TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığında toplandı. Dönmez, bu toplantının, yapay zeka teknolojisiyle birlikte çok sıkça tartışılan "yapay zeka ve etik" temalı bir toplantı olacağını belirtti. Daha sonra ABD Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi Başkanı ve Michigan Üniversitesi Öğretim Üyesi Merve Hickok, "Yapay Zeka Etiği, İnsan Hakları, Demokratik Değerler" başlıklı sunumunu Komisyon üyeleriyle paylaştı
ABONE OL
ABD Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezinin birinci amacının yapay zeka politikalarını öğretmek olduğunu belirten Hickok, geçen 5 sene boyunca 120den fazla ülkeden binden fazla profesyonelin eğitildiğini, bunlardan 50den fazlasının Türkiyede olduğunu aktardı.
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından düzenlenen "Yapay Zeka ve Kadın" temalı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesine katıldığını anlatan Hickok, "Gelecek hafta KADEM ile beraber bu çalışmalarımızı, diyaloglarımızı New Yorka, Birleşmiş Milletlere taşıyoruz." dedi.
Merkez olarak amaçlarından birinin de yapay zeka politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması olduğunu ifade eden Hickok, bu konuda uzun yıllar farklı uluslararası kurumlara destek verdiklerini söyledi.
ABD Kongresine 2023te yapay zeka konusunda bilgi verirken, kendisine "Yapay zeka devrimine hazır mıyız?" sorusunun yöneltildiğini, buna, "Hayır, şu anda meydana gelen hızlı değişimlerin sonuçlarını yönetmek için gerekli olan tedbirlere, yasalara, kamu eğitimine ya da hükümet uzmanlığına sahip değiliz." yanıtını verdiğini aktardı.
Hickok, bugün benzer bir sorunun Türkiye için sorulduğunda benzer cevap vereceğini kaydetti.
Yapay zeka alanında tedbirlere ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Hickok, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yapay zeka, temelinde veri kalitesine bağlı istatiksel bir modeldir ve olasılıkları yansıtıyor. Veri setleri gerçek durumu yetersiz bir şekilde temsil ediyor olabilir ya da veri setleri ön yargılı, zararlı, yasa dışı içerikler olabilir. Yapay zeka algoritmaları, doğaları gereği veya tasarım seçimlerinden dolayı açıklaması çok karmaşık olabilir. Algoritmaların sonuçları ve performansı zaman içinde değişebilir. Algoritmalar kötü niyetli aktörler tarafından manipüle edilebilir ya da yasal olmayan amaçlar için kullanılabiliyor. Algoritmik kararların hızı ve kapsamı çok sayıda insanı ve kurumu aynı zamanda etkileyebilir."
- "Önemli olan teknolojiyi değil, teknolojinin sonuçlarını yasa kapsamına almak"
Hickok, 80 ülkenin ulusal yapay zeka politikalarının yıllık karşılaştırmalı analizinin yapıldığı Yapay Zeka ve Demokratik Değerler Endeksinin nisan ayında yayımlanacağını bildirdi.
Avrupa Yapay Zeka Kanununun devreye girmesiyle, Türk şirketlerinin bu kanuna tabi olacaklarını dile getiren Hickok, "Türkiyenin kendi veri mahremiyeti kanunları ve tüketici hakları mevzuatının da bu hakları koruyacak şekilde güncellenmesi gerekiyor." dedi.
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua