Fethiye Emlakçılar Derneğinin düzenlemiş olduğu sektör değerlendirme toplantıları devam ediyor.
YURT DIŞI GÖZÜYLE EMLAK SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRİLDİ
Fethiye Emlakçılar Derneğinin düzenlemiş olduğu sektör değerlendirme toplantıları evam" class="taglink" title="devam Haberleri">devam ediyor. Fethiye Tlos Emlak ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, Avantaj Emlak ve Gayrimenkul firmasının kurucusu Zehra Özdemir ile emlak danışmanı Onur Özlen, Keyholders International Property Group firmasının sahibi ve yöneticisi Gürol Gürses, Atlas Emlak firmasının sahibi Ergün Özdemir, Toydemir Emlakçılık firması sahibi Ertan Toydemir ve Oceanwide Properties firmasının sahibi Süleyman Akbay katıldı. Londra’da emlakçılık yapan Süleyman Akbay toplantıda; İngiltere’de mülk alımı ve emlak sektörü ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
“FİYATLAR ENFLASYON VE ÇEŞİTLİ NEDENLERDEN DOLAYI YÜKSELİYOR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Serdar Oğuz açıklamasında “Fethiye Emlakçılar Derneği olarak bu günkü toplantımızda; yurt dışından baktığımızda ülkemizdeki ve bölgemizdeki emlak ve gayrimenkul piyasası nasıl değerlendiriliyor, yurt dışı piyasalarının Türkiye’ye bakışı konularında değerlendirmelerde bulunacağız. Toplantıya katılan arkadaşlarımız açıklamalarda bulunacaklar. Toplantıya katıldıkları için kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi. Avantaj emlak ve gayrimenkul firmasının emlak danışmanı Onur Özlen açıklamasında “Fethiye’de emlak sektöründe çalışmalarımıza devam ediyoruz. Müşterilerimize ve yatırımcılara Fethiye’de gayrimenkul konusunda yardımcı oluyoruz. Ülkemizdeki ve bölgemizdeki emlak piyasasına yurt dışı gözüyle baktığımızda fiyatların devamlı bir şekilde arttığını görmekteyiz. Fiyatlar şu anda yurt dışındaki bazı kapital ülkelerdeki fiyatlarla yarışır bir hale geldi. Müşterilerimize ilk olarak Fethiye’nin güzelliklerini görmelerini ve burayı tanımalarını istiyoruz. Gayrimenkul alımı konularında da yardımcı oluyoruz ve danışmanlıklarını yapıyoruz. Fiyatlar enflasyon başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı bir şekilde yükseliyor. Dediğim gibi yurt dışından buraya gelip emlak almak isteyenlere yardımcı olmaktayız. Fethiye’de yaşayan yabancılar ve yerli vatandaşlar olsun yurt dışına da bir talep var. Karadağ, İspanya ve Almanya gibi ülkelerden emlak almak isteyen müşterilerimiz de var. Buradaki yerlerini satıp gitmek isteyen de oluyor” dedi.
“KİRALAMALARLA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Avantaj Emlak ve Gayrimenkul firması kurucusu ve yöneticisi Zehra Özdemir’de konuşmasında “son yıllarda emlak sektörü gerçekten darboğazda ve iki yıldan bu yana biz emlakçılar masraflarımızı ve giderlerimizi kiralamalarla idare ettik. Kiralamalarla geçinmeye çalışıyoruz. Satışlar oluyor fakat banka kredi faizleri düşseydi, işler iyi olacaktı. Genelde müşteri potansiyeli 3 ile 4 milyon TL. arasında olmaktadır. Yaza doğru fiyatlar artacak. Mart ve Nisan ayı emlak alımı için bence en uygun aylar olmaktadır” dedi.
