TİMBİR’den basın ile işbirliği! Basın Elçileri Projesi’nde ikinci aşama gerçekleşti

"Kültür ve Turizm Basın Elçileri" projesi, 81 il ve yurt dışından 300’ün üzerinde gazeteci ve yazarı eğitimin ikinci oturumda buluşturdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu tarafından yürütülen "Kültür ve Turizm Basın Elçileri" projesinin ikinci oturumu, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Erdem Tokuş'un moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Kültür Haberciliğinin Önemi Vurgulandı

Programda, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Emre Kaya, kültür haberciliğinin önemi ve medyanın kültürel mirası aktarmadaki rolüne dair önemli bilgiler paylaştı.

"Kültür haberciliği, gazetecinin kamusal aktör olma yönünü öne çıkaran bir alan olmalıdır." diyen Prof. Dr. Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

Kültür haberciliği eğitsel ve didaktik olmalı, magazinsel olmamalıdır.

Küreselleşen dünya, kültür haberciliğinin önemini artırıyor.

Kültür ve sanat haberlerine daha fazla yer verilmeli, bu haberlerin vazgeçilmez bir unsur olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Prof. Dr. Kaya, kültür ve turizm haberciliğinin daha etkin bir şekilde ele alınması gerektiğini belirterek, bu alanda oluşturulacak içeriklerin topluma katkı sağlayacak şekilde hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Turizm Haberciliği ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkısı

Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Eda Turancı, turistik destinasyonların medya temsili, gezgin gazetecilik ve turizm içeriklerinin sürdürülebilir kalkınmaya etkisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Turizm haberciliğinin sağlık turizmiyle de desteklendiğini belirten Turancı, Türkiye’nin tanıtımında ve ekonomik kalkınmasında turizm haberciliğinin kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Öne çıkan başlıklar:

Turizm ve kültür haberciliği birbirinden ayrı düşünülemez.

Kültür ve turizm haberlerine yeterince yer verilmemesi, ekonomik olarak ülkeyi olumsuz etkiliyor.

Türkiye, termal turizm açısından önemli bir potansiyele sahip ve bu alanın daha iyi tanıtılması gerekiyor

Turizm haberciliği, yerel halk ve uluslararası kitlelere doğru şekilde aktarılmalı.

Uluslararası Tanıtım ve Medya Stratejileri

Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tunay Kamer, haberciliğin uluslararası boyutuna odaklanarak, Türkiye’nin kültürel ve turistik değerlerinin küresel medya platformlarında daha etkili tanıtılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Kamer, haberlerin editöryal süreçlerinin büyük bir dikkatle ele alınması gerektiğini vurgulayarak, şu noktalara dikkat çekti:

Tık odaklı habercilik, kültür ve turizm alanında doğru içerik üretimini engelliyor.

Haber içerikleri, metin ve görsellerle güçlü bir şekilde hazırlanmalı.

Sosyal medyada yapılan tanıtım biçimlerinin etkileyici olması, içeriğin doğruluğunu garanti etmez.

Yapay zeka ve dijital araçlar habercilikte kullanılmalı ancak editoryal denetim şarttır.

Sosyal medyada doğru hashtag kullanımı, haberin erişimini artırmada önemli bir faktördür.

Sempozyumun Devamı 27-28 Şubat’ta Gerçekleşecek

TİMBİR Genel Başkan Yardımcısı ve moderatör Mehmet Erdem Tokuş, projeye katkılarından dolayı TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa'ya teşekkür ederek sempozyumu sonlandırdı.