Farelere insan dili geni eklendi: Konuşmaya bir adım daha mı yaklaştılar?

Bilim insanları, dilin evrimini anlamak için fareler üzerinde çığır açan bir deney gerçekleştirdi.

Bilim insanları, dilin evrimini anlamak için fareler üzerinde çığır açan bir deney gerçekleştirdi. İnsanlardaki NOVA1 geni eklenen farelerin çıkardığı seslerin değiştiği ve iletişim biçimlerinin farklılaştığı keşfedildi.

Farklı Sesler, Yeni İletişim Biçimi

Deneye katılan fare yavrularının, annelerine seslenirken normal farelere kıyasla daha yüksek perdeden ve karmaşık tonlarda sesler çıkardığı tespit edildi. Ayrıca, yetişkin erkek farelerin çiftleşme dönemindeki seslenişlerinin de daha karmaşık ve yüksek frekansta olduğu gözlemlendi.

İnsan Dilinin Evrimine Dair Yeni İpuçları

Araştırmaya göre, NOVA1 geni beyin gelişimi ve hareket kontrolünde küçük değişikliklere neden olurken, sesle ilgili genlerin RNA ile etkileşimini büyük ölçüde değiştiriyor. İlginç bir şekilde, bu genetik varyantın Neandertaller ve Denisovalılarda bulunmadığı ortaya çıktı. Bu da onların Homo sapiens kadar gelişmiş bir konuşma yetisine sahip olmayabileceği anlamına geliyor.

Bilim insanları, bu keşfin insan dilinin evrimiyle ilgili kritik bilgiler sunduğunu belirtiyor. Bu genetik değişiklik, insan konuşmasının nasıl evrimleştiğine dair yeni kapılar açabilir mi? Uzmanlar, bu sorunun peşine düşmeye devam ediyor.