“BİZCE FİYATLARIN REEL OLMAYIŞINDAN KAYNAKLANIYOR”
Keyholders International Property Group firmasının sahibi ve yöneticisi Gürol Gürses’te açıklamasında “ofisimiz hem Fethiye’de hem de İngiltere’de var ve birçok Avrupa ülkesinde emlak işi yapmaktayız. Uzun yıllardır sektördeyiz. Özellikle İngiltere’den Fethiye bölgesine emlak yatırımcılarını yönlendiren bir firmayız. Fakat maalesef bu talep bitme noktasında. Son bir yıl içerisinde yabancı yatırımcıya Fethiye bölgesinde 2 emlak satışı yapabildik. Şu anda iç piyasada ülkemizde ve bölgemizde geçmiş yıllarda emlak almış yatırımcıların mülklerini satıp, gitme noktasında iş yapmaktayız. Alıcıların çoğu da yerli ve ülke içinden kişiler. Tabi bu piyasayı oldukça daralttı. Sadece İngiltere’ye bakmamak lazım, Rusya tarafından da çok müşteri getiriyorduk. Onları da artık getiremiyoruz. Bunun ana sebeplerinden birisi, bizce fiyatların reel olmayışından kaynaklanıyor. Fiyatlar Türkiye’de Fransa’dan daha pahalı olamaz. Yurt dışından gelen yatırımcılar; önce ekonomine bakarlar, sonra yaşam şekline bakarlar. Diğer yerler ve ülkeler ile karşılaştırmalar yaparlar. Ülkemizde enflasyonun etkisi çok fazla. Ancak ben sadece enflasyon ile de bağdaştırmıyorum. Ukrayna –Rusya savaşı nedeniyle ülkemize bir akım oldu. Bazı ev sahiplerinin iştahını kabarttı ve fiyatlar olmayacak yerlere çıktı. Fiyatlar paund ve Euro bazında 3 kat artar mı ? Bu fiyatlar reel değil, yani gerçek değil. Tabi talep azalınca düşer diye bekliyorduk. Fakat % 10’lar da olan bir düşüşün anlamı yok.
“HAYAT STANDARDININ ÇOK PAHALI OLMASI YABANCI YATIRIMCIYI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMEKTE”
Hayat’ta ülkemizde çok pahalı oldu. Fiyatları karşılaştırınca yurt dışının ülkemizden çok daha ucuz olduğunu görmekteyiz. Böyle olunca da zaten cazibe diye bir şey kalmıyor. 2000’li ve 2010’lu yıllarda ülkemiz çok daha cazip bir haldeydi. Yurt dışından gelip, orta halli insanlar, özellikle İngilizler ülkemizden emlak alıp bir hayat kurulabiliyordu. Üst segment dediğimiz insanları buraya getirme şansımız zaten yok. Dolayısıyla son yıllarda ülkemizde hayat standardının çok pahalı olması, tabi ki politik sebepler gibi bir çok sebep var ama bizim kendi iç sebeplerimiz; yabancı yatırımcı açısından emlak satışlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bunlar düzelmedikçe, yabancı yatırımcı açısından piyasaların hareketlenmesi zor gözüküyor. Gittikçe de zorlaşıyor” dedi.
“İNGİLTERE’DEN EV ALDIĞINIZDA OTURMA İZNİ VERİLMİYOR”
Londra’da emlakçılık yapan Oceanwide Properties firmasının sahibi Süleyman Akbay’da; İngiltere’de mülk edinme ve gayrimenkul yatırımları konularında bir sunum gerçekleştirdi. Süleyman Akbay konuşmasında “Almanya’da büyüdüm. 1984 yılında ailecek Adana’ya geldik. 1995 Yılında Londra’ya okumaya gittim. O yıldan bu güne kadar İngiltere’de bir iş hayatım oldu. 2004 Yılında yabancı yatırımcıların ülkemizde mülk alması konusunda çalışmalar yaptım ve İngiltere’de bir gayrimenkul firması kurdum. Buradaki amaç İngiliz vatandaşlarının Türkiye’de ev alımlarını sağlamaktı. O günden beri çalışmalarımı sürdürüyorum. 3 çocuğum ve 2’de torunum var. Şimdi de Türk vatandaşlarının İngiltere’de mülk almaları konusunda çalışmalar yapmaktayım. Son yıllarda İngiltere’ye dünyanın bir çok ülkesinden yoğun bir talep var. Türk vatandaşlarından da ciddi bir talep var ve geçen sene gerçekleşen emlak fuarında Türk vatandaşları tarafından 50 tane daire satın alındı. Neden diyecekseniz; İngiltere istikrarlı bir ekonomiye ve hukuki bir güvenceye sahip bir ülke olmaktadır. Bu özellikte yatırım yapmayı cazip hale getirmektedir. İngiltere’de gayrimenkul yatırımlarında da istikrarlı bir şekilde bir değer artışı ve iyi bir kira getirisi bulunmaktadır. Emlak talebinden dolayı İngiltere’ de ev eksikliği olan bir ülke konumunda ve devlet bu eksikliği tamamlamaya çalışıyor. Dolayısıyla hem ev, hem de kira fiyatları istikrarlı bir şekilde yükseliyor” dedi. Konuşmasına devam eden Süleyman Akbay “İngiltere’de ev aldığımızda; oturma izni veriliyor mu ? sorusu; çoğunlukla soruluyor. İngiltere’den ev aldığınızda oturma izni verilmiyor, sadece vize kolaylığı geliyor. Bir ev aldığınız zaman, oturma izni veya çalışma izni verilmiyor. Sadece özel bir mesleğiniz varsa çalışma ve oturma izni alabilirsiniz” dedi. Haber/Foto-Gökhan Ayyıldız