Niğde’de geçtiğimiz günlerde yaşanan ani soğuk hava dalgası tarımsal üretimi derinden etkilerken, üreticiler zararlarının karşılanması için devlet desteği bekliyor. Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında, bölgedeki elma üreticileri ve tarım temsilcileri yaşanan felaketin boyutlarını kamuoyuna duyurdu.
Toplantıya NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Niğde Ticaret Borsası (NTB) Başkanı Zafer Uyanık, Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
“ÜRÜNLER YOK OLMA NOKTASINA GELDİ”
NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu yaptığı açıklamada, son yılların en sert soğuklarının yaşandığını belirterek, “Sıcaklıklar yer yer -15 derecenin altına düştü. Özellikle elma, kiraz, kayısı, nektarin ve üzüm gibi meyve ağaçları büyük zarar gördü. Üreticilerimizin büyük emeklerle yetiştirdiği ürünler bu felaketle yok olma noktasına geldi,” dedi.
Katırcıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde zirai don felaketinin araştırılması ve üretici zararlarının tespiti amacıyla kurulacak komisyonu olumlu karşıladıklarını ancak çalışmaların acilen başlaması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın destek açıklamalarının ise üreticiye moral verdiğini ifade etti.
Üreticilerin Talepleri: “Destek Şart”
Üreticilerin kamuoyuna ilettiği talepler şöyle sıralandı:
Zarar gören bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi
Mevcut tarımsal kredilerin faizsiz ve en az bir yıl ertelenmesi
Rekolte kaybına göre uzun vadeli, faizsiz yeni kredilerin verilmesi
Doğrudan ayni ve nakdi yardımlar yapılması
Çiftçi Bağ-Kur ve SGK primlerinde kolaylık sağlanması
Elektrik sulama bedellerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması
“TARSİM UYGULAMADA YETERSİZ”
Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan da toplantıda söz alarak, üreticilerin TARSİM sigortasından uzak durmasının nedenlerine dikkat çekti. Uygulamadaki iletişim sorunları ve yüksek maliyetlerin çiftçileri bu sigortadan uzaklaştırdığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TARSİM sigortası bulunmayan ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere de destek verileceğine dair açıklamasını olumlu karşıladıklarını söyledi.
Kaplan, küçük aile işletmelerinin özellikle korunması gerektiğini belirterek, sadece çiftçilerin değil; meyve suyu fabrikaları, paketleme tesisleri gibi tarım zincirindeki diğer aktörlerin de destek kapsamına alınmasını talep etti.
“ÜRÜN KAYBI 2026’YA KADAR SÜREBİLİR”
Afetin yalnızca bu yılı değil önümüzdeki yılı da etkileyebileceğini dile getiren Kaplan, “2025’te ürün alamadık, 2026’da da ürünümüz olmayacak. Dolayısıyla sürdürülebilir üretim için desteklerin artırılması ve sürecin hızlı yönetilmesi gerekiyor” dedi.
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Toplantı, üreticilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve sürece hızlı şekilde müdahale edilmesi için yetkililere çağrıyla sona erdi. Katılımcılar, Niğde’nin tarımsal üretim gücünün korunması için devletin acil eylem planı açıklaması gerektiğini vurguladı.
(Samet ÇINAR)