Tüberküloz Doğru Tedaviyle Tamamen İyileşebilir

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, tüberkülozun (verem) tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı. Halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Dr. Alaçam, hastalıkla ilgili bilinmesi gereken önemli detaylara değindi.

"Tüberküloz Hala En Sık Ölüme Neden Olan Enfeksiyonlardan Biri"

Tüberküloz mikrobunun 24 Mart 1882’de Robert Koch tarafından keşfedildiğini hatırlatan Dr. Alaçam, bu nedenle her yıl 24 Mart’ın “Dünya Tüberküloz Günü” olarak anıldığını belirtti. Tüberkülozun tedavisinin olmasına rağmen hâlâ dünya genelinde en sık ölüme neden olan enfeksiyon hastalıkları arasında yer aldığını söyledi.

“Solunum Yoluyla Bulaşır, Diğer Temaslarla Geçmez”

Hastalığın yalnızca solunum yoluyla bulaştığını vurgulayan Dr. Alaçam, “Hastalıklı kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılan mikroplar solunum yoluyla akciğerlere ulaşarak enfeksiyona neden olabilir. Ancak kaşık, çatal, yastık, yorgan ya da ortak havlu kullanmakla bulaş gerçekleşmez” dedi.

“Bağışıklığı Zayıf Olanlarda Risk Daha Yüksek”

Dr. Alaçam, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğunu ancak bu mikrobun çoğu kişide sessiz kaldığını belirtti. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde (örneğin AİDS, kronik hastalıklar, sigara ve alkol kullananlarda) mikrobun aktifleşerek hastalığa neden olabileceğini ifade etti.

“Tedavi Ücretsiz ve Etkili”

Ülkemizde tüberkülozun tamamen ücretsiz olarak Verem Savaş Dispanserlerinde tedavi edildiğini belirten Dr. Alaçam, “Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) sistemi ile yürütülen bu çalışmalar sayesinde her geçen yıl verem vakalarında yüzde 6-7 oranında azalma yaşanıyor. Doğru ve etkin tedavi ile tüberkülozdan tamamen kurtulmak mümkündür” diye konuştu.