Güncelleme Tarihi:
Derleyen: Sevin Turan Fotoğraflar: iStock
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2025 09:06
Günde 12 saat çalışıyor, 4 saat uyuyor, fazla kilolarıyla ve otoimmün hastalığıyla boğuşuyordu. Eşinin verdiği bir haber tüm hayatını değiştirmesine sebep oldu.
1/22
Dr. Darshan Shah, 40'lı yaşlarının başındaydı ve sürekli stres altında yaşamaya alışmıştı.
Los Angeles'ta yaşayan başarılı bir cerrah olan Shah, 20 yıldır aralıksız çalışıyordu. Shah'ın her sabah 6'da başlayan mesaisi akşam 18.00'e kadar aralıksız devam ediyordu.
2/22
Takvimler 2016 yılını gösterirken, Shah'ın hayatında önemli bir gelişme yaşandı; eşi ilk çocuklarına hamile kaldı. Bu durum Shah'ı yaşamını gözden geçirmeye ve daha sağlıklı bir hayat yaşama yönünde adımlar atmaya itti.
BAKMADAN GEÇME!
3/22
Bugün 52 yaşında olan Shah, Business Insider'a yaptığı açıklamada, "Sağlığımın kötü olduğunu fark ettim. Bir otoimmün hastalığım ve 23 kilo fazlam vardı. Tansiyonum o kadar yüksekti ki ilaçlarla kontrol edilemiyordu. Kolesterolüm yüksekti. Erken ölüme sebep olan risk faktörlerinin birçoğu bende vardı. Ancak oğlumun önünde uzun bir ömür vardı ve ben onun yaşadığını görmek istiyordum" ifadelerini kullandı.
4/22
Bunun üzerine işinden bir yıl izin alan ve uzun dönemli sağlık üzerine araştırmalar yapmaya başlayan Shah, "Sağlık durumumu tamamen tersine çevirip kullandığım 10 farklı reçeteli ilacı 1 yıl içinde bırakmayı başardım. 23 kilo verdim ve otoimmün hastalığım tamamen kayboldu" dedi.
İşine daha fazla odaklandığını ve bir türlü geçmeyen yorgunluğunu üzerinden attığını da sözlerine ekleyen Shah, "Her sabah yataktan kalkıp güne başlamak için sabırsızlanıyordum" ifadelerini kullandı.
BAKMADAN GEÇME!
5/22
Geçirdiği bu dönüşüm, Shah'ın kariyerine de yön verdi. İnsanları hastalandıktan sonra tedavi etmek yerine sağlıklarına kavuşmalarını ve öyle kalmalarını istediğini belirten Shah, 2016 yılında ABD'nin çeşitli yerlerinde ve Dubai'de şubeleri bulunan bir sağlıklı yaşam ve uzun ömür kliniği olan Next Health'i kurdu.
6/22
Shah, bugün kliniklerinde deneysel uzun ömür tedavileri üzerine de çalışmalar yürütüyor ancak kendi yaptığı üzere birkaç basit değişikliği gerçekleştirmenin, uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamanın anahtarı olduğunu düşünüyor.
Shah, hayat tarzında yaptığı değişiklikleri Business Insider'a anlattı...
BAKMADAN GEÇME!
7/22
1) AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALARI KESMEK
"Beslenmem korkunçtu. Çok fazla aşırı işlenmiş gıda, özellikle de aşırı işlenmiş karbonhidrat tüketiyordum" diyen Shah, bunları beslenmesinden tamamen çıkardığını belirtti.
8/22
Araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirildiğini gösteriyor. 2024 yılında bilim dergisi The BMJ'de yayımlanan ve toplamda 9,8 milyon kişiyi kapsayan 45 araştırmanın verilerinin değerlendirildiği bir meta analizde, aşırı işlenmiş gıdalar kardiyovasküler hastalıklarla, depresyonla ve tip 2 diyabetle ilişkilendirildi.
BAKMADAN GEÇME!
9/22
Araştırmacılar tüm aşırı işlenmiş gıdaların aynı derecede zararlı olmayabileceği görüşünde. Bu nedenle beslenme uzmanları tamamen kesme stresi yaşamaktansa daha az tüketmenin daha sürdürülebilir bir seçenek olduğunu belirtiyor.
10/22
2) HER GECE 7 SAAT UYUMAK
Shah, oğlu doğmadan önce geceleri en fazla 4 saat uyuduğunu belirtti. Ancak aralarında ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin de olduğu sağlık otoriteleri, 18-60 yaş arasındaki yetişkinlere en az 7 saatlik gece uykusu tavsiye ediyor.
