‘Pop Art herkes için sanat dedi’

Pop-Art akımının, görsel sanatlara ve günümüze etkilerini konuşmaya devam ediyoruz. 1950’li yıllarda ortaya çıkan ve gelişen Pop Art, tüketim kültürünün sanatta bir temsili olarak karşımıza çıktı.

‘POP ART SANATIN ERİŞİLMEZ OLMASINA KARŞI ÇIKTI

Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan Küratör Mehmet Lütfi Şen, Pop-Art’ın sanata olumlu katkılarının da olduğunu söyledi. Pop-Art akımının sanat eserlerinde kullanılan malzeme çeşidini artırdığını kaydeden Şen, söz konusu akımın sanatın yaygınlaşmasında da önemli bir rol oynadığını söyledi. Şen, Pop-Art’ın kitle kültürünü esas alması nedeniyle sanatı yüzeyselleştirdiğini de kaydetti.

Şen, Pop Art’ın herkes için sanat anlayışıyla ortaya çıktığını belirten Şen, “Hiçbir akım yoktan var olmadı. İnsanlık birikimden hareketle bir yere gidiyor. Daha önce Dadaizm vardı, avangardizm vardı. 1950’lerde Pop-Art ortaya çıktı. Pop-Art sanatın kutsanmasına, erişilmez olmasına karşı ortaya çıktı. Herkese ulaşan ve bütün herkesle buluşan bir sanat anlamında gelişti.” dedi.

‘SANATIN KİTLE TÜKETİMİ HALİNE GETİRMESİNE KARŞI ÇIKIYORUM’

Bireylerin tek tek sanata ulaşabileceğini kaydeden Şen, Pop Art’ın kitle kültürü anlayışına karşı olduğunu dile getirdi. Şen, “Pop-Art çok şey yapıyor. Sanatın ulaşılmaz olmasına baş kaldırmak bence anlamlı bir şey. Ancak sanatın kitle tüketimi haline getirmesine karşı çıkıyorum. Sanata kitle ulaşamaz bence. Sanat bireylerin ulaşabileceği bir şey. Pop-Art bazı şeyleri alt üst ediyor. Pop-Art mevcut sanatı yok etme hedefine ulaşamadı. Yok edilmeye çalışan sanat eserleri çok büyük meblağlara satılıyor.” ifadelerini kullandı.

İnsanların birey olarak sanata ulaşabileceğini belirten Şen, “Pop-Art, özgün olma, sanat için çok farklı şeylerin kullanabileceği fikrini getirdi. Bir konuda Pop-Art’la yan yana geliyorum bir konuda gelmiyorum. Pop Art’ın kitle için sanat anlayışına karşı çıkıyorum. Sanat bir insan için yapılır. O eserle muhatap olan insan için yapılır. Öyle olduğu zaman insan birey haline gelir. Yaratıma ortak olur ve bu sebeple insanda bilinç üretir. Biricik olacaksın. Kitlelerin ezberlettiği şeylerle sanat olmaz.” diye konuştu.