Hattat Hüseyin Kutlu “Kuranı Kerim’in Kitabeti”ni anlatacak

Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Yazma Mushaflar Dairesi Başkanlığı'nın düzenlediği programda Hattat Hüseyin Kutlu “Kuranı Kerim’in Kitabeti”ni anlatacak.

Mushaflar tarihine zamanımızın hatırası olarak, “İstanbul Mushafı”nı kazandıran
Hattat Hüseyin Kutlu “Kuranı Kerim’in Kitabeti”ni anlatacağı programın sonrasında uzamn isimlerle birlikte Osmanlı sultanlarının koleksiyonlarında yer alan ve vakfettikleri mushaflardan oluşan “Sultanların Mushafları” sergisi gezilecek.

27 Nisan 2025 Perşembe günü saat 14:00'da düzenlenecek programda mushaflar tarihiyle ilgili önemli bilgiler vatandaşlarla paylaşılacak.

HATTAT HÜSEYİN KUTLU KİMDİR?

1949 yılında Konya'da doğdu. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne kaydoldu. Tahsilini sürdürebilmek için 1968-1972 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Eskişehir Mihaliççık Merkez Vaizliği ile göreve başladı.

1974 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl (H.1395) Hâmid Aytaç’dan sülüs-nesih yazı icâzetnâmesi aldı. Ayrıca Uğur Derman Bey’den ta'lik meşk etti. 1976-2002 yılları arasında Hekimoğlu Ali Paşa Cami imam-hatipliği görevinde bulundu.

Türk-İslâm Medeniyeti'nin merkezi olarak telakkî ettiği camiye, gerek kurum olarak kaybettiği fonksiyonlarını kazandırma çabalarını, gerekse o kurumun en üst düzeyindeki temsilcisi olma misyonunu yüklediği imam-hatiplik görevini, cami ölçeğinde ve külliye projesinde gerçekleştirmek istedi. Harap durumda olan cami, sebil, türbe, kütüphane ve hazîrenin îmar ve ihyâsına çalıştı. 2002 yılında emekli olduktan sonra "İslâm medeniyetinin merkezi olarak cami" projesini, aynı çatı altında hizmet veren Biksad Sanat Atölyesi'nde devam ettirmektedir. Hüsn-i hat, sanat seminerleri ve Osmanlı Türkçesi hocalığı yapmaktadır.

Pek çok istif ve eser üretti. Bu eserler çeşitli albümlerde yayınlandı ve koleksiyonlarda yerini aldı. Yurt içi ve yurt dışı birçok mimari eserde imzası bulunmaktadır.

1975'den beri 81 öğrencisine icâzet verdi. Bu öğrenciler şu anda hat sanatı vadisinde hizmet vermekte ve öğrenci yetiştirmektedirler.