Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Salih Bozkurt özellikle göz ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan tıp alanındaki en büyük gelişmelerden biri olan ve bu şekilde nitelendirilen ileri lazer teknolojileri hakkında açıklamalarda bulundu
Op. Dr. Salih Bozkurt, açıklamalarında şunları ifade etti:
"Excimer lazer tedavileri dünyada yaklaşık 35 yıldan beri uygulanmaktadır. Bu süreçte cihazlarda olan gelişmeler tedavi sonuçlarını daha da pozitif yönde etkilemiştir. ’’WAVEFRONT’’ yöntemi, uzay araştırmalarında görüntünün netleşmesi için NASA tarafından kullanılan tekniğin göz ameliyatlarına uyarlanması sonucu gözdeki aberasyonların (normalden sapma, farklı lokalizasyon oluşması) ortadan kaldırılması amacı ile geliştirilmiş bir tekniktir. Gelişmiş bir teleskop teknolojisidir. Görme kalitesini alışılmış lazer uygulamasından daha fazla arttırmayı amaçlamaktadır.
Göz bozukluğu olanların büyük çoğunluğu, lazerle ameliyat yaptırıp görme bozukluklarını gidermişlerdir. Oysa artık uzay teknolojilerinin kullanıldığı lazer ameliyatlarında hastalara daha konforlu bir görme sağlanıyor. Bu operasyonları yaptıranların çoğunluğu aldıkları sonuçtan memnun kalıyorlar. Miyopi, hipermetropi, astigmat gibi görme bozukluklarının bu metotla ortadan kaldırılabiliyor.’’
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Salih Bozkurt lazer teknolojisindeki son gelişmeler hakkında ki açıklamalarına şöyle devam etti:
Daha önceki yıllarda uygulanan PRK tekniğinde, miyopiye dönüş olabiliyordu. Şimdi ise lasik denen yeni bir teknik uygulanıyor. Bunun bir avantajı, eski PRK tekniğinde yaşanan ve 3-4 gün süren şiddetli ağrının ortadan kalkması. Diğer avantajı ise miyopinin geri dönmemesi. İki göz için 10 dakikadan kısa bir olay ve hasta acı çekmiyor. Lazer sistemlerinde artık yeni bir teknoloji var. Bu sistemle laser ışınını göze fikse ediyoruz. Diyelim ki gözünüz bir milim kadar oynadı, o ışın yine de sadece gitmesi gereken yere gidiyor. Diyelim ki gözünüzü çok fazla oynattınız ve sistem gözünüzün hareketini takip edemedi, o zaman lazer durur, gözünüz normal pozisyona geldiğinde tekrar kaldığı yerden devam eder. Lasik tedavisinde Excimer laserlerin yanında Femto second Laserler de mikrokeratom yerine kullanılabilmektedir."
Bozkurt Femto Second lazer teknikleri hakkında şu görüşlere yer verdi:
"Çok kısa bir süreye sıkıştırılan (saniyede 15.000 nokta) çok sayıdaki laser ışını mikron düzeyinde bir hassasiyetle korneada istenen noktaya odaklanır. Tamamen bilgisayar kontrollu olan femtosecond laser kornea tabakasında 1-3 mikron büyüklükte karbondioksit ve su içeren kabarcıklar oluşturmakta, bu kabarcıklar doku ayrışmasını sağlamaktadır. Lasik yönteminin birinci aşaması kornea tabakasında 90-120 mikron kalınlığında flap oluşturulmasıdır. Femtolasik yönteminde flap Femtosecond laserle yapılıyor"
Son olarak, Op. Dr. Salih Bozkurt lazer ameliyatı olanlar başka göz ameliyatı olamıyor gibi yanlış bir bilginin düzeltilmesi gerektiğini belirtti. "Lazer ameliyatları diğer göz ameliyatları yapılmasına bir engel teşkil etmez” dedi.