2017 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 'Sağlıkta Konya Modeli' projesi, Konya'da sağlık altyapısında devrim niteliğinde bir değişimi beraberinde getirdi. Ekonomik ömrünü tamamlamış eski sağlık tesislerinin modernize edilerek daha verimli hale getirilmesi, yerel yönetimlerle ve hayırsever destekleriyle gerçekleştirilen projelerle Konya, sağlık hizmetlerinde örnek alınan bir şehir oldu. Bu kapsamda, toplamda 261 sağlık tesisi inşa edilerek, şehrin her bir köşesine kaliteli sağlık hizmeti sunulması sağlandı. Yenilenen aile sağlığı merkezleri, hastaneler, acil sağlık istasyonları ve diğer sağlık tesisleriyle Konya, vatandaşlarına daha güvenli ve modern sağlık hizmetleri sunuyor.
SAĞLIKTA KONYA MODELİ
Konya’daki sağlık yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, ‘Sağlıkta Konya Modeli’ni anlattı. Koç, “Sağlık Bakanlığı’mızın 2017 yılında üçlü sağlık sisteminin tek çatı altında birleştirilmesi kararı ile birlikte ilimizde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan sağlık tesislerinin hızlı ve modern bir şekilde yenilenmesi adına çalışmalarımıza başladık. Sağlık tesisi sorunu kalmayan bir il olarak ülkemizde örnek gösterilen şehir olma iddiası ve hedefi doğrultusunda bu çalışmalarımıza ara vermeksizin devam ettik. Sağlık tesislerinin kendi rollerine göre nitelikli sağlık hizmetini en iyi fiziki şartlarda ve modern teknolojik cihazlarla sunabilmesi amacıyla tesislerimizin yenilenmesi, başka bir ifade ile ‘Sağlıkta Konya Modeli’ projesi böylelikle ortaya çıktı.
İhtiyaç ve öncelik sırasına göre yatırım programına alınması gereken sağlık tesislerimizin listesini oluşturarak ‘Sağlıkta Konya Modeli’ ismini verdiğimiz bu projenin hazırlık aşamasının başladığını öncelikle vurgulamak isterim. Bu listeyi hazırlarken en başta Bakanlığımız yöneticileri ile hizmet başkanlarımızla, ilçe sağlık müdürlerimizle ve saha ziyaretleri gerçekleştirerek fikir alışverişinde bulunduğumuz sağlık çalışanlarımızın taleplerini dinleyerek yenilenmesi gereken sağlık tesislerimizi belirledik ve öncelik sırasına göre takvim çerçevesini oluşturduk.
Listemiz netleştikten sonra Sağlık Bakanlığımız, belediyelerimiz ve hayırseverlerimizin verdiği destekler ile bu yatırımların hızla tamamlanmasını sağladık. ‘Sağlıkta Konya Modeli’ projemiz buradan da anlayacağınız gibi Bakanlığımız, belediyelerimiz ve hayırseverlerimizin bir arada olduğu ve devlet-millet birlikteliğini ortaya çıkaran ve güzel örnekler sergileyen bir proje olarak devam etti. Bu çerçevede özellikle birinci basamak sağlık hizmetleri sunan aile sağlığı merkezlerimiz ve sağlık evlerimiz ile 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarımızı yenilemeyi başardık. Bu gelişmelerle birlikte şehrimizde yatırımlar noktasında önemli bir aşamayı tamamlamış duruma gelmenin mutluluğunu ve gururunu taşıyoruz” dedi.
ONLARCA PROJE HAZIRLANDI
‘Sağlıkta Konya Modeli’ kapsamında son 7 yıl içerisinde şehirde 261 sağlık tesisi için yeni projeler hazırladıklarını ve hızlı bir şekilde bu projelerin hayata geçirdiklerini anlatan Koç, “261 projemizden 172’si Sağlık Bakanlığımız, 24’ü belediyelerimiz, 65’i ise hayırseverlerimiz tarafından yaptırılmış ya da yaptırılmaktadır. Belediyelerimiz, yaptırılan çok sayıda sağlık tesisimizin arsa tahsisi ve çevre düzenlemeleri konusunda da bizlere büyük destek vermektedirler. İnşaatı devam eden 62 projemizin 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Şu ana kadar tamamlanmış olan 156 projemiz ile birlikte inşaatı devam eden 62 projemizin de tamamlanması ile toplamda hizmete sunmaya başlayan sağlık tesisi sayımız 2025 yılı içerisinde 218 rakamına ulaşmış olacaktır” diye konuştu.
