Yolsuzluk ve terör suçlamasıyla gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun her iki suçlamaya ilişkin ifade işlemleri tamamlandı. Dün Mali Şube’de ifade veren İBB Başkanı İmamoğlu, bugün de Terörle Mücadele Şubesi’nde 18 sayfalık bir ifade verdi. Operasyonda gözaltı sayısı ise 91’e yükseldi. Son olarak hakkında yakalama kararı bulunan Medya A.Ş. yöneticisi Elif Güven, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındı.

16.55 - ADLİYEYE SEVK EDİLECEKLER
Vatan Caddesi çevresinde polisin güvenlik önlemleri sürüyor
İBB soruşturmasında ifadeler tamamlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte gözaltına alınan şüphelilerin adliyeye sevki bekleniyor.
16.45 MAHİR POLAT'IN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın emniyette verdiği ifadeye ulaşıldı. Polat, 2 saat boyunca 8 sayfalık ifade verdi. Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ile yaklaşık 4 sene önce arkadaşlarının olduğu bir kafe ortamında tanıştığını belirten Polat, "Kendisi Ezidilik üzerine akademik çalışmaları olması ve benim de dinler tarihi konusunda doktora yapmış olmam sebebiyle bu konular hakkında fikir alışverişi yaptık. Bunun dışında herhangi bir sosyal görüşme olmadı. Konumum nedeniyle bu tür kişi ve kurumlarla irtibatlı olabilirim ancak bu kişiyle irtibat kurmadım." dedi.
HTS kayıtlarında tespit edilen ve terör suçlarından adli/idari işlem kaydı bulunan 116 şahısla neden irtibat kurduğu sorulan Polat, tespit edilen 116 şahsın isim bilgilerinin kendisine verilmediğini belirterek, belediyedeki görevinden dolayı çok sayıda insanla irtibatta olmasının normal olduğunu söyledi.
Gizli tanık İlke'nin ifadesinde yer alan 2024 yerel seçimlerinde DEM Parti'nin seçimlerde CHP'yi desteklemesi için para trafiği sağlandığı ve kendisinin de partiler arası bağlantıyı kurduğu iddiaları Polat'a soruldu. Polat, para trafiği hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını ve partiler arası bağlantıyı sağlama iddiasını kesinlikle reddettiğini dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan Mali Analiz Raporu'nda, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan hakkında işlem gören 2 şüpheliyle arasında para transferi olduğunun tespit edildiği hatırlatılan Polat'a, para transferlerini yapma amacı soruldu. Şahıslardan birini Trabzonspor taraftarı olması sebebiyle tanıdığını ve kendisine sosyal medyada maddi yardım mesajları atması üzerine sadaka niyetine 100 lira gönderdiğini anlatan Polat, diğer kişiyi tam olarak hatırlayamadığını, sosyal medya üzerinden yardım talep etmesi üzerine sadaka niyetine 50 lira göndermiş olabileceğini belirtti.
Polat, yakın zamanda kalp rahatsızlığının olduğunu da ifade ederek "Son olarak iki hafta önce anjiyo oldum ve toplam 6 stentim bulunmaktadır. Bunun dışında iki damarımın tıkanıklığı mevcuttur. İki hafta sonrası içinde buna ilişkin yeni bir anjiyo planlanmıştı. Hali hazırda tedavim devam etmekte olup kullanmakta olduğum ilaçlar mevcuttur. Yine tiroid kanseri geçirmem sebebiyle düzenli pet çekimleri vücudumda başka noktada kanser çıkıp çıkmadığı takip ve tedavisi yapılmaktadır. Bunların yanında uyku apnem bulunması dolayısıyla cihaza bağlı olarak uyuyan bir yaşam koşulundayım. Hipertansiyon ve şeker hastalığım da mevcuttur." diye konuştu.
16.25 ELİF GÜVEN GÖZALTINDA
Elif Güven emniyete götürüldü
Hakkında gözaltı kararı bulunan Medya A.Ş. yöneticisi Elif Güven, gözaltına alındı.
Güven, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yurda girişi sırasında gözaltına alınarak, emniyete götürüldü.
15.09 - MEHMET ALİ ÇALIŞKAN GÖZALTINDA
İBB’ye yönelik operasyonun terör dosyası ayağında bir kişi daha gözaltına alındı.
Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan gözaltına alındı. Çalışkan, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyeti’ne götürüldü.
15.00 - İMAMOĞLU'NUN İFADE İŞLEMİ TAMAMLANDI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Terörle Mücadele Şubesi’ndeki ifade işlemi tamamlandı.
İmamoğlu’nun buradaki ifadesi yaklaşık 5 saat sürdü.
Ekrem İmamoğlu’nun 18 sayfa ifade verdiği bildirildi.
