Tadım Kalesi ve Höyüğü’nde Tarih Fışkırıyor

Tadım Kalesi ve Höyüğü’nde Tarihi Keşifler: Elazığ’ın Kadim Geçmişine Işık Tutuluyor

Elazığ’ın Tadım köyünde, bölgenin binlerce yıl öncesine ait izlerini gün yüzüne çıkaran kazı çalışmalarına hız kesmeden devam ediliyor.

Elazığ merkeze bağlı Tadım köyünde yapılan kazılarda M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen kutsal ocak bulundu.
Tadım Kalesi ve Höyüğü'nde yapılan kazılar, M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen 12 adet Karaz çömleği, M.Ö. 3200 yılına ait dağ keçisi bezemeli boyalı bir çömlek ve yine aynı döneme ait 2 adet boğa bezemeli ünik kutsal ocak gibi önemli buluntulara ulaşılmasını sağladı.


Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Tadım Kalesi ve Höyüğü'nde devam eden kazılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Hatipoğlu, merkez Tadım köyü sınırları içerisinde yer alan Tadım Kalesi ve Tadım Höyüğü'nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında bölgenin tarihine ışık tutacak önemli buluntulara ulaşmaya devam ettiklerini söyledi.

Vali Hatipoğlu açıklamasında; “ İlimiz Merkez Tadım Köyü sınırları içerisinde yer alan Tadım Kalesi ve Tadım Höyüğü’nde yürüttüğümüz arkeolojik kazı çalışmalarında, bölgenin tarihine ışık tutacak önemli buluntulara ulaşmaya devam ediyoruz. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzemizin gerçekleştirdiği kazılarda, Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağı’na tarihlenen çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda, M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen 12 adet Karaz çömleği, M.Ö. 3200 yılına ait dağ keçisi bezemeli boyalı bir çömlek ve yine M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen 2 adet boğa bezemeli ünik kutsal ocak ortaya çıkarıldı. 6.000 yıllık olduğu değerlendirilen kutsal ocaklar, bölgenin dini inanışları ve sosyal yaşamı hakkında bizlere önemli ipuçları sunuyor. Ateşin kutsal kabul edildiği eski çağlarda, bu ocakların dini ritüellerde kullanıldığı ve aileyi temsil ettiği düşünülüyor.”

KAZI ALANINDA 6 FARKLI KÜLTÜR TABAKASINA RASTLANDI

“Kazı alanında ayrıca Osmanlı, Selçuklu, Doğu Roma, Erken-Geç Demir Çağı, Geç-Orta-Erken Tunç Çağı, Geç Kalkolitik ve Neolitik Dönem’e ait 6 farklı kültür tabakasına rastlandı. Bu tabakalarda ortaya çıkarılan duvar kalıntıları ve seramik parçaları, bölgenin binlerce yıldır kesintisiz bir yerleşim alanı olarak kullanıldığını gösteriyor. 6.000 Yıllık Kutsal Ocakları Koruma Altına Alıyoruz Kazılarda gün yüzüne çıkarılan 31 eser, restorasyon ve konservasyon işlemlerinin yapılması için Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’ne gönderildi. Bu eserler arasında en dikkat çeken parçalar, 6.000 yıllık iki adet kutsal ocak. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından, bu eserleri Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileyerek halkımızla buluşturacağız.”ifadelerini kullandı.

KAZILAR YENİDEN BAŞLIYOR

“İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Tadım Kalesi ve Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarına, hava şartlarının mevsim normalleri içerisinde seyretmesi halinde önümüzdeki günlerde yeniden başlanması planlanmaktadır.”diyen Vali Hatipoğlu; “Arkeologlarımız, bölgenin tarihine dair daha fazla bilgiye ulaşmak ve yeni buluntuları gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını sürdürecek. Bu keşifler, Anadolu’nun kadim tarihine yeni bilgiler sunarken, Elazığ’ın arkeolojik açıdan ne kadar önemli bir merkez olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Aynı zamanda, bu çalışmaların bölgenin turizm potansiyeline de büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İlimizin zengin kültürel mirasını korumaya ve gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz.”dedi.