Haber Özeti:
- Avrupa'nın yeni savunma yapısında Türkiye’nin yer alması gerektiğine yönelik mesajların sayısı artıyor.
- İtalyan uzman, Türkiye’nin kriz bölgelerinde Avrupa’dan daha aktif roller üstlendiğine dikkati çekti.
- Ankara ile Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin durdurulması 'tarihi hata' olarak nitelendirildi.
Avrupa’da nükleer caydırıcılığın güçlendirilmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor.
ABD’nin nükleer koruma taahhüdünde geri adım atma ihtimali sonrası gözler, kurulması muhtemel yeni savunma yapısına çevrildi.
Uzmanlar, NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye’nin böyle bir yapıda yer alması gerektiğinin altını çiziyor. Ankara ile Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerine son vermenin yanlış olduğunu söylüyorlar.
gdh yayınına İtalya’dan bağlanan ekonomist Francesco Grillo, “Savunma yalnızca bir ihtiyaç değil; aynı zamanda Avrupa'nın alışılmış yapısını yeniden şekillendirebilecek bir zorunluluktur." dedi.
"Türkiye aktif politika izledi, Avrupa adeta uyuyor"
Rusya-Ukrayna savaşından önce Avrupa’nın tamamen ABD’ye bağımlı olmadan hareket edebilmesi gerektiğini söyleyen Grillo, Türkiye’nin dünyanın dört bir yanındaki krizlerde çok önemli roller oynadığını ifade etti:
Türkiye, Suriye, Ukrayna, Irak ve hatta Libya konusunda Avrupa’dan çok daha aktif bir politika izledi. Avrupa ise adeta uyuyor.
Türkiye’nin istikrarı sağlamada önemli bir aktör olabileceğini belirten Bocconi Üniversitesi araştırmacısı, “Belki de bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'ye üyelik konusunu yeniden gündeme getirdi.” dedi.

"Üyelik müzakerelerinin durdurulması tarihi hata"
Grillo, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini durdurmasını ‘en büyük tarihi hatalardan biri’ olarak tanımladı.
İtalyan uzman, ayrıca yeni savunma yapısının 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin tamamıyla hayata geçirilmesinin mümkün olmayabileceğini de sözlerine ekledi.