THTM, Devrim Yasaları'nın 101. yılında eğitimde laiklik ilkesine yönelik saldırılara karşı birçok ilde eylemler düzenledi, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.
Haber Merkezi
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM), 3 Mart Devrim Yasaları'nın 101. yıldönümünde birçok kentte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve il milli eğitim müdürlükleri önünde basın açıklamaları düzenledi. Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Kocaeli ve Muğla’da gerçekleştirilen eylemlerde, laik eğitimin tasfiye edilmesine ve tarikatların eğitim sistemine etkisine karşı tepkiler dile getirildi.
3 Mart 1924'te kabul edilen üç yasayla hilafet kaldırılmış, Öğretim Birliği (Tevhid-Tedrisat) kabul edilmiş ve Din ve Vakıflar Bakanlığı kapatılmıştı.
'Ne tarikat ne şeriat: Yaşasın laik eğitim ve laik cumhuriyet'
Ankara’daki basın açıklamasında THTM Yürütme Kurulu Üyesi Burçak Özoğlu tarafından okunan bildiride, Cumhuriyet’in temel kazanımlarının sistemli şekilde hedef alındığı vurgulandı. Açıklamada, 3 Mart 1924’te kabul edilen Devrim Yasaları'yla laikliğin eğitim sisteminin temel ilkesi haline getirildiği hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
“Tarikatlar yasak olmasına rağmen bugün devletin içinde etkin bir güç haline gelmiş, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokollerle eğitimin başlıca paydaşları olarak konumlandırılmışlardır. Diyanet İşleri Başkanlığı ise bir Bakanlık seviyesine ulaşıp okulları adeta yönetir hale gelmiştir. ÇEDES projesi ile okullara sokulan din görevlileri, eğitimi bilimden uzaklaştırmakta, çocukların özgür düşünme yetisini köreltmektedir. Okul müfredatları, bilimsel düşünceyi geliştiren içerikten arındırılmakta, dogmalarla doldurulmaktadır.”
Özoğlu, eğitim sisteminin yalnızca gericilikle değil, piyasalaşma ve özelleştirme süreçleriyle de çökertildiğini belirterek, “Eğitim artık sermayenin çıkarlarına göre şekillendiriliyor. Çocuklarımızın özgür ve eşit yurttaşlar olarak yetişmesi yerine, onlara tarikatların vesayeti altında ucuz iş gücü olmayı dayatıyorlar” dedi.

'Cumhuriyet’i ve laik eğitimi savunmak zorundayız'
THTM sözcüsü Oğuz Oyan ise yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in ancak devrimlerle ayakta kalabileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün burada sadece bir anma için toplanmadık, Cumhuriyet’in temellerine yönelik büyük bir saldırı ile karşı karşıyayız. Devrim Yasaları’nın kaldırılması için sistemli bir çaba var. Eğitim gericileştirilirken, öğretmenler de baskı altına alınıyor. MEB, tarikatlarla yaptığı protokollerle eğitimi bilimden koparıyor, laik ve eşit yurttaşlık ilkesini yok ediyor. Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi olarak Cumhuriyet’in, laikliğin ve aydınlanmanın tüm kurumlarını savunmak ve ilerletmek zorundayız.”
Oyan, öğretmenlerin de büyük bir baskı altında olduğunu belirterek, eğitim sisteminin tarikat ve sermaye çıkarlarına göre dizayn edildiğini vurguladı.

Buluşmada söz alan Ankara Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Şahin, laik ve demokratik eğitimin bir özgürlük meselesi olduğunu vurgulayarak, parasız eğitim ve sağlık hizmetlerinin bir ülke için vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Mevcut iktidarın tarikatlara ve dini yapılara kaynak ayırarak eğitimi gericileştirdiğini belirten Şahin, mücadelenin sokakta kazanılacağını söyledi.

THTM, Devrim Yasaları'nın 101. yıl dönümünde, eğitim sistemine yönelik gerici ve piyasacı saldırılara karşı mücadelenin büyütüleceğini belirterek, Cumhuriyet’in ve laik eğitimin savunulması çağrısında bulundu.
THTM bugün Ankara'da bakanlık önündeki basın açıklamasının yanısıra İstanbul, İzmir ve Eskişehir'de il milli eğitim müdürlükleri ile Kocaeli'de Sabri Yalım Parkı'nda ve Muğla Fethiye'de Uğur Mumcu Büstü önünde basın açıklamaları düzenledi.