Amasya’nın 250 yıllık Yassıçal Çuha Dokuması ve Gediksaray Dokuması coğrafi tescil tanıtım programında konuşan Amasya Valisi Önder Bakan, coğrafi işaretlerin ürünü korumanın yanı sıra üretilen bölgenin ekonomik kültürel kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
Amasya’nın 250 yıllık Yassıçal Çuha Dokuması ve Gediksaray Dokuması coğrafi tescil tanıtım programında konuşan Amasya Valisi Önder Bakan, coğrafi işaretlerin ürünü korumanın yanı sıra üretilen bölgenin ekonomik kültürel kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
Amasya’da yüzyıllardır kadınların el emeği göz nuru ile üretilen Yassıçal Çuha Dokuması ve Gediksaray Dokuması teknikleri, coğrafi işaretle tescillendi. Amasya’nın Coğrafi işaretli ürün sayısı da 24’e yükselmiş oldu. Amasya’nın son coğrafi işaretli ürünleri olan Yassıçal Çuha Dokuması ve Gediksaray Dokuması’nın tanıtım toplantısına katılan Amasya Valisi Önder Bakan, coğrafi işaretlerin bölgelere faydalarından söz etti.
“Coğrafi İşaretler Kültürel Mirasın Korunmasında Rol Oynuyor”
Programda konuşan Amasya Valisi Önder Bakan, coğrafi işaretlerin bir şehir ve ülkenin kendine özgü ürünlerinin tescillenerek aslına uygun şekilde korunmasının sağlanması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Vali Bakan, bu tür çalışmaların ekonomik ve kültürel anlamda şehirlerin kalkınmasına önemli katkılar sunduğunu ifade etti.
Vali Bakan, “Bir şehrin veya ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek, aslına uygun olarak korunmasını sağlamak, üretim yöntemlerini ve geleneksel değerlerini gelecek nesillere aktarmak büyük bir önem taşımaktadır. Coğrafi işaretler, sadece bir ürünün korunması anlamına gelmez, aynı zamanda o ürünü üreten bölgenin kalkınmasına da ciddi katkılar sunar. Bu bağlamda, Amasya’mızın zengin kültürel mirasını ve geleneksel el sanatlarını geleceğe taşımak amacıyla yapılan bu çalışmalar, ilimizin tanıtımına ve ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
8 bin 500 yıllık tarihiyle 14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya’nın ziyaretçileri büyülediğini ifade eden Vali Önder Bakan “İlimizi ziyaret eden her birey, tarihi ve kültürel dokusu, sosyal yaşamı, gelenek ve görenekleri ile Amasya’ya hayran kalmaktadır. Bizlerin üzerine düşen en önemli görevlerden biri de bu mirası yaşatarak, koruyarak ve tanıtarak gelecek kuşaklara aktarmaktır” ifadelerine yer verdi.
“Amasya’yı Turizm Alanında Hak Ettiği Noktaya Taşımak İçin Çalışıyoruz”
Son yıllarda turizm sektöründe yaşanan dönüşümlere de değinen Vali Bakan, “Turizm sektörü, ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir. Devletimizin kültürel miraslarımızın restorasyonu noktasında gerçekleştirdiği projeler sayesinde ülkemiz, dünyada bu sektörden ciddi gelir elde eden ülkeler arasında yer almaktadır. Bizler de Amasya’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri en iyi şekilde tanıtarak, ilimizi turizm alanında hak ettiği noktaya taşımak için çalışıyoruz” dedi.
Vali Bakan, “Gediksaray Dokuması ve Yassıçal Çuha Dokuması, ilimizin tarihi ve kültürel zenginliklerinden biridir. Bu değerleri korumak, üretimini desteklemek ve tanıtımını güçlendirmek için Ticaret ve Sanayi Odamız büyük bir özveriyle çalışarak coğrafi işaret tescil sürecini tamamladı. Bugün burada bu önemli adımı duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Coğrafi işaret sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, bu dokuma ürünleri daha geniş kitlelere ulaşacak ve geleneksel üretim tekniklerinin korunması sağlanacaktır. Aynı zamanda bu değerli ürünlerin pazarlama gücü artacak ve ilimizdeki üreticilerimize ekonomik bir katkı sunacaktır” sözleri ile Yassıçal Çuha Dokuması ve Gediksaray Dokumasının coğrafi işaret tescili hakkında emeği olanlara teşekkür etti.
“Ramazan-ı Şerif Amasya’mıza Hayır Getirsin”
Konuşmasının sonunda yaklaşan Ramazan ayının tüm yurda ve Amasya’da hayır getirmesini dileyen Vali Bakan, “Cumartesi günü huzurla karşılayacağımız Ramazan-ı Şerif’in Amasya’mıza, ülkemize ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyorum. Bu mübarek ayın bereket, barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Vali Bakan, konuşmasının ardından Gediksaray ve Yassıçal Çuha Dokuması ile yapılan ürünleri ve yapım aşamasını inceleyerek zanaatkarlardan ürünlerle ilgili bilgiler aldı.