi istemi. Çünkü, bir servis aracı en az iki tane otomobilin park edeceği yeri işgal ediyor. Bir otobüs ise en az 4 otomobilin park edeceği alanı işgal ediyor. Bu nedenle de özel araçlara park edilecek yer, alan kalmıyor. Böylesi kullanım nedeniyle de park et devam et uygulaması aksıyor. Vatandaşlar bu imkanlardan yeterince faydalanamıyorlar.
Bu uygulama ile ilgili olarak bir başka şikayet de Nilüfer istasyonundan var. Yapısı ve imar durumu mahkemelik ve tartışmalı olan camlı binanın kullanılmaya başlamasıyla birlikte, park et, devam et otopark alanları daralmış. Birde, Kristalpark evlerinin ön kesiminde kalan alanlar, bazı dükkan sahipleri tarafından sahiplenilmiş. Hatta, buralara vatandaşlar araç bırakmasın diye düzenekler kurulmuş. Bazı işyerleri, sanki kamu malı kendilerinin tapulu alanı ve tahsisli bölgesiymiş gibi park et, devam et bölgesine tabela konulup, kendilerine özel otopark alanları oluşturmuşlar.
Bir başka şikayette Karaman Dernekler Merkezindeki asansörlerle ilgili. Burada sayıları 200’ü aşan derneklerin adresleri var. Ayrıca, haftanın iki güne Pazar kuruluyor. Pazara gelen vatandaşlarımız da katlara çıkabilme adına, asansörleri kullanmak istiyorlar. Ama, nasıl yapılıyorsa bilemiyoruz, asansörlerin bazıları sürekli arızalı gözüküyormuş. Emekli, yaşlı insanlarımız bu duruma birilerinin el atıp, sorunu çözmesini bekliyorlar.
Biz, buradan uyarı görevini yerine getiriyoruz. Kamu adına kullanıma tahsis edilen otoparkların servis araçlarının kullanımına sunması, vatandaşları üzüyor. Etkili, yetkili, sorumlu kim ise bu sıkıntılara bir göz atıp, çözüm için gerekli çalışmaları yaparlarsa büyük memnuniyet duyacağız.
Bugünkü şikayetlere baktığımızda, kaş yapalım derken göz çıkarma gibi uygulama iddialarıyla karşı karşıyayız. Hem tasarruf, hem toplu taşıma kullanımı hem de akaryakıt israfının önüne geçilmesi amaçlı park et devam et uygulamasındaki sorunların en kısa zamanda çözümlenmesi en büyük beklentimiz.