Bodrum Kadın Platformu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolardaki gözaltılarına ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, “Cinsel işkence, taciz ve insanlık dışı muamele iddialarını büyük bir endişe ve öfkeyle takip ediyoruz” denildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 19 Mart’ta gözaltına alınması ve ardından 23 Mart’ta tutuklanmasıyla Türkiye genelinde protestolar başlamıştı.
Polis ekipleri yurttaşlara, biber gazı ve plastik mermi kullanarak müdahalelerde bulunmuştu.
CHP başta olmak üzere siyasi partiler, emek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla İstanbul Saraçhane ve Türkiye genelinde meydanlarda buluşmalar gerçekleştirilmeye başlanmıştı.
Protestolara katılan 301 üniversite öğrencisi gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
Muğla’da 19 Mart’ta toplanan ve aralarında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve CHP’li ilçe belediye başkanlarının yer aldığı yurttaşlara polis biber gazı ile müdahale etmişti.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde 20 Mart’ta gerçekleşen protestoya polis biber gazı ile müdahale etmiş ve iki kişi gözaltına alınmıştı.
24 Mart’ta öğle saatlerinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde eylem gerçekleştirilmişti. Fakülte binası içinde pankart asmak isteyen öğrencilerle güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandığı ve bir öğrencinin gözaltına alındığı belirtilmişti.
TKP Muğla İlçe Örgütü’nün sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamada; eylemde gözaltına alınan öğrencinin, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesinin ardından serbest bırakıldığı ifade edilmişti.
25 Mart’ta altı kişinin daha gözaltına alındığı ve tutuksuz yargılanma kararıyla serbest bırakıldıkları belirtilmişti.

“İŞKENCE VE TACİZ MAĞDURLARI YALNIZ DEĞİLDİR”
Konuya ilişkin Bodrum Kadın Platformu, “19-28 Mart gözaltılarında yaşanan işkence ve cinsel şiddeti kınıyoruz” başlığıyla 31 Mart’ta sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yayımlayarak şu ifadeleri kullandı:
“Gözaltına alınan yüzlerce gencin; özellikle kadınların ve LGBTİ+’ların maruz kaldığı cinsel işkence, taciz ve insanlık dışı muamele iddialarını büyük bir endişe ve öfkeyle takip ediyoruz. İşkence ve taciz mağdurları yalnız değildir.”
Açıklamada; bu süreçte fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddete maruz bırakılan kişilerin, haklarını hukuki ve tıbbi yollarla arayabilmesi için İnsan Hakları Derneği (İHD) şubeleri ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) başvurabilecekleri hatırlatıldı.
Acil durumlarda ise İHD ve TİHV’in sosyal medya hesaplarının takip edilebileceği veya avukat örgütleriyle iletişime geçilebileceği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Bu kurumlar; işkence mağdurlarına hukuki destek, tıbbi raporlama ve psikososyal yardım sağlamaktadır. Başvurularınızı gizlilik esasıyla iletebilirsiniz. Dayanışmayla işkenceye karşı direneceğiz.”