Araç satışlarında sert fren! Piyasadaki daralmanın nedeni belli oldu

Milliyet.com.tr/ÖZEL Yılın ilk 3 ayına ilişkin otomobil ve hafif ticari araç satışları belli oldu. Buna göre otomobil satışları, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 azalarak 223 bin 793, hafif ticari araç satışları da yüzde 15,5 düşüşle 52 bin 491 olarak gerçekleşti.

Mart ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı önceki senenin aynı ayına göre yüzde 6,4 daralarak 116 bin 900, aynı dönemde otomobil satışları ise yüzde 5,5 artarak 91 bin 828 oldu. Hafif ticari araç pazarı da yüzde 10,2 büyüyerek 25 bin 72 olarak kayıtlara geçti.

MARTTA VATANDAŞ OTOMOBİL ALDI

Mart ayı özelinde sadece otomobil satışlarına bakıldığında ise bir toparlanma söz konusu. İlgili ayda otomobil satışları ise yüzde 5,5 artarak 91 bin 828 oldu.

KREDİ FAİZLERİ BİRDEN YÜKSELDİ

Yeni yıl itibarıyla taşıt kredisi faizlerinde belirgin düşüşler gözlenirken, son birkaç hafta içerisinde faizlerde rüzgar terse döndü. Mart ayında yüzde 3 seviyelerine kadar gerileyen taşıt kredisi faizleri yüzde 3.25 ile yüzde 3.80 bandında seyrediyor.

Peki araç satışları yılın ilk 3 ayında neden yavaşladı. En düşük fiyatlı sıfır otomobil ne kadar oldu? Taşıt kredilerinde yüzde 3 ve altını ne zaman görürüz? Araç fiyatları daha da artacak mı?

İŞTE PİYASADAKİ DARALMANIN ANA NEDENİ!

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Otomobil ve hafif ticari pazarı Mart ayı verileri, geçtiğimiz yıl Mart ayı ile karşılaştırıldığında %6.4 daralarak 116.900 olarak gerçekleşti. Ancak 2025 yılı performansını değerlendirdiğimizde Ocak-Mart satış adetleri %6.5 daralma kaydederken, toplam satış 276.274 olarak kayda geçti.

Daralmanın ana sebebi yüksek faiz ortamı olarak düşünülse de geçtiğimiz yıl benzer faiz seviyelerinde rekor satış adetleri seviyesine ulaşılmıştı. Geçen yıldan farklı olarak ÖTV teşvikli araçlarda yerlilik şartı getirilmesi ile beraber yelpazenin daralması, bu alanda gerçekleşen satış adetlerinin düşmesine, dolayısıyla genel satış adetlerinin de düşmesine vesile olan bir argüman oldu. Öte yandan hafif ticari araç pazarında yaşanan gerileme de genel satış adetlerini negatif etkileyen diğer unsurlar arasında.

MART AYI ÖZELİNDE OTOMOBİL SATIŞLARINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU

Genel manada görünen daralmanın aksine Mart ayında gerçekleşen %6.4 artış piyasanın tekrar dengeleneceğine dair bir işaret olarak yorumlanabilir. Elbette son birkaç aydır faiz seviyelerinin düşüş trendine girmesinin oluşturduğu etki ve her sene gerçekleşen bayram öncesi satın alma refleksi gibi faktörlerde satış adetlerine etki eden unsurlar arasında.

1 MİLYON TL’NİN ALTINDA SIFIR ARAÇ KALMADI

Son birkaç haftalık süreçte döviz kurunda gerçekleşen hareketlilik geçtiğimiz günlerde markaların liste fiyatlarına da yansıdı. Son güncellemelerle beraber sıfır otomobil fiyatları 1 milyon seviyesinden başlıyor. Ancak birebir irtibat noktasında bazı modellerde gerçekleştirilen iskontolar vesilesi ile rakam bir miktar aşağı çekilebiliyor.

KREDİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ NE ZAMAN OLUR?

Faizler konusu sadece otomotiv değil her sektörü yakından ilgilendiren önemli bir husus. Bu noktada faizlerin düşüş trendini koruyarak belirli seviyelere gelmesi sektörümüzün öncelikli beklentileri arasında. Öte yandan mevcut ekonomi planlamamızda da beklentiler faizlerin kademe kademe düşeceği yönünde. Süreç içerisindeki ihtiyaçlar doğrultusunda mevcut planlamanın uygulanmasında farklılıklar olabilir ancak ana hedefe sadık kalınarak faizlerin düşürüleceği kanaatindeyiz. Bu noktada yılın son çeyreğinde %3 seviyesinin altını görebileceğimizi, 2026 başlarında ise bu oranların da altında esas arzu edilen seviyelere ulaşılacağı düşüncesindeyiz.

‘BUGÜNÜN FİYATLARI HER KOŞULDA AVANTAJLI’

2025 yılı fiyatları ile alakalı öngörümüz faizler düşse de mevcut stoklar ve daralan piyasa sebebiyle fiyatların ortalama sabit seyrini koruması yönündeydi. Zira faizler düşse de, krediye erişimde yaşanan zorluklar azalmadığı taktirde fiyatlara etki edecek oranda büyük talep artışı yaşanmayacaktır. Bu gerçeklik halen konumunu korusa da döviz kuru da fiyatları doğrudan etkileyen önemli bir faktör. Döviz seviyelerinde değişim yaşandığı taktirde, diğer koşullardan bağımsız olarak fiyatlar dövize paralel etkilenecektir.

Fiyatların cazibesi noktasında yorum yapmak gerekirse gelecek dönemde düşüş beklemediğimiz için bugünün rakamları fiyatlar artsın ya da artmasın her koşulda avantajlı olacaktır. Bu sebeple otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız ikinci el ya da sıfır, bütçe ve ihtiyaçlarına uygun otomobili değerlendirebilirler.”