10.00 - İMAMOĞLU, TEM ŞUBE’DE İFADE VERİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gözaltına alındığı soruşturmanın terörle ilgili suçlamalarına yönelik Terörle Mücadele Şubesi’nde ifade vermeye başladı.
İmamoğlu hakkındaki ikinci soruşturma kent uzlaşısıyla ilgili.
Kent uzlaşısı, 2024 yerel seçimlerinde daha çok CHP ve DEM Parti’nin bir araya gelerek daha çok ortak aday belirleme sürecini konu alıyordu.
Bu soruşturma kapsamında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan hakkında gözaltı karar verildi.
Şüphelilere, İBB iştiraki İstanbul Planlama Ajansı ve BİMTAŞ bünyesinde terör örgütü mensupları/ sempatizanlarının işe alındığı ve PKK/KCK terör örgütüne yardım etme suçlaması yöneltildi.
İLK İFADE MALİ ŞUBEDE: SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu soruşturma kapsamında ilk ifadesini dün Mali Şube'de verdi.
İfade tutanağına göre, sorular dün akşam saat 15.45'de yöneltilmeye başlandı.
Tutanağa göre bu soruşturmada, İmamoğlu'na "Suç işleme amacıyla örgüt kurmak, rüşvet, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fasat karıştırmak ve nitelikli dolandırıcılık" suçlaması yöneltildi.
İfadenin başında, İmamoğlu'na, "Tarafınıza anlatılan etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyor musunuz?" sorusu yöneltildi, İmamoğlu bu soruya, "Ben herhangi bir suç işlemediğim için etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum." yanıtını verdi.
Edinilen bilgiye göre, ifadesi sırasında, İmamoğlu'na önce belediyelerin ihalelerine katılıp katılmadığı soruldu. İmamoğlu bu soruya, "İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı ve geçmişteki belediye başkanları, geçmiş tüm belediye başkanlığı yapmış olan şahıslar başkan olduğu dönemlerde benim gibi ne ihalelere katılır, ne de ihalere imza atar ne de sonuçlarını takip etmeye vakti vardır." karşılığını verdi.
İmamoğlu'na ifadesi sırasında bütün şüphelillerin fotoğrafları tek tek gösterildi ve bu kişileri tanıyıp tanımadığı soruldu. İmamoğlu, bu soruya, "Şu anda cevap vermek durumunda olduğum muhtelif soruların içeriğini anlamış bulunmaktayım. Aslında burada bulunmamın yegane sebebi hakkımda başlatılan bir siyasi müdahele ve mücadele modelidir. Bu mücadele biçimi ne yazık ki bir yargı tacizi şeklinde tarafıma yıllardır sürdürülmektedir." cevabını verdi.
İfade tutanağına göre çoğu reklam ajansı olan 33 şirket, yolsuzluk soruşturması kapsamına alındı. İfade sırasında İmamoğlu, bu şirketlerle ilgili soruya, gerekli açıklamaları Cumhuriyet Başsavcısı'na yapacağını belirterek karşılık verdi.
İfade tutanağına göre, gizli bir tanık, İmamoğlu'nun oğlunun sınıf arkadaşına belediyelerden önemli ihale verildiğini iddia etti ve bu husus soruldu. İmamoğlu, bu iddia için, ayrıntılı açıklamayı savcılığa yapacağını belirmekle yetindi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu
İmamoğlu'na gizli tanığın beyanları üzerine yöneltilen iddialar şöyle yer aldı:
- Barış Kılıç’ın iletişim koordinatörüdür. Ancak Kültür A.Ş.’nin verdiği tüm ihaleler Barış’tan geçer.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesinde konser ve kültürel etkinlikler Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş. üzerinden yapılır. Murat Ongun Medya A.Ş.’nin başkanıdır. Kültür A.Ş.’nin ise fiilen başkanıdır. Onun bilgisi ve talimatı olmadan bu iki iştirakten hiçbir iş hiçbir ihale birine verilemez.
- A....isimli bir firma vardır. Belediye’nin açık hava reklamcılığını yapar. Bu firma kamuoyuna CHP’de para kuleleri şeklinde yansıyan ve İl Başkanlığı binası alımı sürecinde adı gündeme gelmiştir. Şoförü de görüntülerde yer almaktadır..
- 2019 yerel seçimlerinden sonra “İstanbul Senin” isimli bir uygulama geliştirildi. Bu uygulamada İstanbullulara ait tüm veriler bir araya toplandı. Daha sonra Reklam İstanbul isimli firma bu uygulamadaki tüm verileri kullanmaya ve satmaya başladı. 31 Mart 2024 seçimlerinde dahi bu veriler ilçe başkan adayları ile büyükşehir belediye ile paylaşıldı. İlçe
adaylarına satıldı.
