Kadınlar alarmda

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Kolaylaştırıcısı Gamze Eroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve cinayetlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Eroğlu, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin alarm verici bir şekilde arttığını vurgulayarak, “Her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor, dört kadından üçü ise hayatının bir döneminde şiddetle karşılaşıyor” dedi.

‘HER YIL ARTIYOR!’
Şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin yer aldığını belirten Eroğlu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin bu sorunu daha da derinleştirdiğini ifade etti. Eroğlu, “İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek, şiddet faillerine yönelik cezasızlık algısını artırıyor. Bu durum, kadın cinayetlerinin sayısını her geçen yıl daha da artırıyor. 2021 yılında 280 olan kadın cinayeti sayısı 2022'de yaklaşık yüzde 20 artarak 334'e çıktı. Geçtiğimiz yıl ise bu sayı 394'e ulaştı” dedi.

ÖNEMLİ BİR YOL HARİTASIYDI!
Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinin öncelikli bir görev olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Cinsiyetçi söylemler ve kalıp yargılarla mücadele edilmesi gerekmektedir. Cinsiyetçi şaka ve söylemler, özellikle gençler arasında kadınlara yönelik şiddeti normalleştiriyor. Bu tür söylemlere karşı durarak toplumsal bilinci artırmak zorundayız” dedi. İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların korunması ve şiddetin önlenmesi konusunda önemli bir yol haritası sunduğunu belirten Eroğlu şu ifadelere yer verdi; “Sözleşmenin dört ana yöntemi var. Önleme, Koruma, Cezalandırma ve Bütüncül Politikalarla şiddetle mücadelede bütüncül bir yaklaşım. Ayrıca, kadınların devlet kurumlarına başvurduklarında karşılaştıkları ikincil mağduriyetlerin önlenmesi gerekmektedir.”

YASAL DÜZENLEMELER YETERSİZ
Kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmaları için iş gücü piyasasında eşit fırsatlar sunulmasının önemine de dikkat çeken Eroğlu, “Kadın istihdamını artırmak için kadınların eğitimine yatırım yapılmalı, meslek seçimlerinde cinsiyetçi ayrımcılığa son verilmelidir. Kadınların her sektörde eşit fırsatlarla yer alabilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu. Şiddetle mücadelede yalnızca yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını, şiddetin önlenmesi ve kadınların korunması için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Eroğlu, “Bu konuda devletin, özel sektörün, sivil toplumun, eğitim kurumlarının ve medya kuruluşlarının iş birliği yaparak kararlı bir şekilde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır” dedi. Eroğlu, kadına yönelik şiddetle mücadelenin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirterek, “Kadınların güvende olduğu ve eşit fırsatlar bulabildiği bir toplum için hep birlikte çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.