Manisalı kadınlar elleriyle hazırlıyor: Binlerce kişi kapmak için yarışıyor! Geri sayım başladı…

Bu yıl 485’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında, 8 ton mesir macununun üretimi geleneklere uygun şekilde sürüyor. Tamamı kadınlar tarafından üretilen şifalı macunlar, 27 Nisan Pazar günü tarihi Sultan Camii’nden dualarla saçılacak.

Mesir macunu üretimi, 21 Mart’ta Nevruz kutlamalarıyla başladı ve festivalin son günü olan 27 Nisan’a kadar sürecek.

Bu yıl 8 ton mesir macununun hazırlanacağını belirten Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık kadınların elinden geleneklere uygun olarak üretimin ara verilmeden devam ettiğini söyledi.

25 Nisan'da Mesirin Duası Okunacak

Festivalin resmi programı 22-27 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek. 25 Nisan Cuma günü, geleneksel hale gelen şifa duası okunacak. Ardından 27 Nisan Pazar günü, protokolün de katılımıyla Sultan Camii’nden halka mesir macunu saçılacak.

Başkan Tanık, "485'inci kez kutlanacak olan Mesir Festivali 22-27 Nisan arasında kutlanacak ve 27 Nisan Pazar günü geleneksel saçım töreni ile sona erecek. Valiliğimiz, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile turizm derneğimiz olarak çalışmalarımız geleneğe uygun bir şekilde başladı. Bu sene saçılacak mesir macunumuzu hazırlıyoruz. Geçen sene 7 ton mesir macunu saçılmıştı, bu sene 8 ton saçılacak. Mesir, Manisa için çok önemli bir gelenek, çok büyük bir inanış, insanlar bir tek mesir macunu kapmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Tabii burada en önemli etken önce şifa ve bunun arkasında bayram havası içinde Mesir Festivali şenliğe dönüştü ve hem Manisa'nın hem de ülkemizin tanıtımında çok önemli bir rolü var.” dedi.

“Herkesi Festivale Davet  Ediyorum”

Tanık festivale herkesi davet ederek sözlerine şöyle devam etti: Bu yıl sosyal ve kültürel anlamda herkese yönelik faaliyetlerin olacağı çok dolu bir program ile kutlayacağız. Festivallerin amacı o ülkenin o şehrin kültürüne, turizmine ve ekonomisine canlılık getirmektedir. Bu anlamda ilimize çok önemli fayda sağlayacağına inanıyoruz. Kazasız belasız bir şekilde 485'inci kez kutlayacağız. Katkı veren herkese derneğimiz adına teşekkür ediyor ve herkesi festivalimize davet ediyorum." 

Kadın Emeğiyle Yaşayan Bir Gelenek

Festivale hazırlık süreci kadın çalışanların yıl boyunca sürdürdüğü üretimle hayat buluyor.

Dernek imalathanesinde 20 yılı aşkın süredir görev yapan Fatma Suna, "Benim ilk işyeri burası ve 20 yıldır mesir üretiminde çalışıyorum. Festivale hazırlanmak bizim için çok farklı, şifa dağıtıyor olmak çok heyecanlı ve onur verici oluyor. Hummalı bir çalışma içerisine girdik, şifa niyetine macunlarımızı saçacağız." dedi.

Dernek imalathanesinde 21 yıldır mesir macunu üretiminde görev yapan Birgül Arda ise, "Çalışmanın yanında manevi yönü bizim için daha değerli, halkımıza şifa dağıtmak güzel bir duygu, inşallah herkese şifa olur." dedi.

Üretimde 20 yıldır çalışan Fatma Arslan ise geleneklere en uygun şekilde ürettikleri mesir macununun herkese şifa getirmesi dileklerini iletti.

Mesir Macununun Tarihçesi

Mesir macunu, Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalığına çare olarak Merkez Efendi tarafından hazırlanmış, daha sonra halka da dağıtılmaya başlanmıştır. 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan macun; vücuda direnç verir, nefes açar, siniri yatıştırır, romatizma ve baş ağrılarına iyi gelir.

İçeriğinde tarçın, zencefil, kakule, safran, keçiboynuzu gibi pek çok doğal ürün yer alıyor.

Kaynak: İHA