Türkiye’nin uyum eylem planı masaya yatırılacak

Türkiye’de iklim değişikliğine uyum eylemlerinin artırılması ve dirençli şehirlerin oluşturulması amacıyla yürütülen "Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, 4-5 Mart 2025 tarihlerinde geniş katılımlı bir eğitim programı düzenleniyor. Eğitim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ülke Ofisi ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilecek.

AÇILIŞTA ÖNEMLİ İSİMLER KONUŞACAK

Eğitim programının açılışında, UNDP Türkiye Proje Yöneticisi Gizem Bal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan Uzman Ömer Öztürk ve İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri katılımcılara proje hakkında bilgi verecek. Yetkililer, Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum sürecinde attığı adımları ve gelecekte atılması gereken stratejik hamleleri paylaşacak.

BİLİM İNSANLARI VE UZMANLAR EĞİTİMDE

Eğitim programının ilk gününde, UNDP Proje Kilit Uzmanı Prof. Dr. Doğan Dursun, "İklim Değişikliği ve Etkileri" başlıklı sunumuyla katılımcılara küresel ve ulusal ölçekli değişimlere dair çarpıcı veriler sunacak. Ardından "Etkilenebilirlik ve Risk Analizleri" konusu ele alınarak Türkiye’deki şehirlerin ve sektörlerin nasıl etkilendiği tartışılacak.

Öğleden sonraki oturumda ise "İklim Değişikliğine Uyum, Ulusal ve Yerel Paydaşlar" başlığı altında, çözüm önerileri ve izleme sistemleri değerlendirilecek. UNDP Proje Kilit Uzmanı Prof. Dr. Ela Babalık, ulaşım sektöründe iklim değişikliğine uyum ve iyi uygulama örneklerini anlatacak. Günün son oturumunda ise iklim değişikliğine uyum ve dirençli kentler konusuna odaklanılacak.

SEKTÖREL GRUP ÇALIŞMALARIYLA DERİNLEMESİNE İNCELEME

Programın ikinci günü, farklı sektörlerin iklim değişikliği karşısındaki kırılganlıklarını analiz etmeye yönelik grup çalışmaları ile devam edecek. Turizm, su kaynakları yönetimi, tarım ve halk sağlığı alanlarında uzman isimler liderliğinde yürütülecek oturumlarda, sektör bazlı uyum eylemleri ele alınacak.

UNDP Proje Turizm ve Kültürel Miras Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Toy, "Turizm Sektöründe İklim Uyum Politikaları" konusunda görüşlerini aktarırken, Su Kaynakları Yönetimi Uzmanı Adnan Deniz Özdemir su yönetimi açısından riskler ve adaptasyon stratejilerini değerlendirecek. Tarım alanında Prof. Dr. İlkay Dellal, halk sağlığı alanında ise Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, değişen iklim koşullarının etkilerini ve uyum süreçlerini katılımcılarla paylaşacak.

Eğitim programı, sektör bazlı grup çalışmaları sonrasında yapılacak "İklim Değişikliğine Uyum Eylemi Sektörel Grup Çalışması" ile tamamlanacak. Son olarak, katılımcılar değerlendirme oturumunda programla ilgili öneri ve sorularını paylaşacak. (SELİME AYDEMİR)