DEİK Kadın Platformu, "Sınırları Aşan Kadınlar" paneline ev sahipliği yaptı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Kadın Platformu, 5 Mart 2025'te, Uluslararası Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında İstanbul'da "Sınırları Aşan Kadınlar: Diplomasi ve İş Dünyasında Liderlik Deneyimleri" paneline ev sahipliği yaptı. Etkinlik, çeşitli sektörlerde diplomasi ve iş dünyasında mükemmellik kazanmış, sınırları aşmış ve küresel başarı elde etmiş başarılı kadın liderleri bir araya getirdi.

DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK Kadın Platformu Başkanı Ebru Özdemir'in ev sahipliğinde düzenlenen panele, İspanya Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho, İrlanda Büyükelçisi Clare Brosnan, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Aylin Sekizkök, DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Hülya Gedik, BM Kadın Birimi Bölge Direktörü Belen Sanz Luque gibi önemli isimlerin yanı sıra yaklaşık 150 iş insanı katıldı.

Panelde, küresel çapta sınırları zorlayan kadınların liderlik deneyimleri vurgulandı, kadın istihdamının küresel görünümü hakkında görüşler paylaşıldı, ekonomi ve ticarette kadınların yeni bakış açıları araştırıldı ve kadınların işgücündeki yükselişine ilişkin gelecek projeksiyonları tartışıldı.

Olpak: "Kadınlar Geleceğin Ekonomisinde Daha Önemli Bir Rol Oynayacak"

DEİK Başkanı Nail Olpak açılış konuşmasında, DEİK'in kadınların iş deneyimlerini küresel ölçekte paylaşabilecekleri platformlar oluşturduğunu ve kadın girişimcilere uluslararası iş birlikleri geliştirme konusunda destek sunduğunu vurguladı. Olpak, DEİK Yönetim Kurulu'nda üç kadın üye bulunduğunu ve İş Konseyi Başkanlarının 13'ünün kadın olduğunu, DEİK Sekreterliği'nin %43'ünün kadınlardan oluştuğunu paylaştı. Ayrıca, zamanla DEİK üyeliğinde ve İş Konseyi başkanlıklarında daha fazla kadın görmeyi umduğunu ifade etti.

Olpak, "Kadınların yönetim ve icra kurullarında sahip olduğu pozisyonları hem toplum hem de iş dünyamız için olumlu bir değişim fırsatı olarak görüyoruz. DEİK Kadın Platformumuz aracılığıyla iş dünyasının her kademesindeki kadınları desteklemeye devam edeceğiz. Kadınların iş dünyasındaki artan rolüyle birlikte üst düzey yönetim pozisyonlarında temsil edilmeleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan DEİK Kadın Platformu hepimiz için büyük bir kazanımdır. Faaliyetlerimizi küresel gelişmeler ve trendler doğrultusunda şekillendirirken, bu başarıları DEİK'in kadın üyelerinin nitelikli katkılarıyla elde ediyoruz. Ekonomi ve ticaret dünyası artık tek boyutlu değil. Birçok değişim ve dönüşümü aynı anda yaşıyoruz. Dijital ve Yeşil Ekonomi trendleri geleceğin ekonomisini şekillendirecek ve kadınlar şüphesiz en önemli oyuncularımız olacak."

Özdemir: "Kadınların İş Hayatında Güçlenmesini ve Yönetici Rollerinde Temsil Oranlarının Artırılmasını Hedefleyen Gönüllü Bir Platformuz"

DEİK Kadın Platformu Başkanı Ebru Özdemir, temsiliyetin kritik %50 eşiğine ulaşılana kadar iş hayatında kadınları desteklemenin önemini vurguladı. "Kadınların güçlendirilmesinin sadece kadınlar için değil, aynı zamanda toplumun tamamı için bir kazanım olduğunu sürekli tekrarlıyoruz. DEİK içinde kadınlar için yapılandırılmış bir platform kurmak bir süredir gündemimizdeydi. Kapsamlı çalışma ve beyin fırtınasının ardından geçen yıl DEİK Kadın Platformu'nu başlattık. Platformumuzun temel amacı, kadınların iş hayatındaki potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak ve liderlik yolculuklarında onlara destek olmaktır." dedi.

Özdemir, platformun her İş Konseyi Yürütme Kurulu'nda en az bir kadın üye bulundurmak, yeni kadın girişimcilere özel indirimler sunmak, iletişim, üyelik geliştirme ve proje desteği gibi alanlarda çalışma grupları oluşturmak gibi temel eylemlerinden bazılarını vurguladı. DEİK Başkanı Nail Olpak'a, tüm DEİK Yönetim Kurulu'na ve DEİK üyelerine gönüllü destekleri için teşekkür etti.

Kadınlar Diplomasi ve İş Dünyasındaki Liderlik Deneyimlerini Paylaştı

Ebru Özdemir moderatörlüğünde gerçekleşen panelde İspanya Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho, İrlanda Büyükelçisi Clare Brosnan, Genel Müdür Aylin Sekizkök, DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Hülya Gedik ve UN Women Bölge Direktörü Belen Sanz Luque'nin görüşleri yer aldı. Bürokrasiden diplomasiye, ekonomiden ticarete kadar çeşitli sektörlerde kadınların iş hayatındaki bugünü ve geleceği ele alındı. Panelistler, kadınların yalnızca %32'sinin iş gücünün bir parçası olduğu bir dünyada ülkelerin giderek daha fazla kadın istihdamını artırmaya odaklandığını belirtti. Küresel ekonomi dijitalleşmeyle yeni bir evreye girerken, kadınların iş dünyasını olumlu yönde etkileyeceği ve iş gücünün her kademesinde daha fazla rol üstleneceği vurgulandı.

DEİK Kadın Platformu, kadınların iş dünyasındaki varlığını ve liderliğini artırma, yönetici pozisyonlarında daha fazla temsiliyet için savunuculuk yapma ve etkilerinin tüm sektörlerde genişletilmesi misyonuna bağlı kalmaya devam ediyor.