Sosyal medya akımları tehlike saçıyor: Beğeni uğruna ölümü göze alıyorlar

Sosyal medya platformlarında hızla yayılan ve “challenge” adı verilen akımlar, eğlencenin sınırlarını aşarak tehlikeli bir hâl almaya başladı. Gençler arasında popülerleşen bu içerik üretme savaşı, fiziksel yaralanmalara, psikolojik sorunlara hatta ölüme yol açabiliyor. Son zamanlarda bu akımların ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren iki olay yaşandı. Kadıköy’de bir genç, video çekmek isterken üst geçitten düşerek iki bacağını kırdı. Yemek yerken çektiği videolarla tanınan fenomen Efecan Kültür ise popüler olma uğruna hayatını kaybetti. Uzmanlarsa hemen her gün değişen yüzleriyle ortaya çıkan sosyal medya akımlarının gençlerin benlik duygularını kaybederek sadece daha fazla beğenilmek uğruna canlarını tehlikeye attıklarını vurguluyor. Öte yandan Youtube, TikTok gibi mecralarda yaygınlaşan bu rekabetin, çocuk ve gençler için geri dönülemez ve öngörülemez sonuçlarının olması noktasında aileleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Sosyal medya platformlarında hızla yayılan ve "challenge" adı verilen akımlar, eğlencenin sınırlarını aşarak tehlikeli bir hâl almaya başladı. Gençler arasında popülerleşen bu içerik üretme savaşı, fiziksel yaralanmalara, psikolojik sorunlara hatta ölüme yol açabiliyor. Son zamanlarda bu akımların ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren iki olay yaşandı.

YENİ TEHLİKE: MUKBANG

Son dönemde öne çıkan tehlikeli akımlardan biri "mukbang" Güney Kore'de ortaya çıkan ve kısa sürede Türkiye'de de ilgi gören bu akım, içerik üreticilerinin aşırı miktarda yiyecek tüketerek video çekmesini içeriyor. İzleyicilerin ilgisini kazanmak için büyük porsiyonlar tüketen fenomenler, zamanla yeme bozuklukları ve sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor.

HEPSİ BİRBİRİNDEN TEHLİKELİ

Bunun yanı sıra bireyler için hem psikolojik hem de fiziksel olarak ciddi sonuçlar doğurabilecek pek çok akım bulunuyor. TikTok ve diğer sosyal medya platformlarında yayılan araba hareket halindeyken dans etme gibi aktiviteler, yüksek binalardan atlamak, onlarca acı biber yemek hatta vücutlarına sıcak su dökerek birbirlerine meydan okudukları akımlar mevcut.

TAKDİR GÖRMEK İÇİN RİSK ALIYORLAR

Konuyu SABAH'a değerlendiren Uzman Psikolog Kerem Gümüş, gençler ve çocukların sosyal medyada gördükleri içeriklerden etkilendiğine ve bu tür zararlı alışkanlıkları taklit edebileceğine dikkat çekiyor. Uzman Psikolog Gümüş, "Gençler kendilerini bir yere ait hissedebilmek, onaylanmak ve takdir edilmek için gördükleri akımları denemekten çekinmiyor. Ergenlik dönemindeki gençler risk sonuç değerlendirmesi yapamadıkları için bu tür meydan okumalara daha açık hale geliyorlar. En büyük korkuları dışlanmak ve zorbalanmak. Bu yüzden de akımlar aracılıyla güç gösterisi yaparak çevrelerindekilerin dikkatini çekmeye çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

Özellikle sosyal medyada popüler hale gelen bazı içeriklerin gençleri bağımlı hale getirebileceğine dikkati çeken Gümüş, "Beyindeki ödül merkezleri, sosyal medya etkileşimleri (beğeni, paylaşım, yorum) ile aktive olduğunda, riskli davranışların sunduğu kısa süreli ödüller cazip hale geliyor. Bir süre sonra bu kendilerini tatmin edebilmek için bu akımları sürekli hale getirebiliyorlar. Ayrıca bu sosyal platformlar üzerinden kazanç elde edebiliyor olmaları da tehlikeyi cazip kılıyor. Az çaba ile çok para kazanmanın yaşattığı haz gençleri risk almaya itiyor." dedi.

YETKİLİLERDEN VE AİLELERDEN ÇAĞRI

Öte yandan uzmanlar, sosyal medya platformlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini savunurken ailelere de çocuklarını bu tür içeriklerden uzak tutmaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Dijital dünyada bilinçli bireyler yetiştirmek için ebeveynlerin ve eğitimcilerin çocuklara sosyal medyanın tehlikelerini anlatması gerektiği belirtiliyor. Sosyal medyanın bilinçsiz kullanımı, eğlence adı altında gençleri tehlikeye atmaya devam ediyor. Uzmanlar, bireyleri takipçi ve beğeni uğruna sağlıklarını riske atmaktan kaçınmaları konusunda uyarırken, yetkililer de tehlikeli akımların önüne geçebilmek adına daha fazla önlem alınması gerektiğini belirtiyor.