Türkiye’deki 'boykot' soruşturması dünya basınının gündeminde

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Türkiye'de başlayan boykot dalgası, dünya basınında geniş bir yer buldu.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Türkiye hükümetinin, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması sonrasında muhalefetin kitlesel ticari boykot çağrılarını “ekonomik sabotaj girişimi” olarak nitelendirdiğini duyurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu çağrılara yönelik soruşturma başlattığını açıkladı. Türkiye hükümeti, boykotları hükümetin gücünü zayıflatmaya yönelik bir adım olarak değerlendirdi.

Dünya Basınında Geniş Yankı Buldu

Reuters, Associated Press (AP) ve Agence France Presse (AFP) gibi uluslararası ajanslar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma hakkında haberler yayımladı.

İngiltere merkezli uluslararası haber ajansı Reuters'in, boykot çağrılarına yönelik soruşturmalara ilişkin haberinde şunlar kaydedildi:

"Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykot çağrılarının ekonomik istikrarı tehdit ettiğini belirterek, bu çağrıları savunanları hükümeti zayıflatmaya çalışmakla suçladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu çağrıların sosyal uyumu ve ekonomik istikrarı tehdit ettiğini ve başarısız olmaya mahkum olduklarını ifade etti... Cumhurbaşkanı Erdoğan, protestoların uzun sürmeyeceğini söyledi...

Dün savcılar, sosyal ve geleneksel medyada boykot çağrıları yapanlar hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, halkın bir kesiminin ekonomik faaliyetlere katılımını engellemeye yönelik olduğu iddia edilen çağrıları incelediğini ve nefret söylemi ile halkı kin ve düşmanlığa teşvik suçlarını ihlal etme ihtimallerini gündeme getirdi.’’

ABD merkezli Associated Press (AP), hükümet yanlısı şirketlere yönelik boykot çağrılarına karşı başlatılan soruşturmaları geniş şekilde değerlendirerek şunları kaydetti;

’’İstanbul başsavcılığı, kentin belediye başkanının tutuklanmasının ardından muhalefetin hükümet yanlısı şirketlere yönelik boykot çağrılarına ilişkin soruşturma başlattı.

Geçen ay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından, on yıldan uzun süredir Türkiye’nin en büyük protestoları gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir rakibi olan İmamoğlu, birçok kişinin siyasi saikli olarak gördüğü yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanmayı beklerken hapse atıldı.

Hükümet ise yargının bağımsız ve siyasi müdahaleden arınmış olduğunu savunuyor.

İmamoğlu’nun mensubu olduğu ana muhalefet partisi CHP'nin lideri Özgür Özel, tutuklamayı protesto etmek amacıyla yüz binlerce kişinin katıldığı birden fazla miting düzenledi. Hükümet yanlısı medyanın mitingleri haber yapmamasını eleştiren Özel, bu medya kuruluşlarına reklam veren bir düzineden fazla şirketin boykot edilmesi çağrısında bulundu.’’

Fransa merkezli haber ajansı Agence France Presse (AFP) de muhalefetin boykot çağrılarının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturmaya ilişkin haber yayımladı. AFP’nin Arab News ve Barron’s dahil olmak üzere uluslararası birçok haber kuruluşu tarafından kullanılan haberinde şu ifadelere yer verildi:

’’Türkiye'nin ana muhalefet partisinin lideri, İstanbul'un tutuklu muhalefet belediye başkanına destek veren öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla çarşamba günü için bir boykot çağrısı yaptı. Özel'in mesajının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykot çağrısı yapan veya paylaşan kişiler hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. CHP lideri, hükümete yakın olduğu bilinen çok sayıda Türk şirketine ve gruba boykot çağrısı yaparak yetkililer üzerinde baskı kurmayı amaçlamıştı.

İmamoğlu'nun reddettiği yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklanması, Türkiye'de son on yılda görülmeyen büyük halk protestolarına yol açtı. Türk yetkililer, bu protestolara yanıt olarak İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde gösterileri yasakladı.’’

Uluslararası Tepkiler

Uluslararası kamuoyu, Türkiye’deki bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’deki siyasi gerilimlerin artmasından endişe ediyor. Avrupa Parlamentosu, Türkiye'deki demokratik standartlara uyulması gerektiğine dair açıklamalar yaptı. Ayrıca, bazı Avrupa ülkeleri Türkiye'ye demokrasi ve insan hakları konularında daha fazla baskı yapmayı düşünüyor.

Ne Olmuştu?

Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye'deki muhalefet, birçok sektörde boykot çağrıları yaptı. CHP lideri Özgür Özel'in öncülüğünde yapılan çağrılar, hükümete yakın olduğu düşünülen çok sayıda Türk şirketini hedef aldı. Protestolar, Türkiye’nin son yıllardaki en büyük siyasi gösterilerine dönüşürken, hükümet, boykot çağrılarını ekonomik istikrarı tehdit eden bir girişim olarak yorumladı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu tür eylemlerin ekonomiyi hedef aldığını belirterek, boykot çağrısı yapanları hükümeti zayıflatmaya çalışmakla suçladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykot çağrılarını sosyal medya üzerinden yaymakla suçlanan kişiler hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılık, bu çağrıların nefret söylemi içerdiğini ve halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme potansiyeli taşıdığını öne sürerek soruşturma başlattı. 

Editör: Nur Yıldız