Kazakistan, nitelikli yabancı uzmanların uzun süre ülkede kalmasını teşvik etmek amacıyla üç yeni vize programı geliştirdi. Kazakistan'ın Ulusal Teknopark Şirketi Astana Hub’ın 3 Mart 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre; Kazakistan, “Dijital Göçebe İkamet Projesi” bağlamında “neo nomad" (yeni göçebe), "digital nomad" (dijital göçebe) ve "residence visa" (oturum vizesi) adında üç yeni vize programını açıkladı.
KAZAKİSTAN'DAN ÜÇ YENİ VİZE PROGRAMI
"Neo nomad" vizesi ülkede yaşamak isteyen ancak uzaktan çalışan yabancılara verilecek. Yabancıların Kazakistan’da bir yıl boyunca kalmasına imkân sağlayacak olan “neo nomad” vizesi, kişinin aile üyelerini de kapsayacak. Söz konusu vizeye başvurmak isteyenlerin ülke dışında en az 3 bin dolar gelire sahip olması, sağlık sigortası ve iyi hâl belgesi gibi şartları karşılamaları gerekiyor.
"Digital nomad" vizesi ise Kazakistan'da kalıcı ikâmet isteyen yabancı bilişim teknolojileri (BT) uzmanları ile girişimcilere verilecek. Verilecek vize, bir yıllık süreyle geçerli olacak ve alıcıya, ikâmet izni alana kadar ülkede yerleşme hakkı tanıyacak.
Buna karşın bu vize türüne başvuracak kişinin, önce Kazakistan'ın Ulusal Teknopark Şirketi "Astana Hub" veya ülkede faaliyet gösteren BT sektöründe yetkili bir firmadan referans alması gerekiyor.
"Residence visa" vizesi; tıp, bilim, eğitim, inovasyon ve yaratıcı endüstri sektörlerinde uzmanlığa sahip nitelikli yabancıların uzun vadede ülkeye yerleşmelerine olanak tanıyor. Doksan gün boyunca geçerli olan tek girişli veya çok girişli vizeye sahip kişiler, ülkeye geldikten sonra oturum izni için başvurabilirler.
KAZAKİSTAN DÖNÜŞÜM ÇAĞINA UYUYOR
Bununla birlikte TRT Avaz’ın 5 Mart 2025 tarihli haberine göre; Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün Asya Araştırmaları Bölümü Başkanı Aydar Kurmaşev, yeni vize kategorilerinin uygulamaya konmasının, ülkenin nitelikli yabancı uzmanlar için daha açık ve çekici olma isteğini yansıttığını söyledi.
Artık işlerin daha mobil hâle geldiği bir dijital dönüşüm çağında yaşadıklarını belirten Kurmaşev, “Kazakistan da göç politikasını bu gerçeklere göre uyarlıyor.” dedi.
AYNI ZAMANDA İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Günümüzde dünyada tek bir iş yerine bağlı olmayan uzaktan çalışan uzman sayısının giderek artığını kaydeden Kurmaşev, yeni vize programların sadece bir trend değil, yeni bir istihdam modeli olduğunu vurguladı.
Bununla birlikte yeni vize programlarının nedenlerini anlatan Kurmaşev, "Birincisi doğrudan yeteneklerin gelmesi hedefleniyor. İkincisi, uzmanları getirerek BT sektörünün ve girşim ekosisteminin büyümesi için güçlü bir teşvik sağlanması amaçlanıyor. Artık pek çok ülke dijital uzmanlar için özel koşullar yaratıyor ve Kazakistan da aynı yolu izliyor. Üçüncüsü de ekonomik etkidir. Çünkü dijital göçebeler, serbest çalışanlar ve gurbetçi uzmanlar ülkede ev kirasından yerel hizmetler ve altyapıya kadar ekonomiye fayda sağlayan bir kitledir.” ifadelerini kullandı.
ULUSLARARASI İMAJA FAYDASI OLACAK
Kurmaşev ayrıca vize programlarının Kazakistan'ın uluslararası imajını da pekiştirdiği kaydetti ve “Yeni vize kategorileri sadece bir göç politikası aracı değil aynı zamanda Kazakistan'ın küresel ekonomideki konumunu güçlendirmesine ve kalkınma için yeni fırsatlar yakalamasına yardımcı olacak geleceğe yönelik bir stratejidir.” dedi.