Kanser vakaları Türkiye ve dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci önde gelen ölüm nedeni olan kanser, her yıl milyonlarca insanın hayatını derinden etkiliyor. Ülke genelinde ise her yıl yaklaşık 250 bin yeni kanser vakası teşhis edilirken, bu sayı giderek artış gösteriyor. Türkiye'nin kanser profiline bakıldığında cinsiyetlere göre farklılıklar ise göze çarpıyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında yüzde 24 ile akciğer kanseri başı çekerken, bunu yüzde 16 ile prostat kanseri ve yüzde 11 ile kolorektal kanser takip ediyor. Kadınlarda ise durum biraz farklı; yüzde 34 oranıyla meme kanseri ilk sırada yer alırken, yüzde 15 ile tiroid kanseri ve yüzde 9 ile kolorektal kanser en yaygın görülen türler olarak sıralanıyor.
30 MİLYON KANSER VAKASI
Küresel bazda da kanser istatistikleri de endişe verici bir tablo çiziyor. Global Cancer Observatory son raporuna göre, 2040 yılına kadar dünya genelinde kanser tanılarında yüzde 48'lik bir artış bekleniyor. Bu da yılda yaklaşık 30 milyon yeni vaka anlamına geliyor. Bu artışın önüne geçmek için tütün kullanımının azaltılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yaygınlaştırılması ve erken tarama programlarının artırılması gibi önlemler büyük önem taşıyor.

40 YAŞ SONRASI KONTROL
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Müge Akmansu, dünyada 80 yaşına gelen her 8 kadından birinde meme kanseri görüldüğüne dikkat çekerken, "Kadınların kendi kendine her ay meme muayenesi yapması ve düzenli mamografi çektirmeleri, büyük önem taşıyor. Benzer şekilde erkeklerde prostat ve akciğer kanseri taramaları da ihmal edilmemesi gereken kontroller arasında yer alıyor. Türkiye'de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) bu konuda önemli bir hizmet sunuyor. 40 yaş üstü kadınlar için mamografi, 50 yaş üstü bireyler için ise kolonoskopi gibi ücretsiz tarama imkanları sağlanıyor" diyor.
İŞLENMİŞ GIDALAR RİSKLİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Acar ise kanser riskini azaltmada yaşam tarzı seçimlerinin kritik rol oynadığını vurgularken, şu uyarıları sıralıyor: "Sigara ve alkolden uzak durmak ilk adım. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının sigara kullanımıyla bağlantılı. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak, doğal ve lifli besinler tüketmek, kırmızı et tüketimini haftada 500 gramla sınırlandırmak önlemler arasında. Obezitenin 13 farklı kanser türüyle ilişkilendirildiği göz önüne alındığında, sağlıklı kiloyu korumanın önemi anlaşılacaktır."

HPV 'TÜRKİYE'DE DAHA DÜŞÜK
Kanser haftasında erken teşhisin önemine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen ise dünya genelinde en sık görülen jinekolojik kanserlerden biri olan rahim ağzı kanserinin, Türkiye’de tarama programları sayesinde daha düşük sıklıkta görüldüğünü belirtiyor.
Rakamlar ne diyor?
SİGARA BİRİNCİ NEDEN
Öte yandan Türkiye'deki kanser rakamları ise yaşanan halk sağlığı sorununa ışık tutuyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türü sigara ve hava kirliliğine bağlı olarak yüzde 25 ile akciğer kanseri olarak dikkat çekiyor. Ülke genelinde her yıl 25 bin erkeğe akciğer tanısı konuluyor. Kadınlar arasında en çok görülen kanser türü ise yüzde 34 ile meme kanseri. Her yıl 22 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor.
Kaynak: Web Özel