Bursa'da yıllardır devam eden gelenek, ilk defa duyanları korkuttu

Tarihi Tophane semtinde iftar ve sahurda kullanılan yüzlerce yıllık top atışı tarih oldu. Osmanlı'dan günümüze aktarılan gelenek çevre kirliliği sebebiyle yerini ses bombasına bıraktı.

İHA

Yayınlanma:

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Bursa'da görevli itfaiyeciler iftar ve sahur saatlerinde Tophane'den ses bombasının fitilini ateşliyor ve camilerin minarelerinden ezanlar yükseliyor.

Ramazan ayında sahur ve iftar vakitlerini duyurmak için kullanılan ve Osmanlı'dan bu yana kullanılarak geleneksel hale gelen Ramazan topu tarih oldu.

SES BOMBASINA GEÇİŞ YAPILDI

Osmangazi ve Orhangazi Türbelerinin de bulunduğu Tophane sırtlarında atılan Ramazan topu, gelişen teknolojiyle birlikte yerini ses bombasına bıraktı.

Top atışında kullanılan bezlerin çevre kirliliğine yol açması, ses bombasının daha pratik ve kullanışlı olması nedeniyle bir süre önce bu uygulamaya geçen İtfaiye ekipleri, sahur ve iftar saatinde Tophane'de bulunan saat kulesi yanından ses bombasını kontrollü bir şekilde patlatıyor.

FOTOĞRAF ÇEKİLİRKEN SESTEN KORKTULAR

Ses bombasının patlatılmasıyla, işlevini kaybeden eski toplar da artık sadece turistlerin fotoğraf çekildiği Tophane surlarında süs eşyası haline geldi.

Ses bombasını ilk defa görenlerin, fotoğraf çektirmek isterken çıkan sesten irkilmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)