“SAĞLIĞIN VATANDAŞA AÇILAN GİRİŞ KAPISI”
“Sağlığın vatandaşa açılan giriş kapısı” olarak tabir edilen birinci basamak sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Koç, “Birinci basamak sağlık hizmet standardımızı yükseltme misyonuyla hareket ederek, eski binalarımızın yenilenmesine önem verdik. Yeni yapılan sağlık tesislerimiz ile hem çalışanlarımıza daha iyi mekânlarda çalışma imkânı, hem de vatandaşlarımıza daha ferah ve güvenli ortamlarda hizmet alma imkânı sağlanmıştır.
Özellikle pandemi döneminde de çok zorluk çektiğimiz aile sağlığı merkezlerimizin (ASM) tamamına yakınını yenilemeyi hedefledik ve bu hedefe yaklaştık. Yenilenen aile sağlığı merkezlerimizde hasta bekleme alanları, hekim ve aile sağlığı çalışanı için özel odaların bulunduğu, gebe izlem, aşı takip, acil müdahale alanlarının ayrı olduğu modern şartlarda tasarlanmış ASM inşaatlarını tamamladık. İlimizde 2017 yılında 217 olan ASM bina sayımızı ihtiyaçlar doğrultusunda 2024 yılına geldiğimizde 225 sayısına çıkarttık. Aynı dönem içerisinde 688 olan aile hekimi birim sayımızda 781 sayısına ulaştı. Rakamlarla yatırımlarımızı ifade edecek olursak; inşaatı tamamlanan Aile Sağlığı Merkezi sayımız 68, inşaatı devam eden Aile Sağlığı Merkezi sayımız 24, proje aşamasında olan Aile Sağlığı Merkezi sayımız ise 14’tür. Bunların yanı sıra Sağlık Bakanlığı’mızın son dönemde çok önem verdiği Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM) ile ilgili olarak da 15 projemiz bulunmaktadır. Bu projelerden 8’i tamamlanmış, 4’ünün inşaatı devam etmekte, 3’ü ise arsa/proje aşamasındadır.
Ayrıca 22 adet İlçe Sağlık Müdürlüğü (İSM) / Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) projemiz bu model kapsamında yenilenmektedir. Bu projelerden 10’u tamamlanmış ve faaliyetlerine başlamış bulunmaktadır. Diğer 12 projemizden 10’unun inşaatı devam etmekte olup 2 projemiz ise arsa aşamasındadır. Bu dönemde 5 Göçmen Sağlığı Merkezi (GSM) ile ilgili projelerimizden ise 2’sinin inşaatı tamamlanmış durumdadır. 2 GSM’nde inşaatlar devam etmekte olup, 1 GSM projemiz ise arsa aşamasındadır. Aynı dönem içerisinde toplamda 11 sağlık evimizde yenilenerek çok daha modern binalarında hizmet sunmaya başlamışlardır.
Bunlara ek olarak 1 adet Halk Sağlığı Laboratuvarı projemiz devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
112 Acil Sağlık Hizmetleri hakkında da bilgiler veren Koç, “112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında çok yoğun şartlarda 7 gün 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti sunan ve 24 saatlik nöbet sistemi ile görev yapan mesai arkadaşlarımıza çağdaş standartlarda 112 istasyonları kazandırma hedefi ile başlatmış olduğumuz çalışmalar neticesinde önemli projeler hayata geçirilmiştir. Bu projelerin tamamında bayan/erkek çalışanlarımız için ayrı özel oda ve wc/banyosu bulunan, komuta merkezi için ferah ve uygun bir ortamın sağlandığı yeni mobilya ve mutfak nişleri ile donatılmış, kapalı ambulans garajı bulunan modern 112 Acil Sağlık istasyonları ilimiz genelinde hizmete sunulmuştur.
