Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arş. Gör. Filiz Bacaksız, Avrupa destekli COST CIRCUL’ARTs projesine kabul edildi.
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Arş. Gör. Filiz Bacaksız, COST (European Cooperation in Science and Technology) CA23117 – CIRCUL’ARTs aksiyonuna “Çoğulcu Eğitim Yaklaşımları ve Eleştirel Pedagojiler” çalışma grubu (WG1) üyesi olarak kabul edildi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER İÇİN SANAT VE EĞİTİM BİR ARADA
CIRCUL’ARTs, döngüsel ve sürdürülebilir şehirler için çözümler üretmeyi hedefleyen yenilikçi bir metodoloji sunuyor. Bu metodoloji, “Bilginin Dinamik Ekolojisi” yaklaşımına dayanarak bilgiyi birlikte oluşturma, paylaşma ve eyleme dönüştürme süreçlerine yeni bakış açıları getiriyor.
MERKEZİ OLMAYAN BİLGİYE VURGU
Proje, Avrupa-merkezli bakışın ötesine geçerek çoğulcu sesleri, yerel bilgileri, kadim ve yerli yaklaşımları dikkate alıyor. Sanat ise bu bilgilerin yaygınlaştırılması için hem yaratıcı hem de katılımcı bir araç olarak kullanılıyor.
6 TEMATİK GRUPTAN OLUŞUYOR
CIRCUL’ARTs projesi, aşağıdaki tematik çalışma grupları etrafında yapılandırılmış durumda:
Çoğulcu eğitim yaklaşımları ve eleştirel pedagojiler
Kentsel ritüeller, performanslar, sokak tiyatrosu ve müzik
Kentsel yerleştirmeler ve buluşma noktaları
Yaratıcı ve döngüsel teknolojiler yoluyla yenilik
Kent bağlamında “doğaları” birleştirmek
Yaygınlaştırma ve politika önerileri
SANATLA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BULUŞUYOR
Proje, sanatın hem bilgi üretiminde hem de toplumsal katılımda araç olarak kullanılmasıyla öne çıkıyor. Bilginin sömürgecilikten arındırılmasıyla sürdürülebilir ve döngüsel şehircilik anlayışının güçlendirilmesi hedefleniyor.