"BU SORUYU MUHATTAP ALMIYORUM"
İmamoğlu, bu gizli tanığın iddialarının tümüne, "Bu soruyu muhattap almıyorum. Tüm isnatları şiddetle reddederim." karşılığını verdi.
Gizli tanık beyanlarında, ayrıca, belediyenin reklam verdiği şirketlerin, belediye yöneticilerine rüşvet vermeden iş yapmadığını, rüşvet vermeyen firmanın iş alamadığını, genel olarak şüpheli Murat Ongun'un arkadaşlarının iş aldığını ileri de sürdü.
İmamoğlu'nun bir başka tanığın iddiaları da soruldu. Bu tanık çoğu soruşturmada şüpheli olarak yer alan reklam şirketleri ve bazı ticari kuruluşların belediyede kurdukları çalışma düzeni için, " Özellikle 2019 yılından sonra Ekrem İMAMOĞLU döneminde Kültür A.Ş.tarafından yapılan ihalelerin kime verileceği önceden tespit edilip şartname ihalenin verileceği şirkete göre düzenlendi." iddiasını seslendirdi.
Tanık ayrıca, "“…birçok tehdit, hakaret, baskı ve maddi manevi itibar gasbı gibi zorluklara maruz kaldım. Hak sahibi olduğum birçok açık hava reklam alanlarında bulunan panolarını ve malzemelerim tahrip edildi, zarar verildi ve yağmalandı." iddiasında da bulundu.
İmamoğlu, bu tanık ve diğer tanıkların genel olarak, belediyeden reklam şirketlerine verilen ihalelerine ilişkin aktardığın iddialara yönelik sorulara, "Bu soruyu muhattap almıyorum. Tüm isnatları şiddetle reddederim." yanıtını vermekle yetindi.
İfade tutanağına göre, İmamoğlu'na bazı inşaat işleri ayrıntılı olarak soruldu ve etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen kişilerin iddialarına ilişkin bilgi istendi. Bu iddialar içinde bir müşteki, "inşaatın rahat devam edebilmesi ve proje bittiğinde iskan alınabilmesi için 2 daire parası ve 13 adet bağımsız bölümün Ekrem İmamoğlu’nun eski ortağının firmasına devrinin dönemin belediye başkan yardımcısı tarafından istendiğini, 13 adet daireyi devir ettiğini belirterek Cumhuriyet Başsavcılığında şikayetçi olduğunu" ileri sürdü.
İmamoğlu, bu konudaki soruya MASAK raporunu görmeden ayrıntılı yanıt vermek istemediğini belirtti. İmamoğlu'na, "Kültür AŞ uhdesine ihale edilen İBB mülkiyeti ve tasarrufunda bulunan yerlere konulacak açık hava reklam ünitelerinin 10 yıl süreyle işletmeye verilmesi ihalesi,
- Billboardların sayısının azaltılarak kira getirisi yüksek olan giantboard sayısının yükseltilmesi bu suretle devam eden sözleşmenin nedeniyle kamu zararı,
- Üst geçitlerin her iki yönüne 2 şer adet kullanmak suretiyle 150 adet pano konulduğu, ayrıca inidirim konusu yapılan 9 adet panonun da reklam alanı olarak kullanıldığı, şartnameye , sözleşme şartlarına uygun olmayan 150 adet reklam panosu teslim alınmak suretiyle kamu zararına sebep olunduğu ve alt kiracı özel şirkete haksız menfaat sağlandığı, iddiaları da soruldu.
İmamoğlu'na yöneltilen sorular arasında, aile inşaat şirketlerinin faaliyetleri de var.
Bu konuda, İmamoğlu'na, İmamoğlu inşaat tarafından bir reklam ajansına satılan taşınmazlar soruldu. İmamoğlu, bu soruya ayrıntılı yanıt vermedi ve "Sorunun dayanağı MASAK raporu tarafıma ibraz edilmediği için bu aşamada ayrıntılı bir bilgi verememekle birlikte söz konusu husus tamamen bir anonim şirketin yasal satışından ibaret olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve belgeler bilahare yasal mercilere iletilecektir. Kaldı ki, İmamoğlu İnşaat 36 yıllık ailemize ait bir şirket olup belediye başkanı seçildikten sonra şirkette imza yetkim dahi bulunmamaktadır. Profesyonel olarak yönetilen bir şirkettir. Şahsımla ilgili tüm malvarlığı 3628 sayılı yasa uyarınca ilgili resmi merciler ve kamuoyunun malumudur. Bununla ilgili bir isnat varsa peşinen red ettiğimi beyan ederim." demekle yetindi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Yolsuzluk
- İbb
- Ekrem İmamoğlu
- İmamoğlu Soruşturması