Türk Telekom İspanya'da önemli işbirliği anlaşmalarına imza attı. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, ‘'Yalnızca ülkemizin değil, bölgenin teknoloji taşıyıcısı olma rolümüzle, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
YAŞAR KIZILBAĞ
İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen GMA Mobil Dünya Kongresi'nde önemli proje ve işbirliklerini duyuran Türk Telekom, Türkiye'yi bölgesinin tekoloji üssü yapmayı hedefliyor. Barselona'da gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom CEO'su Ümit Önal Türk Telekom'un bölgenin teknoloji taşıyıcısı olma sorumluluğuyla öncü çalışmalara liderlik ederek, Türk mühendislerin çalışmalarını, yenilikçi fikirleri ve girişimcileri destekleyerek teknolojileri dünyaya ihraç ettiğini söyledi.
Ümit Önal, "Küresel sınırları ortadan kaldıran çalışmalara imza atarken gerek yerli firmalarımızla gerekse alanında öncü uluslararası şirketlerle, teknoloji alanındaki tüm ekosistemi sahiplenen anlayışla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Mobil iletişim sektörünün en büyük buluşma alanı GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde, önemli proje ve işbirliklerimizle her yıl olduğu gibi bu yıl da yerimizi aldık" dedi.
5G'YE EN HAZIR BİZİZ
Türkiye'de telekomünikasyon sektörün bu yıl yapılması planlanan 5G ihalesi ile önemli bir eşikte olduğunu ifade eden Önal, Türk Telekom'un yatırımlarını yıllardır 5G ile uyumlu olacak şekilde gerçekleştiğinin altını çizerek, "Yıllardır sürdürdüğümüz bu çalışmalar, ülke olarak bize bu konudaki bilgi birikimimizi milli teknolojilere aktarmak ve 5G'nin yerlilik oranını artırmak adına büyük bir avantaj sağladı. 2005'ten bu yana tutarı 21 milyar doları aşan yatırım gerçekleştirdik. 5G için gerekli olan en kritik unsur olan fiber ağ uzunluğumuzu yıl sonu itibarıyla 475 bin kilometreye, fiber hane kapsamamızı 2024'ün üçüncü çeyreği itibarıyla 32,7 milyona ve toplam abone sayımızı 53,2 milyona yükselttik. Fiberdeki gücümüzü mobile de taşıyarak 5G'ye geçişin güvencesi olan Fiber Mobilite çağını başlattık. Fiber Mobilite, 5G'nin de olmazsa olmazlarından. Geleceğin bağlantısını güçlü fiber altyapımızla bugünden sağlıyoruz. Dünyada mobil baz istasyonlarının 2030 yılında yüzde 50'sinin fibere bağlı olacağını öngörüyor. Bizim ise, LTE baz istasyonlarımızın yüzde 54'ü şimdiden fibere bağlı. Yarın 5G'ye geçiyor olsak, buna bugünden en hazır biziz" diye konuştu.
İspanya'nın Berselona kentinde düzenlenen MWC'ye, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan (sağ 2) ve Türk Telekom CEO'su Ümit Önal (sol 2) da katıldı.
AKILLI ŞEHİR UYGULAMASI TANITILDI
Ulaşım, enerji, çevre, yaşam, sağlık ve güvenlik alanlarında akıllı şehircilik uygulamalarına öncülük eden Türk Telekom'un, Huawei ve yerli bilişim şirketi Ithinka iş birliği ile 5G-Advanced RedCap teknolojisi kullanarak gerçekleştirdiği akıllı şehircilik uygulaması GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı. 5G RedCap teknolojisinin Avrupa'da ilk kez akıllı ulaşım uygulamalarında kullanıldığı denemede; yapay zekâ ve anlık video analitik teknolojilerinden yararlanılarak Akıllı Yol Süreç Tespiti ve Sürücü Takip konularında başarılı sonuçlar elde edildi. Hayata geçirilen öncü uygulama, araçların birbiriyle iletişim kurduğu geleceğin ulaşım teknolojilerinin de temelini oluşturuyor. başarıyla tamamlandı. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Huawei ve yerli bilişim şirketi Ithinka ile gerçekleştirdiğimiz uygulama geleceğin ulaşım teknolojilerinin temelini oluşturuyor. 5G-Advanced RedCap teknolojisi Avrupa'da ilk kez bir akıllı ulaşım çalışmasında test edildi" diye konuştu.