BAKMADAN GEÇME!
11/22
Yeterince uyumamak sağlık için zararlı olabiliyor. Örneğin 2022 yılında İngiltere'de 10 binden fazla devlet memuru üzerinde yapılan bir araştırmada, 50 yaşındayken geceleri 5 saatten daha az uyuduğunu söyleyen katılımcıların, kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi kronik hastalıkları geliştirme ve uzun vadeli sağlık sorunları nedeniyle ölme riskinin daha yüksek olduğu görüldü.
12/22
Öte yandan araştırmalar, yeterince uyuyan kişilerin gün içindeki kalori tüketiminin de daha az olduğuna işaret ediyor.
Shah da şimdilerde her gece 7 saat uyumaya özen gösterdiğini ve kendini harika hissettiğini söyledi.
BAKMADAN GEÇME!
13/22
3) DAHA FAZLA HAREKET ETMEK
Shah, egzersizi "iyi sağlık rutini"nin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Nitekim güç antrenmanları ve kardiyo egzersizlerini bir arada içeren bir egzersiz rutini de daha uzun yaşamla ilişkilendiriliyor.
14/22
İki günde bir spor salonuna gittiğini belirten Shah, egzersizlerinin yüzde 70'ini serbest ağırlıklar kullanarak yaptığı güç antrenmanlarının yüzde 30'unu ise bantta koşarak gerçekleştirdiği kardiyo antrenmanlarının oluşturduğunu söyledi. Shah ayrıca ısınmak için esneme hareketleri yaptığınu dile getirdi.
BAKMADAN GEÇME!
15/22
Öte yandan ofiste olduğu günler uzun süre oturmak istemediği için her 45 dakikada bir ayağa kalkıp hareket ettiğini ifade eden Shah, "Oturmanın yeni sigara içmek olduğu söyleniyor ve ben de bunun doğru olduğunu düşünüyorum. Bir cerrah olarak ayakta ya da oturarak çok fazla sabit pozisyonda kalıyorsunuz. Bu hareketsizlik, hastalık risklerini artırıyor" dedi.
16/22
Araştırmalar, günde 10 saatten fazla oturmanın, yüksek erken ölüm riskiyle ilişkilendirildiğini gösteriyor. British Journal of Sports Medicine'de yer alan ve 50 yaşın üstünde 12 bin kişinin verilerine odaklanan bir araştırmada, bu soruna bir çözüm tavsiyesi sunuldu.
BAKMADAN GEÇME!
17/22
Araştırmacılar, günde 22 dakika ev işi, hızlı yürüyüş ya da bisiklet gibi orta yoğunlukta veya ağır egzersiz yapmanın, gün boyu hareketsiz kalmanın olumsuz etkilerini sıfırlar gibi göründüğünü bildirdi.
18/22
4) TESTOSTERON SEVİYELERİNİ NORMALE ÇEKMEK
Shah, "Hormonlarımın dibe vurduğuna dair en ufak bir fikrim yoktu. Ancak testosteron seviyelerimi ölçtürdüğümde 42 yaşındaki bir erkek için çok düşük olduklarını gördüm" dedi.
BAKMADAN GEÇME!
19/22
Cleveland Clinic kaynaklarına göre, düşük testosteron cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, keyifsizlik ve vücutta yağlanma gibi sorunlara yol açabiliyor. Shah, hormon replasman tedavisi aldığını ve testosteron seviyelerini normal kabul edilen aralığa yükselttiğini söyledi.
20/22
Shah'ın hormon seviyeleri üzerinde yaptığı yaşam tarzı değişiklikleri de etkili oldu. Cleveland Clinic kaynaklarına göre, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sağlıklı bir kiloda kalmak, aşırı alkol ve madde kullanımından kaçınmak, testosteron seviyelerini normal tutmaya yardımcı oluyor.
BAKMADAN GEÇME!
21/22
Öte yandan bir zamanlar tabu kabul edilen testosteron replasman terapileri son dönemde resmi olarak "düşük testosteron" teşhisi almamış erkekler arasındaki popülerliğini artırıyor.
22/22
Erkekler testosteron alımının kas kütlesini artırmaya, daha güçlü ereksiyonlara ve daha enerjik olmaya faydalı olduğunu belirtiyor. Ancak bu terapilerin genç ve sağlıklı erkekler için faydalı olup olmadığı net değil. Dahası testosteron alımı akne, saç dökülmesi ve kısırlık gibi yan etkileri de beraberinde getirebiliyor.