Yenilenen istasyonların tamamında banyonun yer alması ve 24 saat sıcak suya ulaşma imkânının olması yaz kış, yağmur çamur demeden hastaya müdahale eden ekiplerimizin ikinci bir olası vakaya da çok daha hızlı bir şekilde hazırlanmalarına olanak sağlamaktadır. 2017 yılında 67 olan 112 acil istasyon sayımız, yüzölçümü çok geniş olan ilimizde hastalarımıza çok daha erken ulaşabilme adına 100’e çıkartılmıştır. Yapılan yeni projelerle birlikte vakaya erişim süremiz ülkemiz ortalamasının altında gerçekleşmektedir. ‘Sağlıkta Konya Modeli’ Projesi kapsamında 71 adet 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzda (ASHİ) yenileme çalışmaları başlattık. Bunlardan 50’si tamamlanırken, 12’sinde inşaat halen devam etmekte olup, 9’unda ise protokol ve arsa çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
BÖLGENİN İHTİYACI KARŞILANIYOR
2.ve 3. basamak sağlık hizmetleri noktasında da çok önemli hizmetlerin bu dönemde hayata geçirildiğini anlatan Koç, “Konya Şehir Hastanesi, Numune Hastanesi, Beyşehir Devlet Hastanesi, Seydişehir Devlet Hastanesi gibi hastanelerimiz ile birlikte toplamda 14 hastanemizde 2.920 nitelikli yatak şehrimize kazandırılmıştır. Konya Şehir Hastanemizin 2. etabında tamamlanan ek binasında Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Hematoloji klinikleri ilave edilerek bölgenin ihtiyacı olan önemli bir hizmet açığı tamamlanmıştır. Şehir Hastanemizin ayrı bir bloğunda ise Erişkin ve Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Kliniği planlanarak bölgemize hizmet vermesi sağlanmıştır. İlimizde sadece Konya Şehir Hastanesi’nde hizmet sunan Çocuk Kalp Damar Cerrahisi, Yanık Merkezi, Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi ve Kemik İliği Transplantasyon Merkezi şehrimiz ve bölgemiz açısından son derece önemli hizmetler sunmaktadır. Konya Şehir Hastanemizin açılması ile birlikte ilimizde faaliyet gösteren hiçbir hastane kapatılmayarak şehrimizin hizmet ihtiyacı olan alanlarda hizmet sunması sağlanmıştır. Beyhekim Devlet Hastane’miz bu dönemde Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne çevrilerek burada bulunan Psikiyatri ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerimizin yanında Tıbbi Onkoloji, Hematoloji ve Radyasyon Onkolojisi gibi özellikli birimlerle hizmet sunmalarının devamı sağlanmıştır.
Hastanemizde eğitim kliniği sayısı 4’e çıkartılmıştır. Ayrıca diğer kliniklerimizde de eğitim kliniği olma yolunda çalışmalar devam etmektedir. Yapımı tamamlanan 80 yataklı AMATEM ve modern şartlarda hizmet sunabilecek Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) 2025 yılı ilk çeyreğinde hizmet sunmaya başlayacaktır. Ereğli’de 25 ünit, Akşehir’de 20 ünit, Karatay’da 30 ünit ve Meram Devlet Hastanemiz yerleşkesinde 42 ünit kapasiteli Meram Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açılarak bölgemizde ağız ve diş sağlığı konusunda randevu sorunu ortadan kaldırılmıştır. Bu merkezimize 3 ameliyathane tahsis edilerek çocuk ve engelli vatandaşlarımızın özellikli işlemlerinin genel anestezi altında yapılabilmesine imkan sağlanmıştır. Ayrıca 2023 yılında temeli atılan ve inşaatı tamamlanan 70 ünitli ağız ve diş sağlığı hastanemiz de 2025 yılı ilk çeyreğinde hizmete açılacaktır” diye konuştu.
SAHADA OLAN AKSAKLIKLARI YERİNDE GÖRÜYORUZ
İlçelerdeki sağlık yatırımları ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Koç, “Yüzölçümü büyük bir il olan şehrimizde bizler sağlık yöneticileri olarak her ilçemize giderek 1.2.ve 3. basamak sağlık tesislerimizde ziyaretler gerçekleştiriyor ve sağlık çalışanlarımızla sık sık bir araya gelme gayreti gösteriyoruz. Sahada olan aksaklıkları da bizzat yerinde görerek ve tespit ederek buna göre planlamalarımızı hızlı bir şekilde yapıyoruz.
Şehrimizin 31 ilçesinin tamamında yenilenen sağlık tesislerimiz bulunmaktadır. İlçelerimizin nüfus kapasitesi ve ihtiyaçlarına göre sağlık tesisinin rolü belirlenerek hizmet binaları inşa edilmektedir. Hastane olarak Doğanhisar ve Taşkent ilçelerimiz dışında tüm hastanelerimiz yenilenen modern binalarında hizmet sunmuş olacaklardır. Doğanhisar ve Taşkent hastanelerimiz için de çalışmalarımız devam etmektedir. Tüm bu hizmetlerin şehrimize kazandırılması noktasında büyük çaba sarf eden, bu dönemde görev alan Sayın Sağlık Bakanlarımıza, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımız ile hayırseverlerimiz ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim” şeklinde konuştu.