Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan Çırmıktı bölgesi depremlerden en çok hasar alan turistik mekânlardan biriydi. Ancak bu bölgede bulunan Camii Kebir, depremlerden ağır hasar aldı. İşte caminin son durumu.
Malatya’da tarihi yapılar yeniden ayağa kaldırılırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve yapı İşleri Başkanlığı gözetiminde yapılan Camii Kebir’in restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Malatya’da 249 kültür varlığı 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar aldı. Bunlardan biri de Çırmıktı’da bulunan Camii Kebir oldu. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ecdat yadigarı eserlerin aslına uygun bir şekilde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan Çırmıktı bölgesi depremlerden en çok hasar alan turistik mekânlardan biriydi. Artık eski görüntüsünden eser kalmayan Çırmıktı’nın görenleri hüzne boğuyor.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan geçmişi 350 yıl öncesine dayanan ve yöreye özgü mimari özellikleri yansıtan, kerpiç, ahşap ve taş kullanılarak inşa edilen Çırmıktı’nın tescilli binaları, 6 Şubat depremlerinde yüzde 90’ını yok oldu. Bu binalardan biri de Camii Kebir oldu.
Merkezi konumunda bulunan cami, yöredeki vatandaşların uğrak noktasıydı. Ancak asrın felaketinde hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğünce başlatılan onarım ve güçlendirme çalışmaları başladı ve devam ediyor.
Çırmıktı Mollakasım Mahallesi’ndeki ata yadigarı Camii Kebir, 2017 yılında yeniden restore edilmişti. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerde ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Caminin minaresinin bazı kısımları ile caminin bazı duvarları yıkıldı.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki Osmanlı Dönemi eserlerinden olan Camii Kebir, 1752-1753 tarihlerinde yapıldığı biliniyor. Restorasyon çalışmalarının ardından 2025 yılında ibadete açılması bekleniyor.