Konak Belediyesi ve İnci Vakfı tarafından kadınlara yönelik düzenlenen ücretsiz CNC operatörlüğü kursuna katılan Senem Güneş, “Yakında kadın CNC operatörleri, bir kalıplaşmış düşünceyi daha yıkacak” dedi
AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER - Konak Belediyesi ve Cevdet İnci Eğitim Vakfı iş birliği ile Toros Sosyal Tesisi içerisindeki Konak İş Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Hem İşte Hem Eğitimde Programı (HİHE)’ kapsamında, 18-30 yaş aralığındaki 12 kadın, 12 hafta boyunca ücretsiz CNC operatörlüğü kursu alarak iş hayatına atılmaya ve aynı zamanda halk arasında ‘erkek mesleği’ olarak adlandırılan bu meslekte tabuları yıkmaya hazırlanıyor.
KADINLAR İSTİHDAMIN HER ALANINDA
Kadınlara sanayide istihdam imkanı sunacak kursun önemine vurgu yapan Eğitmen Mehmet Sel, “Burada Konak Belediyesi ve Cevdet İnci Eğitim Vakfı ile beraber yürütülen program kapsamında kadın adaylarımıza mesleki eğitim veriyoruz. 12 hafta sürecek olan bu eğitimin sonunda adaylar CNC operatörlüğüyle ilgili deneyim kazanmış olacaklar. Daha sonra mesleki yeterlilik sınavlarına girecekler ve işe girmeye hazır olacaklar” şeklinde konuştu.
KADINLAR BU KONUDA DA BAŞARILI
Yaklaşık 30 yıldır üniversitelerde ve çeşitli kurslarda mesleki eğitim dersleri veren Mehmet Sel, kadınların CNC’ye olan yatkınlığına dikkat çekerek “Uzun yıllardan beri eğitim veren biri olarak kadınların bu tarz işlere erkeklere nazaran daha yatkın olduğunu, daha düzenli ve disiplinli çalıştığını söyleyebilirim. O nedenle ülkemizde ve dünyada artık bazı basmakalıp düşüncelerin sona ermesi gerekiyor. Erkek, kadın işi diye bir şey yok. Bunu son yıllarda her alanda başarı elde eden kadınlardan da görebiliriz” dedi.
İKİ TARAF İÇİN DE FAYDALI
Bu tarz kursların hem iş verenler hem de iş arayan gençler açısından çok faydalı olduğunu aktaran kursiyer Berna Güneş, “Benim kendi mesleğim tıbbi sekreterlik ama ülkemizde pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da kadın istihdamının yetersizliği ortada. O yüzden kursa başlamamda etkili olan sebeplerden biri de buydu diyebilirim. Çünkü bu konu benim için gerçekten çok önemli. Kadınlar hayatın her alanında var olmalı. Ancak baktığımızda özellikle üretim alanında kadınları görmek çok da mümkün olmuyor. Çünkü bazı işler ‘erkek işi’ olarak adlandırılıyor. Bence bu artık çoktan kırılmış olması gereken bir tabu. Bizler de bu konuda kendi payımıza düşeni yapacağız. Burada 7 haftadır ders alıyoruz; yaklaşık 5 hafta sonra ise kurs bitmiş olacak. Bundan sonraki süreçte kesinlikle bu alanda işe girmeyi düşünüyorum. Bu tarz kurslar hem iş verenler hem de bizim açınızdan çok yararlı. Umarım bunun örneklerini çevremizde daha fazla görmeye başlarız” diye konuştu.
ÖZGÜVENİMİZİ ARTTIRDI
Uzun süredir makinelere ve teknik çizime ilgisi olduğunu söyleyen kursiyer Senem Güneş ise kursun sonunda kesinlikle CNC ile alakalı bir yerde çalışmak istediğini belirtti. Güneş, bu sayede bir kalıplaşmış düşüncenin daha yıkacağını dile getirerek “Masa başı bir iş bana göre değildi. İşin saha kısmında olmak istiyordum. Sonrasında bu kursu duydum ve ders almaya başladım. İlk günden bu yana çok şey öğrendik ve bu bizim özgüvenimizi de arttırdı. Ayrıca kadın istihdamının çok az olduğu bir alanda çalışmak da çok gurur verici bir şey. Bu açıdan çok mutluyuz. Yakında kadın CNC operatörleri sahada yerlerini alarak, bir kalıplaşmış düşünceyi daha yıkacak” açıklamasında bulundu.
PROJE TEŞVİK NİTELİĞİNDEYDİ
Kadınların bu tarz ücretsiz kurslar ile iş hayatına teşvik edilmesinin önemine vurgu yapan kursiyer Ayşegül Seven, “Bu kurstan haberim bir arkadaşım sayesinde oldu. Böylece kursa başvurdum ve başladım. Başladıktan sonra gördüm ki CNC dalında birçok iş yapılabiliyor ve gerçekten ucu çok açık bir iş alanı. Bu kapsamda aslında kadınların da kesinlikle dahil olması gereken bir alan olduğunu düşünüyorum. Çünkü kadınların inovatif düşünce biçimleri bu tarz işlere oldukça uygun. Bu nedenle bu projede katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.