BM raporu: Türkiye, uyuşturucu kaçakçılığında kritik konumda

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu Kontrol Kurulu 2024 Raporu, dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye'de de açıklandı. Raporda, sentetik uyuşturucu pazarının hızla genişlediği vurgulanırken, Türkiye'de kokainle bağlantılı uyuşturucu tedavisi taleplerinin son on yılda arttığı belirtildi.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, BM Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi ve önceki Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, raporda yasa dışı sentetik uyuşturucuların giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Bir an önce önlem alınmazsa, bu durum küresel çapta ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüşebilir. Tıbbi olmayan sentetik uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı uyuşturucu kullanım bozuklukları, bazı ülkelerde yüz binlerce kişinin ölümüne ve büyük toplumsal sorunlara yol açtı” dedi.

Metamfetamin kaçakçılığı ve kokain trafiği arttı

Prof. Dr. Atasoy, Türkiye’nin metamfetamin kaçakçılığında önemli bir güzergâh haline geldiğini belirterek, özellikle 2019’dan itibaren metamfetamin yakalamalarında büyük bir artış yaşandığını ifade etti. 2023 yılında Türkiye'de rekor seviyede 21,9 ton metamfetamin ele geçirildiğini vurgulayan Atasoy, bu durumun İran ve Afganistan kaynaklı kaçakçılığın devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

Öte yandan, Türkiye’nin Latin Amerika’dan Avrupa’ya gönderilen kokain için transit ülke olarak giderek daha fazla kullanıldığına dikkat çeken Atasoy, kaçakçıların Avrupa limanlarındaki güvenlik önlemlerini aşmak için Türkiye’yi tercih ettiğini belirtti.

Eroin yakalamalarında düşüş yaşandı

Raporda, Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelesine de yer verildi. 2023 yılında 13,7 milyon captagon tabletinin ele geçirildiğini ancak bu rakamın önceki yıla göre düştüğünü belirten Atasoy, eroin yakalamalarında da benzer bir düşüş olduğunu söyledi. 2021’de 22,2 ton eroin ele geçirilirken, bu miktarın 2022’de 8 tona düştüğünü ifade eden Atasoy, bu gerilemenin Taliban’ın Afganistan’da afyon üretimini yasaklamasının bir sonucu olabileceğini dile getirdi.

Türkiye'de kokain bağımlılığı tedavi talepleri arttı

Prof. Dr. Atasoy, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu ve Güney-Batı Asya bölgesinde metamfetamin ve captagon kullanımının artış gösterdiğini ve bunun tedavi hizmetleri üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti. Atasoy, "Türkiye'de, birincil kullanım uyuşturucusu olarak kokain ile bağlantılı tedavi talepleri son on yılda artmıştır" dedi.

Atık sularda uyuşturucu kalıntılarına rastlandı

Atık sulara yönelik analizlerin de önemli sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Atasoy, metamfetamin izlerinin Çekya ve Slovakya gibi geleneksel olarak bu maddeyle bağlantılı ülkelerde daha yoğun tespit edildiğini ancak Belçika, Almanya’nın doğusu, İspanya, Hollanda ve Türkiye'de de uyuşturucu kalıntılarına rastlandığını ifade etti.