Donald Trump'ın vergi adımları, ilk olarak küresel otomotiv sektörünü vurdu.
Amerika Birleşik Devletleri 2 Nisan'da ithal otomobillere yüzde 25 ek ithalat vergisi açıkladı. Vergiden ilk etkilenenler Amerika'ya yüksek ihracat yapan şirketler oldu.
Stellantis, Kanada ve Meksika'daki üretim tesislerinde faaliyetlerini belirli süreyle askıya alırken 900 işçiyi de geçici süreyle işten çıkardı.
İngiliz otomobil üreticisi Land Rover ise, Amerika'ya ihracatı bir ay boyunca durdurdu.
Nissan, iki modeli için Amerika'dan sipariş almayacağını duyurdu. Japon üreticinin bu modelleri Meksika'da üretiliyor.
AUDİ, ABD'YE ARAÇ TESLİMATINI ASKIYA ALDI
lmanya'nın önde gelen otomobil dergisi Automobilwoche’nin haberine göre, Audi, bayilerine mektup göndererek, 2 Nisan'dan sonra ABD'ye giren tüm araçların şimdilik bekletileceğini ve bayilere teslim edilmeyeceğini bildirdi.
Bayilerden stoklarını azaltmaya odaklanmaları istendi. Audi'nin şu anda ABD'de yeni tarifelerden etkilenmeyen 37 bin otomobili bulunduğu belirtildi.
VOLVO'DAN ÜRETİMİ ARTIRMA KARARI
İsveçli Volvo ise, Amerika'daki üretimini artırma sinyali verdi. Güney Carolina'daki fabrikasında daha fazla model üretiminin değerlendirildiğini duyurdu.
Alman üretici Mercedes'ten de benzer bir hamle gelebilir. Şirketten yapılan açıklamada, yeni dönem planlarının hazırlandığı dile getirildi.
DEĞER KAYIPLARI YÜZDE 20'Yİ BULUYOR
ABD'li otomobil markalarının son 5 günlük borsadaki performanslarına bakıldığında;
- General Motors'un yüzde 8'in üzerinde,- Ford'un yüzde 9,- Lucid Motors'un yüzde 2, - Rivian'ın yüzde 11, - Tesla'nın yüzde 12'ye yakın değer kaybettiği görülüyor.
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile PSA'nın birleşmesi ile kurulan ve bünyesinde Amerikalı Jeep, Chrysler, Dodge ve Ram ile Avrupalı Fiat, Opel, Citroen, Peugeot gibi markaları bulunduran Stellantis'in ise değer kaybı yüzde 20'yi bulmuş durumda.
Japon markaların da açıklanan gümrük vergileri sonrası hisselerinde önemli düşüşler görüldü.
Son 5 gün içinde, - Toyota yüzde 13,- Mazda yüzde 19,- Honda yüzde 10,- Nissan yüzde 20'ye yakın,- Subaru ise yüzde 15 değer kaybetti.
Koreli üreticilerden Hyundai son 5 günde yüzde 10, Kia ise yüzde 9 değer kaybı yaşadı.
ABD'de fabrikaları bulunan Alman üreticiler de, tedarik politikaları yüzünden gümrük vergilerinden etkilenecek markalar arasında bulunuyor.
Bu gruplardan Volkswagen son 5 günde yüzde 10 değer kaybetti. BMW'nin aynı dönemde değer kaybı yüzde 9'un üzerine çıktı. Mercedes-Benz ise yüzde 11 değer kaybı yaşadı.
Satışlarının önemli bölümünü ABD'de yapan İtalyan spor otomobil üreticisi Ferrari'nin de tüm bu yaşananlar sebebiyle son 5 günde yüzde 9 değer kaybetmesi dikkat çekti.
OTOMOBİL FİYATLARI ARTACAK
Amerika'da yaklaşık 50 günlük sıfır otomobil stokunun olduğu belirtiliyor. Tarifelerin yükselmesiyle fiyatların yüzde 10 artabileceği ifade ediliyor.
Bu nedenle hafta sonu araç satış noktalarında yoğunluk oluştu. Yapılan bir analize göre, markaların ziyaretçi trafiği yüzde 30 arttı.
Amerika'da yılda 16 milyon araç satılırken bunun 8 milyonu ithal araçlardan oluşuyor.