OpenAI’ın yetkili isimlerinden biri olan Joanne Jang, ChatGPT’nin içerik oluşturma politikasında sansürün kademeli olarak azaltıldığını söyledi. İşte detaylar…
OpenAI bu hafta ChatGPT‘nin yeni görsel oluşturma özelliğini yayınladı. Bu özellik Studio Ghibli tarzında görseller üretmesiyle hızla viral oldu. İşin arkasında ise GPT-4o modeli var. Şimdiye kadar ChatGPT’nin temelini oluşturan ve metin tabanlı olan GPT-4o, bundan sonra görsel üretme görevini de üstlendi.
Fakat şirketin bu hafta içinde gerçekleştirdiği diğer önemli değişikliklerden biri denetleme ve sansür politikasıyla ilgili. Çünkü ChatGPT artık kullanıcı talep ederse kamuya mal olmuş kişileri, bazı nefret sembollerini, ırksal özellikleri içeren görseller oluşturabiliyor. OpenAI daha önce bu tür kullanıcı isteklerini tartışmalı ya da zararlı oldukları gerekçesiyle reddediyordu. Ancak yapay zekanın davranış ve etiğinden sorumlu olan Joanne Jang, şirketin yaklaşımını geliştirdiğini ifade etti.
Jang, “Hassas konularda genel reddetme politikasından, gerçek dünyada zararı önlemeye odaklanan yeni bir yaklaşıma geçiyoruz. Hedefimiz alçak gönüllü olmayı benimsemek, ne kadar çok şey bilmediğimizi kabul etmek ve öğrendikçe kendimizi adapte edebilecek bir konumda bulunmak” dedi.
Bu yeni politika ChatGPT’yi sansürsüzleştirme planının bir parçası olarak görünüyor. OpenAI geçtiğimiz şubat ayında ChatGPT’nin daha fazla kullanıcı talebini değerlendirmesi, farklı bakış açıları sunması ve çalışmayı reddettiği konuları azaltmak için yapay zeka modellerinin eğitim şeklini değiştirmeye başladığını duyurmuştu. Güncellenen politika kapsamında popüler chatbot , OpenAI’ın daha önce izin vermediği bilinen isimlerinin görsellerini oluşturup değiştirebiliyor.
Bununla birlikte sohbet robotunun saldırgan içeriği tanımlama şekli de değişti. ChatGPT eskiden bu kişinin gözlerini çekik yap ya da kilolu yap gibi fiziksel görünüşle ilgili kullanıcı isteklerini reddediyordu. Fakat yeni görsel oluşturma özelliği bu tarz talepleri kabul ediyor. Sohbet robotu Pixel ya da en başta dediğimiz gibi Studio Ghibli gibi ünlü stüdyoların stillerini taklit edebiliyor. Ancak yaşayan sanatçıların tarzlarını taklit etmek halen kısıtlı. Yine de stil konusu telif hakları dahilinde tartışılıyor.