Kandıra çöp tesisi için çalıştay sonucu açıklandı: “Yer uygun değil”

Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği (KANÇED) ve Kocaeli Çevre Platformu, bugün Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi Proje Alanı Değerlendirme Çalıştayı sonucunu açıkladı. Rapora göre, yer seçiminin uygun olmadığı ifade edildi

Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği tarafından düzenlenen Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi Proje Alanı Değerlendirme Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi toplantısı, bugün Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği (KANÇED) ve Kocaeli Çevre Platformu tarafından İzmit Mimarlar Odası Tarihi Taş Binası’nda gerçekleştirildi. Açıklamaya KANÇED Başkanı Adem Arı, Kocaeli Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, TMMOB İKK Sekreteri ve Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, dernek üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

ARI: TOPLANTI SONUCUMUZU KİTAPLAŞTIRDIK 

KANÇED Başkanı Adem Arı konuşmasında, “Kandıra Akçakese ve Pirceler Mahallesi’nde yapılması planlanan atık bertaraf tesisiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyası, 25 Temmuz 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyuruldu. Kandıra halkı ile harekete geçerek bu tesisin buraya yapılmasının hukuki ve toplumsal boyutlarına dikkat çektik. Konuyla ilgili, Kandıra ve İzmitli öğretim üyelerinin bulunduğu bir bilim kurulu oluşturarak toplantılar yaptık. Toplantılarımızın sonucunu da kitaplaştırarak kamuoyuyla paylaştık.” dedi.

“KARŞI DURUŞUMUZ SÜRECİN ÖTELENMESİNE VESİLE OLDU” 

ÇED sürecinin 7’nci ayına girildiğini ancak henüz ÇED formatına uygunluk aşamasına bile gelinmediğini belirten Arı, “Bakanlığın ve Büyükşehir’in yapacağı çok fazla aşama var. Bizim duruşumuz, karşı duruşumuz sürecin ötelenmesine vesile oldu. Hâlâ bakanlığa görüş bildirme dönemi geçmedi, hâlâ bu dönemin içindeyiz. Bu çalıştayımızı da görüş ve öneri bildirme amacıyla gerçekleştirdik. Çalışmamızı Cumhurbaşkanlığı’na ulaştırmayı hedefliyoruz. Kocaelili hemşehrilerimizi mücadelemizde görmek istiyoruz. İlk günden beri yanımızda olan Kocaeli basınına teşekkür ediyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

ERSÖZ: 70 BİLİM İNSANI İNCELEDİ 

KOCAELİÇEP Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz yaptığı açıklamada, “8 masa oluşturduk ve bölge ile ilgili konuları ele aldık. Kitap kapağında yer alan resimler, çöp tesisinin yapılacağı alanda çekildi. Hangi gerekçeyle burada bu tesisi yapmak istiyorlar? 70 bilim insanı, burada bu tesisin yapılmaması gerektiğini inceledi ve tarihe not düştü. Bizim görevimiz, hukuki olarak sonuna kadar süreci zorlamak. Bu tesisin burada yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Bilim kabul etmiyor, akıl kabul etmiyor. Bu kitapçık ile tarihe not düşüyoruz. Bu tesis burada yapılmamalı. Çöpler bertaraf edilmek zorunda, ancak Kocaeli’nin bir değil, üç çöp tesisine ihtiyacı var.” dedi.

ELMA: TESİSE İHTİYACIMIZ OLDUĞUNU HER YERDE SÖYLÜYORUZ 

TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma ise yaptığı konuşmada, “Kendi sorunlarımızla ilgili çözüm üretmeye ve çevrenin korunmasına yönelik mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. 2016 yılında İZAYDAŞ’ın kapasitesinin dolmasıyla ilgili süreç gündeme geldi. Çöp tesisi yakma ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Bizim böyle bir tesise ihtiyacımız olduğunu her yerde söylüyoruz. Atıkların bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. 2019 yılında Akademik Odalar Birliği olarak Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiğimizde, yeni başkan bu sorunu Akademik Odalar Birliği ile çözmek istediğini söylemişti. Bundan çok mutlu olmuştuk ve her türlü desteği vereceğimizi, çalışmalarımızı ücret almadan yapacağımızı belirtmiştik.” dedi.

“YAPILABİLECEK YERLERİ DE GÖSTERMİŞTİK” 

Büyükşehir Belediyesi’nin 16 yer gösterdiğini ancak 14’ünün uygun olmadığını belirten Elma, “Sadece 2 yerin uygun olabileceği görüşünü paylaşmıştık. Maalesef o dönemde Akçakese bölgesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı. Bizler, Akademik Odalar Birliği olarak yaptığımız çalışmanın arkasında olduğumuzu paylaştık. Ancak bu göstermiş olduğumuz yerler değerlendirilmedi ve sonrasında Akçakese bölgesi gündeme geldi. Bunun doğru olmadığını belirtmiştik. Akçakese ile ilgili bilimsel bir çalışma yapmamıştık. Akçakese’nin hedef olarak gösterilmesi manidar.” ifadelerini kullandı.

RAPOR AÇIKLANDI 

Adem Arı tarafından okunan çalıştay sonuç raporu şu şekilde: 

“30 Ocak 2020 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Akademik Odalar Birliği ile hazırlanan ‘Kocaeli İlinde Yapılması Düşünülen Atık Bertaraf Tesis(leri) Yer Seçimi Raporu’nda, bilimsel verilere dayalı ve konsensüsle önerilen iki alternatifin (Gebze ve Dilovası) dışında; geniş toplumsal ve kurumsal katılımla değerlendirilen, elde edilen değerlendirmelerde yer almayan ve doğal yapı hassasiyetleri yüksek olan bir alanda, ortak rapordan bağımsız bir alanın belirlenmesi kamuoyu memnuniyeti ve hesap verilebilirlik açısından uygun bulunmamıştır.”

DAHA YÜKSEK DÜZEYDE EKOSİSTEM 

Mevcut çalışmalar, yüksek düzeyde kentleşmiş bölgelerde, geçirimsiz yüzeylerin artışı nedeniyle düzenleyici ve destekleyici ekosistem hizmetlerinde önemli düşüşler yaşandığını; kırsal veya ormanlık bölgelerde ise daha yüksek düzeyde ekosistem hizmetleri sunulduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, doğanın sunduğu bu işlevlerin sürdürülmesi 12. Ulusal Kalkınma Planı kapsamında da değerlendirilmesi gereken bir husustur.

YAŞAM ALANININ DEVAMLILIĞI DEMEKTİR 

Ekolojik fayda bakımından en çeşitli ekosistem hizmetlerini sunan alanlar olan ormanlar ve makilikler, yaban hayatı için yaşam ortamı oluştururken, insan yaşam alanlarının da devamlılığı için pek çok ekolojik işlevi yerine getirmektedir. (Havayı temizleme, iklimi düzenleme, toprağı koruma, suyu koruma, doğal habitat olma, biyolojik çeşitliliğin devamlılığı, tıbbi ürün/genetik kaynak sağlama vb.)

YER SEÇİMİ UYGUN DEĞİLDİR 

Bu nedenle, tesis alanının doğallığını kaybetmiş bir alan varken (Gebze ve Dilovası eski maden ocakları), doğallığını koruyan bir alanda önerilmesi uygun değildir. Sağlıklı gıdaya erişim bakımından kendi kendine yeterli illerden biri olan Kocaeli’de, orman alanlarını, su kaynaklarını ve tarımsal faaliyetleri tehdit edecek bu uygulamanın yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı ve yer seçiminin yanlış olduğu değerlendirilmiştir.