İMTİYAZIN YENİLENMESİ STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Ümit Önal, Şubat 2026'da sona erecek olan Türk Telekom'un imtıyazı konusunda ''Türk Telekom'un odağında daima ülkemizi bir adım öteye taşımak var. İşte bu yüzden Türkiye'nin fiberleşmesi için çalışıyoruz. Türk Telekom, yalnızca bir telekomünikasyon şirketi değil, Türkiye'nin dijitalleşme yolculuğunun en güçlü destekçisi ve lideridir. İmtiyazın yenilenmesi yalnızca Türk Telekom için değil, tüm Türkiye için stratejik bir öneme sahip. Dolayısıyla şuan ki en önemli gündemimiz imtiyaz... Türk Telekom'un yatırımları, Türkiye'nin kazanımıdır ve dijital geleceğine yönelik yatırımların sürekliliği açısından kritik bir adımdır' dedi.
5G'DE YERLİLİK İÇİN BÜYÜK HAMLE
Türk Telekom, GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla düzenlenen imza töreninde, iştiraki Argela, yerli şirketler Etiya ve i2i Systems ile 5G ve yeni nesil teknolojilere yönelik ortak çalışmalar yürütüleceğini duyurdu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türk Telekom'un öncülüğünde Argela firmamızla beraber Etiya ve i2i firmalarımızın 5G özellikle geçiş sürecinde özellikle yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi, bunların Türkiye'de üretilmesi noktasında bir anlaşma yaptılar. Başta Türk Telekom olmak üzere bütün firmalarımızı tebrik ediyoruz" dedi. Türk Telekom'un yatırımlarını yıllardır 5G ile uyumlu olacak şekilde gerçekleştirdiğinin altını çizen Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesine öncülük ederek, yerli ve milli üretimi desteklemeye devam ediyoruz. Dünya devlerinin yer aldığı ve mobil iletişim sektörünün en büyük buluşma alanı olan bu arenada, tüm endüstrilerde dijital dönüşümü hızlandıracak 5G teknolojisi konusunda milli bir ekosistemin oluşmasına sunduğumuz katkıdan dolayı büyük gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
ZTE'YLE TEST YAPTI
Türk Telekom Avrupa'nın ilk kapsamlı gerçek zamanlı gemi algılama testini de 5G-A şebekesi üzerinden gerçekleştirdi. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "ZTE işbirliğiyle, 5G-A Endüstriyel Mobil Şebekesi ile Avrupa'nın ilk kapsamlı gerçek zamanlı gemi algılama testlerini başarıyla tamamladık. Türk Telekom olarak, geleceğin bağlantı teknolojilerini kullanarak sektörlerin dijital dönüşümünü hızlandırmaya ve inovasyona yön vermeye devam edeceğiz" dedi. ZTE Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Xie Junshi de "Bu başarı, liman operasyonlarını güçlendiriyor ve akıllı limanların gelişimini destekliyor" şeklinde konuştu.
Türk Telekom ile dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Ericsson, GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde 6G alanında ortak çalışmalar yürüteceğini duyurdu. Bu kapsamda; akıllı şehirler, akıllı tarım, Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi alanlarda öncü çalışmalar gerçekleştiren Türk Telekom'un 6G Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuvarları ile Ericsson Araştırma Türkiye arasında stratejik bir işbirliği kurulacak. İki şirket, Avrupa'daki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin araştırılması ve ortak projelerin hayata geçirilmesini teşvik etmek için kurulan uluslararası EUREKA – CELTIC-NEXT platformu tarafından onaylanan 6G ile Güvenli Ulaşıma odaklanan 'SafeRoute-6G' projesine paydaş olarak katılacak.