Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku’nun Üçüncü Kitabı Yayınlandı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku'nun kaleme aldığı üçüncü kitabı "Balık Biyoakustiği"uluslararası alanda faaliyet gösteren Nobel Akademik Yayınevi tarafından yayımlandı.

Alanında Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ve akademik çevrelerde büyük ilgi gören eserin editörlüğünü, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yiğit üstlendi.

Dr. Kuşku’nun yeni kitabı, yalnızca denizcilik literatürüne katkı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda Çanakkale’ye ve ÇOMÜ’ye değer katan önemli bir bilimsel çalışma olarak öne çıkıyor.

Kitap hakkında ayrıntılı bilgi;

İçinde yaşadığımız dünyamız zamanla birlikte hızlı bir değişim ve gelişim sürecindedir. İnsan nüfusunun artışı, teknolojik gelişmeler, tüketim ihtiyacının artması ve benzeri nedenlerle insan kaynaklı (antropojenik) etkiler günden güne artmakta ve dünyamızın geleceği için soru işaretlerini beraberinde getirmektedir.

Dünya yüzeyi karasal ve sulak alanlardan oluşur. Dünyanın yüzey alanının yaklaşık 3/4’ü ise sularla kaplıdır. Su alanları insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için hayati önem taşımaktadır. Özellikle sağlıklı ve tüketilebilir gıda açısından su ürünleri, insan gıdası ve sürüdürebilir çevre ve sağlıklı ekosistem açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

Su ürünlerinin sürdürülebilirliği, dünyanımızın geleceği ve insanoğlunun var oluşu için büyük bir önem taşımaktadır.

Günümüz dünyasında nüfus artışı, şehirleşme, kıyı alanlarında artan yapılaşma, endüstriyel gelişmeler deniz ve her türlü sulak alanlardaki canlı varlığını çeşitli şekillerde etkilemektedir.

Antropojenik etkiler olarak bilinen insan faaliyetlerinin yol açtığı etkiler arasında Sualtı Ses Kirliliği, buz dağının görünmeyen kısmını oluşturmaktadır.

Akuatik canlıların doğal yaşam ortamlarında var olan ve yaşamsal faaliyetlerinde önemli yer tutan “akustik ortam”, deniz teknolojileirndeki hızlı gelişim, sanayileşme ve şehirleşme gibi etkenler ve özellikle artan deniz taşımacılığı faaliyetlerinden dolayı değişime uğrayamaya başlamıştır. Bu etkilerin sualtı ekosistemine ve sucul canlıların yaşamına ne yönde etki ettiğine dair ortaya çıkan soru işaretleri, günümüz bilim dünyasının tartışma konularından biri hâline gelmiştir.

Denizlerimizde artan ses seviyesinin takip edilmesi ve mümkün mertebe kontrol altında tutulmasına yönelik çaşışmaların, çevre yönetim planlarına dâhil edilmesine dikkat çekmek için hazırlanan bu kitap, “Sualtı Ses Kirliliği”nin, toplumun son zamanlarda büyük hassasiyet gösterdiği “Çevre Kirliliği” ile birlikte ele alınması yönünde toplumsal bilincin artırılmasını ve bu alanda yeni araştırmaların teşvik edilmesini amaçlamaktadır.

Sualtı Ses Kirliliği üzerine Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku tarafından bugüne kadar yapılan araştırmalara da yer verilen bu kitapta, geçmişten günümüze yapılmış araştırma bulgularına yer verilerek, deniz ve su kay- naklarının sürdürülebilirliği için sağlıklı deniz ekosistemine yönelik çevre yönetim planlarına temel oluşturması hedeflenmiştir.